Τα όσα αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προβληματίζουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής·
Με συμβιβαστική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα διπλής ονομασίας των Στενών από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από το αδιέξοδο που αποτρέπει αυτή τη στιγμή την ενεργοποίηση των νέων χαρτών για τα περιοχικά σχέδια (regional plans) του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε όλη την έκταση ευθύνης και –κυρίως– στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήλθε τις προηγούμενες ημέρες η αμερικανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.
«Αγκάθι» στην ολοκλήρωση των σχεδίων ήταν και η αναφορά στους χάρτες στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Αγκυρα δεν αποδεχόταν. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», η αμερικανική πρόταση προβλέπει διπλή ονομασία για τα Στενά και απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή να περιγράφεται με συντεταγμένες.
Προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση, παρά το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι των υπόλοιπων χωρών ουσιαστικά υποχώρησαν. Πέρα από τον κίνδυνο που δημιουργείται η έννοια των «Τουρκικών Στενών» να υιοθετηθεί και από άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, στην ελληνική πλευρά υπάρχει σκεπτικισμός για το ενδεχόμενο η τακτική αυτή της χρήσης δύο διαφορετικών ονομασιών που μπορεί να προσδιορίζουν το ίδιο θέμα (εν προκειμένω ένα γεωγραφικό σημείο), να χρησιμοποιηθεί από την Αγκυρα ως επιχείρημα για τη χρήση και σε άλλα ζητήματα. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτού του τύπου οι συμβιβασμοί είναι συνήθεις στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να τους αποδίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα.
Μια πολύ πιο ευρείας αποδοχής συμβιβαστική πρόταση επικράτησε για το ζήτημα της ονομασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο ουσιαστικά είχε θέσει βέτο η Αγκυρα. Το σύνολο των περιοχών που περιγράφονται στους νέους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ θα αποδίδεται με γεωγραφικές συντεταγμένες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποδίδονται μόνο τα συγκεκριμένα σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο όπου αφορούν τα δικαιώματα και την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το σύνολο των περιοχών στις οποίες θα δραστηριοποιούνται (για γυμνάσια ή αποστολές) οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θαλάσσια περιοχή από τα ανοιχτά των Κυθήρων, όπου το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει αγκυροβόλιο, μέχρι και τη Συρία όπου υπάρχει η ναυτική βάση της Ταρτούς, αποτελεί χώρο εντατικής επιχειρησιακής δράσης με μεγάλη παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Ο Στέλιος Φενέκος, πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α κάνει το χρέος του και προσπαθεί με όση δύναμη του αναλογεί να μας αφυπνίσει.
Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ ΕΑΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
– Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΩΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ
Επί δεκαετίες ως εθνικοί αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ και στα Διεθνή Φόρα, δίναμε μάχες έναντι της Τουρκίας για να μην αλλοιωθούν οι συνθήκες της Λωζάνης και του Μοντρέ.
Και είχαμε καταφέρει να το επιτύχουμε.
Σήμερα το ξήλωμα έχει αρχίσει με τις προτάσεις των ΗΠΑ (για διπλή ονομασία) για να κάνει τα χατίρια και να ξεπεράσει τα προσκόμματα της Τουρκίας που θέλει επιτακτικά να αλλάξει τις συνθήκες στα σημεία που την συμφέρουν .
Τα Στενά (Straights) να χάσουν στην ουσία πλήρως τον διεθνή τους χαρακτήρα και να γίνουν “Turkish Straights”, να αναγνωρισθούν ως τέτοια διεθνώς, η Κυπριακή Δημοκρατία να πάψει να υπάρχει ως οντότητα (και να περιγράφονται οι περιοχές αρμοδιότητας/ασκήσεων κλπ του ΝΑΤΟ με στίγματα, χωρίς ονόματα) , αφού η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, παραβιάζοντας όλο το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ.
Και έρχονται οι ΗΠΑ και προτείνουν περιγραφή με στίγματα αντί να είναι συνεπείς με το Διεθνές Δίκαιο, για μία χώρα ολόκληρη, αναγνωρισμένη, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, επειδή η Τουρκία δεν θέλει να βλέπει το όνομά της ούτε στους χάρτες.
Εμείς δε δεν εκφράζουμε ΒΕΤΟ στις παρανομίες αυτές, αλλά λέμε εναλλακτικές προτάσεις, τύπου «maritime choke points», ευρηματικές γελοίες, καινοφανείς προτάσεις που ξηλώνουν σιγά σιγά τις ισχυρές Διεθνείς Συνθήκες (που συμφωνήθηκαν με αίμα για την αποκατάσταση των αποτελεσμάτων του πολέμου), πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ύπαρξη και επιβίωση της χώρας μας.
Και μην μου πει κανείς για νέα κυβέρνηση και να περιμένουμε και να της δώσουμε περιθώρια κλπ.
Ελπίζω ο κος Δένδιας να μην υποχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις της Τουρκίας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας και την Κύπρο στο ΝΑΤΟ (αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την στάση του κου Γεραπετρίτη).
Κύριε Πρωθυπουργέ, κάθε μία υποχώρηση στις προβλέψεις των Συνθηκών και των αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ, θα αδυνατίζει τις θέσεις μας και θα φέρνει και άλλες πολλές υποχωρήσεις στην συνέχεια.
Πηγή: militaire.gr