Πλαίσιο προστασίας που δεν γίνεται σεβαστό από τους εργοδότες, εξαντλητικά ωράρια κάτω από έντονη πίεση, ακόμη και εγκληματικές ενέργειες εις βάρος τους καταγγέλλουν οι διανομείς. Ο νεκρός συνάδελφός τους στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, ήρθε να προστεθεί στη μαύρη λίστα που θέλει την τελευταία 5ετία, κάθε μήνα έναν νεκρό διανομέα εν ώρα εργασίας.
Ο τραγικός θάνατος του 55χρονου διανομέα στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ακόμα όνομα στη μακάβρια λίστα ενός κλάδου που μετράει ήδη δεκάδες νεκρούς.
«Γίνονται δεκάδες καθημερινά τέτοια ατυχήματα, εργατικά, τα οποία ευτυχώς δεν είναι θανατηφόρα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος της Επιτροπής Διανομέων Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει στον διανομέα κράνος και φωσφοριζέ γιλέκο για τις βραδινές ώρες εργασίας.
Βαρύς ο φόρος αίματος για τους διανομείς
«Ο εργοδότης, εφόσον δεν παρέχει δίκυκλο, είναι υποχρεωμένος να δίνει 10% στον βασικό μισθό για συντήρηση δικύκλου», σημείωσε ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας σε επισιτισμό – Τουρισμό.
Αυτό προβλέπει η νομοθεσία. Η πραγματικότητα όμως αποτυπώνεται στην αντίδραση ενός ντελιβερά από το Πακιστάν ο οποίος γέλασε όταν ερωτήθηκε εάν λαμβάνει από τον εργοδότη του την σχετική προσαύξηση στον μισθό του.
Με μισθούς χαμηλούς που η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας τους ορίζει στα 822 ευρώ μεικτά, πέφτουν θύματα ακόμα και εγκληματικών ενεργειών. Δεκάδες είναι τα περιστατικά ξυλοδαρμών, ληστείας, αφαίρεσης του δικύκλου, του κινητού του, των εισπράξεων.
«Ένας νεκρός κάθε μήνα τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και δεκάδες εκατοντάδες τραυματισμένοι, πολλοί εκ των οποίων με μόνιμα προβλήματα υγείας πλέον είναι ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνουν καθημερινά οι διανομείς στους δρόμους της χώρα» ανέφερε ο δημοσιογράφος Νίκος Κοντορούσης.
«Το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη εμείς το ζούμε καθημερινά με 56 νεκρούς τα τελευταία χρόνια. Ο κίνδυνος είναι καθημερινός. Κάθε φορά που βγαίνει και γυρίζεις στο σπίτι το παίζεις 50-50», δήλωσε ο Αντώνης Καναβάρης, Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Διανομέων.
Ο Σάκης Αποστολάκης ο οποίος εργαζόταν 35 χρόνια ως δημοσιογράφος αποφάσισε να στραφεί στο επάγγελμα του διανομέα, καθώς η ανεργία του χτύπησε την πόρτα. Από τότε η ζωή του είναι διαρκώς εκτεθειμένη. «Δεν φταίει μόνο η συμπεριφορά των οδηγών αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν μπορείς να είσαι 15 ώρες πάνω στο μηχανάκι και να έχεις την προσοχή σου τεταμένη. Και τρέχει για να βγάλεις το μεροκάματο, να πας το κάτι παραπάνω στο σπίτι. Αν δεν τρέξεις θα μαζευτούν οι παραγγελίες, θα πάρει ο πελάτης δυσαρεστημένος που καθυστερεί η παραγγελία του και θα ζητήσει την απόλυσή του, θα φωνάξει το αφεντικό», είπε ο ίδιος στο OPEN.
«Το προχθεσινό φριχτό δυστύχημα που έγινε στην Τσιμισκή, το λεωφορείο πέρασε πάνω από τον συνάδελφο και το κράνος του έσπασε γιατί είναι ένα κράνος της πλάκας, που φοράμε 9 στους 10. Δεν γίνεται να επενδύεις εσύ στον εξοπλισμό που είναι της δουλειάς», σημείωσε ο ίδιος.
Μάλιστα ο Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Διανομέων επισήμανε ότι «το υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες με τις οποίες απαγορεύεται η διανομή».
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 8 μ.μ. έξω από την αλυσίδα εστίασης «Πιάτσα Καλαμάκι» στην Κυψέλη καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής διεκδικώντας μέτρα προστασίας καθώς διανομέας της συγκεκριμένης αλυσίδα εστίασης είχε εργατικό «ατύχημα» με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι και να υποστεί σημαντικές ζημιές το μηχανάκι του.
Σε ανακοίνωση αναφέρει:
«Ένα ακόμη εργατικό “ατύχημα” έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα, αποδεικνύοντας με το χειρότερο τρόπο ότι η μάχη για το μεροκάματο από τη μία και τα κέρδη των επιχειρήσεων εστίασης από την άλλη, περνάνε μέσα από το σακάτεμα των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της σωματικής τους ακεραιότητας, επιβεβαιώνοντας με το χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά, το σύνθημα τα κέρδη τους οι ζωές μας.
Ένας διανομέας στην αλυσίδα ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ και συγκεκριμένα στο σχετικά καινούριο κατάστημα της Κυψέλης τσακίστηκε το βράδυ των εκλογών στην Αγίας Λαύρας. Ευτυχώς γλίτωσε τα χειρότερα, όμως διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο με ράμματα στο κεφάλι και το μηχανάκι του, εργαλείο της δουλειάς του μια μάζα παλιοσίδερα. Ο συνάδελφος με 4 παιδιά και μοναδικό εισόδημα στο σπίτι το μεροκάματό του, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Στη συγκεκριμένη αλυσίδα εστίασης το μεροκάματο δεν υπερβαίνει τα 5€ την ώρα με μισά ένσημα περικλείοντας τα πάντα μέσα. Έξοδα για το μηχανάκι, βενζίνες, δώρα, άδειες, το 15% και άλλα αναγκάζοντας τους διανομείς να κυνηγούν περισσότερες ώρες αλλά και μέρες δουλειάς για να ανέβει το εισόδημά τους με αποτέλεσμα τη εξουθένωσή τους και την κατάληξη σε ατυχήματα. Ούτε συζήτηση για ΜΑΠ, ή εταιρικό μηχανάκι κτλ.
Σε προσπάθεια που έγινε από το Συνδικάτο μας να έρθει σε επαφή με τον εργοδότη της εταιρίας όχι μία αλλά τρεις φορές, ο εργοδότης κρύβεται προκλητικά πίσω από τους υπευθύνους του μιας και πάνω στις πλάτες και τα τσακισμένα κορμιά των συναδέλφων μας συνεχώς ανοίγει καινούρια μαγαζιά.
Τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται αφού η υγεία και η ασφάλεια “κοστίζουν” για την εργοδοσία, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποβαθμίζονται, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν.
Για αυτό το λόγο η συσπείρωση στο Συνδικάτο μας και η οργάνωση της πάλης για διεκδικήσεις, αποτελεί μονόδρομο στον εργασιακό μεσαίωνα και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις και στο ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ. Διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για να δουλεύουμε με ασφάλεια, με αξιοπρεπείς μισθούς και με όλες τις απαραίτητες παροχές, για να επιστρέφουμε σπίτι μας μετά το τέλος της βάρδιας.
Εκφράζουμε τη γρήγορη ανάρρωση του συναδέλφου διανομέα.
Διεκδικούμε:
- Μέτρα προστασίας για τους συναδέλφους διανομείς! Ατομικά μέσα προστασίας, μηχανάκι συντήρηση και καύσιμα στην ευθύνη του εργοδότη
- Ένταξη ΤΩΡΑ της ειδικότητας τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα! Αντίστοιχα, των λαντζέρηδων, μαγείρων, σερβιτόρων
- Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης
- Απαγόρευση της διανομής σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ορισμός χιλιομετρικής απόστασης για τη διανομή
- 5μερο 7ωρο 35ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό
- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δώρα, επιδόματα, άδειες
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο συνάδελφο 1000€».
Πηγή: ΕΡΤ, OPEN, Ημεροδρόμος