Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αλόη βέρα βρίσκεται εδώ και χρόνια στη λίστα του ΠΟΥ και ελέγχεται ως πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο. Μετά την ασπαρτάμη, στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φαίνεται να έχει και αλόη βέρα. Το φυτό που γενικότερα φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τη θεραπευτική του δράση συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων ουσιών μετά από έρευνα σε αρουραίους.
Του Νίκου Νανούρη
Η αλόη βέρα έχει προστεθεί από το 2016 στην ομάδα 2Β στη λίστα του ΠΟΥ. Η διετής μελέτη σε αρουραίους ανέδειξε ότι εκείνοι των οποίων το πόσιμο νερό ήταν ενισχυμένο με ένα εκχύλισμα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου.
Η είδηση έχει προκαλέσει μια νέα κινητικότητα τις τελευταίες μέρες ωστόσο οι ειδικοί μιλώντας στο libre συνιστούν ψυχραιμία
Η Χρύσα Σαρδέλη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολόγιας στο ΑΠΘ εξηγεί στο libre ότι ‘’ένοχο’’ είναι το πράσινο φύλλο της αλόης που περιέχει ανθρακινόνες.
Όπως επισημαίνει ‘’η αλόη βέρα περιέχει πάρα πολλά συστατικά, όπως για παράδειγμα το ζελέ της που είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Είναι χρήσιμο το ζελέ της για την φαρμακοβιομηχανία και όλες οι ουσίες που περιέχει”. Ενώ προσθέτει:
- ‘’Η αλόη βέρα αποτελείται όμως και από ένα φύλλο πράσινο, όπου ο φλοιός περιέχει μια οικογένεια ουσιών που ονομάζονται ανθρακινόνες. Αυτές λοιπόν οι ανθρακινόνες ανήκουν στα πιθανά καρκινογόνα και αυτοί εμπλέκονται στον τρόπο που το DNA ελικώνεται. Όταν λοιπόν αυτή διαδικασία δεν λειτουργεί σωστά, τα κύταρρα μας διαιρούνται με τον φυσιολογικό τρόπο και μπορεί να ξεκινήσουν κάποιοι καρκίνοι ή άλλες βλάβες στην υγεία μας’’.
Η κυρία Σαρδέλη επισημαίνει ωστόσο ότι είναι γνωστό εδώ καιρό ότι υπάρχει το πρόβλημα με τις ανθρακινόνες, ενώ εμφανίζεται καθησυχαστική για εξωτερική χρήση της αλόης για δερματικές ή άλλες παθήσεις. Ακόμη υπογραμμίζει ότι ‘’Μπορούμε με λελογισμένη χρήση να χρησιμοποιούμε πόσιμη αλόη για λόγους δυσκοιλιότητας αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν εμπεριέχει μέρη της φλούδας του φυτού.’
Και καταλήγει συνιστώντας να αποφεύγουμε την πόσιμη αλόη αν δεν μας την έχει συστήσει ο γιατρός και συνεχίζουμε την εξωτερική χρήση χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης αναφέρει στο libre, ότι η πιθανή καρκινογόνος δράση προέρχεται μέσα από την υπερβολική κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων, κάτι που ωστόσο πρακτικά δεν συμβαίνει στην καθημερινή διατροφική πράξη.
Ο κύριος Γρηγοράκης τονίζει ότι η ένδειξη για καρκινογόνο δράση σε αλόη βέρα αναφέρεται από στοιχεία που έχουμε από πειραματόζωα. Το γονιδίωμα πολλές φορές των πειραματόζωων, που χρησιμοποιείται για τις έρευνες αυτές είναι εντελώς διαφορετικό από του ανθρώπου. Παν μέτρον άριστον είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη χωρίς βέβαια όμως να εφησυχάζουμε.
Τα δεδομένα που έχουμε είναι πολύ αδύναμα για να πούμε οτιδήποτε όσον αφορά την επίδραση, της αλόης βέρα στους ανθρώπους είναι το σχόλιο του επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη προς το παρόν τα πειραματικά δεδομένα για την αλόη βέρα προκύπτουν μόνο από έρευνες σε ζώα. Για την περίπτωση της αλόης έχει χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα του αρουραίου. Ο αρουραίος είναι πολύ κακό μοντέλο για να προβλέψουμε την καρκινογένεση σε ανθρώπους.
Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι είναι ένα έναυσμα να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει και στους ανθρώπους σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επίδραση που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζονται επιδημιολογικές μελέτες για να αποκτήσουμε περισσότερα στοιχεία είναι η επισήμανση του κυρίου Μαγιορκίνη.
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου καθηγήτρια επιδημιολογίας λέει στο libre ότι η Αλόη βέρα υπήρχε ήδη στην κατηγορία 2Β (πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο) της λίστας του ΠΟΥ ωστόσο συνιστά ψυχραιμία τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία για μια να βγάλουμε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα.