Ο επικεφαλής της Frontex ανέφερε την Πέμπτη ότι η απόφασή του θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στα ερωτήματά του σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές αρχές αγνόησαν δύο φορές αίτημα για συνδρομή
Ο επικεφαλής του οργανισμού συνόρων της ΕΕ άφησε ανοιχτή την πόρτα για τον τερματισμό των επιχειρήσεών της Frontex στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια ακρόασης του την Πέμπτη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με το ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά της Πύλου τον Ιούνιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 500 άτομα.
Όπως μεταδίδει το POLITICO το ναυάγιο προκαλεί ερωτηματικά σχετικά στο αν τηρείται από την Ελλάδα η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με επικρίσεις ότι η τοπική ακτοφυλακή δεν έκανε αρκετά για να σώσει όσους επέβαιναν στο πλοίο.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για συνολικά τρία περιστατικά – δύο προηγούμενα και τώρα αυτό – και να καθορίσουμε εάν έχουν οποιεσδήποτε συνέπειες στη συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Hans Leijtens σε μια κατάμεστη συνεδρίαση ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.
Ο διευθυντής της Frontex αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να αναστείλει η υπηρεσία τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, μετά από σύσταση του υπεύθυνου θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού, Jonas Grimheden. Τον Ιανουάριο του 2022, ο Frontex συνέστησε μια ομάδα εργασίας για να αξιολογήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα και να δώσει συμβουλές σχετικά με το αν θα πρέπει να τερματιστούν οι δραστηριότητες στη χώρα.
Οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τον ισχυρισμό επιζώντων της τραγωδίας ότι η τοπική ακτοφυλακή πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό προκειμένου να κατευθύνει το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος προς την Ιταλία, προκαλώντας τελικά την ανατροπή του.
Ο επικεφαλής της Frontex ανέφερε την Πέμπτη ότι η απόφασή του θα εξαρτηθεί τελικά από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στα ερωτήματά του σχετικά με το περιστατικό.
«Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι τι πραγματικά συνέβη», τόνισε ο Leijtens στη συνεδρίασή του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι ο οργανισμός της ΕΕ δεν βοήθησε το πλοίο των μεταναστών.
Ο επικεφαλής του Frontex έδειξε το δάχτυλο στις ελληνικές αρχές, αντί αυτού, υποστηρίζοντας ότι αγνόησαν δύο φορές το αίτημα να αναπτυχθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Προσφέραμε βοήθεια, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Leijtens, προσθέτοντας ότι ένα drone της Frontex που είχε σταλεί νωρίτερα για την παρακολούθηση ενός άλλου πλοίου μεταναστών στη νότια Ελλάδα έφτασε τελικά στον τόπο της τραγωδίας, όταν όμως ήταν πολύ αργά.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, αντέδρασε στις πιέσεις των ευρωβουλευτών να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα της ΕΕ για το ναυάγιο. «Δεν έχουμε την αρμοδιότητα να το κάνουμε, τα κράτη μέλη μπορούν να το κάνουν», τόνισε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει μια «ενδελεχή, αποτελεσματική και διαφανή έρευνα».