Το τραγικό δυστύχημα ανοιχτά της Πύλου επανάφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα των μεταναστατευτικών ροών, με τη διεθνή κοινότητα να δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των διακινητών, ειδικά σε ασταθείς και εμπόλεμες χώρες όπου δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο.
Το προσφυγικό δράμα αποτυπώνεται πλέον, αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι από το 2014 αγνοούνται 27.000 μετανάστες στη Μεσόγειο.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρία μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.
Το πρώτο είναι αυτό της Ανατολικής Μεσογείου, από τη Συρία, Ιράκ, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Αφρική – κυρίως από χώρες της Ασίας, οι οποίες έχουν ανελεύθερα καθεστώτα είτε έχουν εμφύλιους πολέμους, είτε έιναι φτωχές. Μία απο τις πιο ενεργές οδούς είναι αυτή που παίρνουν οι πρόσφυγες – μετανάστες από τα Δυτικά Βαλκάνια οι οποίοι έρχονταν στην Ελλάδα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Τους πρώτους μήνες φέτος έχουν περάσει 30.000 άνθρωποι.
Το δεύτερο μεταναστευτικό ρεύμα είναι αυτό της Κεντρικής Μεσογείου από χώρες της Αφρικής, το Σουδάν, χώρες της Ασίας, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ακτή Ελεφαντοστού. Από αυτό έχουν περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος 50.300 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από το 2019.
Το τρίτο μεταναστευτικό ρεύμα είναι αυτό της Δυτικής Μεσογείου, το οποίο όμως είναι σχεδόν ανενεργό.
Η ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού
Η ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον επισημαίνει πως η ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νόμιμες μεταναστευτικές οδοί και να υπάρξει συνεργασία ακόμα και με αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρονται από όλον τον κόσμο μετανάστες στη Λιβύη, μιλώντας για το πόσο οργανωμένο είναι το δίκτυο των διακινητών. Αναγκαία χαρακτηρίζει και η Γερμανία τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου.
«Αυτοί οι λαθρέμποροι, που βάζουν τους ανθρώπους σε αυτές τις βάρκες, δεν τους στέλνουν στην Ευρώπη, τους στέλνουν στο θάνατό τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ίλβα Γιόχανσον.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς τονίζει ότι «είναι επειγόντως απαραίτητη η μεταρρύθμιση της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου μετά από τόσα χρόνια».
Κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τις πρωτογενείς ροές, πριν ανοίξουμε τη συζήτηση για την μετακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων στο εσωτερικό της Ευρώπης. «Συμφωνήσαμε και εξακολουθούμε να συμφωνούμε στο γεγονός ότι, χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., είναι πολύ πιο δύσκολο να συζητήσουμε για δευτερογενείς ροές», δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιταλίας.
«Είναι συλλογική μας ευθύνη να βρούμε επιτέλους βιώσιμες λύσεις για μετανάστες και πρόσφυγες. Αξίζουν ασφάλεια και ανθρώπινη αξιοπρέπεια» υπογραμμίζει ο Ύπατος αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Απευθύνουμε έκκληση για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα για τη δίκαιη κατανομή ευθυνών και βαρών και για να εργαστούμε από κοινού για την εξάλειψη των προβλημάτων που είναι η ρίζα στα αίτια των μεταναστευτικών κινήσεων στην περιοχή μας».
Έκκληση για την αντιμετώπιση των διακινητών έκανε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ – Ανάλυση: Κλειώ Νικολάου