Οργιάζει σταθερά η ακρίβεια και ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη μια μεθοδική αποστέρηση του Έλληνα καταναλωτή από τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως προκύπτει από όσα είπε στο Kontra ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος.
Ο κ. Ραυτόπουλος μεταξύ πολλών άλλων καυτηρίασε τις μεθοδεύσεις προκειμένου οι καταναλωτές να μην αντιληφθούν την καλπάζουσα ακρίβεια, αυτή τη φορά στο φρέσκο γάλα.
Στα τέλη του 2022 ο γαλακτοπαραγωγός πουλούσε το λίτρο 0,61 λεπτά και εμείς το αγοράζαμε σε προϊόν ιδιωτικής ετικέττας 1,12 ευρώ, δηλαδή 84% ψηλότερα, θύμισε ο κ. Ραυτόπουλος. Και στα επώνυμα προϊόντα οι τιμές εκτοξεύονται, στα 1,84, τα 1,94, τα 2,08, τα 2,28 ευρώ.
Τις τελευταίες εβδομάδες μπήκε ένα «νέο» προϊόν στην ζωή μας, το γάλα 500 ml, με τιμή από 1,13 ευρώ ως 1,26 ευρώ, δηλαδή ως πάνω από 2,5 ευρώ το λίτρο.
Αντίστοιχα, προωθείται εις βάρος της γνήσιας φέτας το «λευκό τυρί», γιατί είναι από αγελαδινό γάλα αντί για αιγοπρόβειο (και μάλιστα εισαγόμενο σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καθώς η ελληνική παραγωγή μειώνεται συνεχώς), όπως και το «σκληρό τυρί» αντί για το γνήσιο κεφαλοτύρι, για τον ίδιο λόγο.
Νωρίτερα, ο ίδιος επανέλαβε ότι από την έναρξη της έκρηξης του πληθωρισμού έχουν τα τυριά έχουν αυξηθεί κατά 42%, τα έλαια και τα λίπη κατά 42,5%, το γάλα κατά 37%, το ψωμί κατά 32,5%, τα φρούτα κατά 30,5%, το χοιρινό και το μοσχάρι κατά 29%, το αρνί και το κατσίκι κατά 30%, το γιαούρτι κατά 27%, οι χυμοί κατά 25,2%, τα λαχανικά κατά 24,6%, το βούτυρο κατά 23,34%, τα πουλερικά κατά 23%, η μαργαρίνη και τα φυτικά έλαια κατά 22% και άλλα πολλά.
Όπως είπε, «δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, αυτό που λέμε στην κυβέρνηση είναι ότι, αφού δεν θέλει να μειώσει το ΦΠΑ (γιατί ο ΦΠΑ φέρνει τα έσοδα και ο ΕΦΚ για να κάνει κοινωνική πολιτική με τα market pass κτλ.), να το κάνει όπως ακριβώς το έκανε και η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Πολωνία»:
Κατάργηση του ΦΠΑ στα πρώτα έξι βασικά προϊόντα διατροφής: γάλα, γιαούρτι, ψωμί, δημητριακά, αυγά, παιδικές τροφές (μπορεί να μηδενιστεί, σήμερα είναι στο 6%, το κόστος του μέτρου είναι ανάλογο με αυτό του ελληνικού market pass). Ως Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ λέμε σε αυτά τα προϊόντα να μηδενιστεί ο ΦΠΑ για όλους τους Έλληνες.
Βοήθεια στον πρωτογενή τομέα, με συμφωνία μεταξύ των λιανεμπόρων και των φορέων της πρωτογενούς παραγωγής. Και σε αυτή την περίπτωση, το κόστος της στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της μείωσης εσόδων από τον ΦΠΑ το κόστος είναι ανάλογο με το market pass για την Ελλάδα. Μάλιστα, στην Πορτογαλία μπήκε ειδική ρήτρα που διασφαλίζει ότι η κατάργηση του ΦΠΑ «θα αντικατοπτρίζεται στην τιμή πώλησης», προκειμένου να αποφευχθεί διεύρυνση του περιθώριου κέρδους για τους λιανέμπορους χωρίς όφελος για τον καταναλωτή.
Αυτά είναι μέτρα που θα βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα, να παραμείνει στον τόπο του και ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης, ενισχύοντάς τον σε τρεις κρίσιμους τομείς, την ενέργεια, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, ώστε να παράξουν περισσότερα για τους πολίτες, που θα τα αγοράσουν φτηνότερα, τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος.