Κρίσιμη συνεδρίαση ώστε να επιλυθούν οι διαφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής νέου αρχηγού θα έχει σήμερα το μεσημέρι 15:30 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος, ώστε οι διαδικασίες να μην ξεκινήσουν στις 25 Αυγούστου, που είναι προγραμματισμένο το Διαρκές Συνέδριο και οι κάλπες να μην στηθούν στις 3 (και 10 αν χρειαστεί δεύτερος γύρος) του Σεπτέμβρη αλλά να πάει όλη η διαδικασία τουλάχιστον δύο ή τρεις εβδομάδες πίσω, αν όχι και για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Από τη μια πλευρά όσοι φλερτάρουν με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου – Ομπρέλα και μερίδα προεδρικών – επιμένουν να ζητούν ταχείες διαδικασίες αιτιολογώντας τη θέση τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει με νέο πρόεδρο να προσέλθει στη ΔΕΘ.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνοι που μετά την αποχώρηση Τσίπρα δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πορεία διεύρυνσης και ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και βάζουν μπροστά την ανάγκη για πολιτική συζήτηση για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το κόμμα ώστε να οριοθετηθεί και το πλαίσιο που θα κινηθούν και οι υποψήφιοι.
Το κύριο επιχείρημα όσων προτείνουν μεταφορά της διαδικασίας πιο πίσω είναι ότι στα τέλη Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου το ενδιαφέρον θα είναι περιορισμένο.
Η άποψη αυτή φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αν και είναι δύσκολο να “κλείσει” σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία με αλλαγή της απόφασης που η ίδια έλαβε πριν λίγες μέρες. Το θέμα θα πάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο, όπου και αναμένεται μεγάλη σύγκρουση στη σχετική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Libre.gr στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που τάχθηκαν με την πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίαση για εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου με γνώμονα την ενότητα του κόμματος ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, φαίνεται να επανακαθορίζουν τη θέση τους.
Πριν τη σημερινή συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου του κόμματος στελέχη από την πρώην ομάδα των προεδρικών και της ΡΕΝΕ, όπως ο Νίκος Παππά, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Πάνος Ρήγας θα πραγματοποιήσουν νέο γύρο συζήτησης για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιθυμούν είναι να γίνει διάλογος και πολιτική συζήτηση πριν την εκλογή προέδρου και ήδη κάποιοι φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους για το χρόνο εκλογής και αν αυτή θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει τις αυτοδιοικητικές κάλπες.
Όσον αφορά στις υποψηφιότητες, ο κ. Παππάς παίρνει θέση στην αφετηρία της κούρσας. Φρόντισε δε να στείλει και μήνυμα για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θέλει να τον εκφράσει ο ίδιος, εμφανιζόμενος ως συνεχιστής της παρακαταθήκης που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξή του στη Real τόνισε ότι «θα ήταν λάθος μια αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η διακήρυξή μας, η ταυτότητά μας δηλαδή, μέσα από την ευρύτητα και το βάθος της, είναι σαφής. Ως κόμμα εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλο τον κόσμο από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο».
Το ξανασκέφτεται ο Τεμπονέρας
Μετά την αρχηγική εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στη Βουλή και την τοποθέτησή της για μια αριστερή και ρεαλιστική πρόταση στην κοινωνία ακολούθησε και η νέα επιστολή – πλατφόρμα που απέστειλε στα στελέχη του κόμματος ο Διονύσης Τεμπνονέρας ο οποίος φαίνεται μετά τις τελευταίες παρασκηνιακές ομαδοποιήσεις να επανακάμπτει και να έχει αρχίσει και πάλι να το σκέφτεται.
Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς το χρόνο που θα στηθεί η κάλπη για νέο πρόεδρο ο ίδιος επιμένει ότι δεν θα κάνει το επόμενο βήμα. Παρόλα αυτά μια μικρή μετάθεση της ημερομηνίας ακόμη και για τα τέλη του Σεπτεμβρίου είναι κάτι που θα μπορούσε να τον κάνει να αναθεωρήσει.
Οι διεκδικητές της ηγεσίας και οι διαφορές στην πλατφόρμα τους
Στοιχεία της φυσιογνωμίας και της στρατηγικής που επιθυμούν να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας δίνουν με κοινοβουλευτικές ομιλίες, άρθρα και δηλώσεις τους οι πιθανότεροι διεκδικητές της ηγεσίας λίγο πριν αρχίσει και επίσημα ο χορός των υποψηφιοτήτων.
Αχτσιόγλου: Αριστερή και ρεαλιστική προοπτική
Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος κατέστησε σαφές στην ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσφέρει αριστερά αλλά και ρεαλιστική προοπτική στους πολίτες.
«Δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε με ευθύνη τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά δεν θα κάνουμε μόνο αυτό. Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια λογική κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών, όπως θέλει να καλλιεργεί η Δεξιά και θα είμαστε η δύναμη εκείνη που θα αναλάβει τον δύσκολο αλλά και όμορφο ρόλο θα δώσει προοπτική στους πολίτες» είπε και συμπλήρωσε: «μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική». Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σήμερα περισσότερο πολύτιμος από ποτέ».
Τσακαλώτος: Δεν στηριζόμαστε στην ανάθεση σε έναν σοφό ηγεμόνα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε στην πρώτη ημέρα της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις με καθαρά αριστερό προσανατολισμό λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση, αλλά η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να χρειάζεται μια δυνατή αριστερά». Συμπλήρωσε δε ότι αυτή η αριστερά «θα παλεύει για τους μισθούς, για τα δικαιώματα, για την νέα γενιά». Παράλληλα τάχθηκε κατά των προσωποκεντρικών πολιτικω΄ν λέγοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν στηρίζεται στην ανάθεση σε έναν σοφό ηγεμόνα». «Στηρίζεται στην ενδυνάμωση της κοινωνίας, στην ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και των πολιτών» συμπλήρωσε.
Πλατφόρμα Τεμπονέρα: Συνέδριο επανίδρυσης και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζητάει ο Διονύσης Τεμπονέρας, με πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε, το πρωί της Κυριακής (09/07), σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μέλος της Π.Γ. και επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου, μεταξύ άλλων τονίζει: «Σήμερα, μας συνδέει όλους η κοινή αγωνία να εκφραστεί ο δημοκρατικός κόσμος, να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις της εποχής και να εκπροσωπήσουμε τα λαϊκά στρώματα.
Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα “fast track” συνέδριο, ούτε αντίστοιχα μέσα από μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για να “κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί”.
ADVERTISEMENT
Πού αλλού ακούστηκε τα πρόσωπα να προσδιορίζουν τις πολιτικές και όχι το αντίστροφο; Να μας πει η κοινωνία, από ποιους θέλει να εκπροσωπηθεί και πρώτοι εμείς, για το καλό του νέου εγχειρήματος, να αποδεχθούμε, ότι ενδεχομένως το «νέο» μπορεί να μην μας περιλαμβάνει, σε θέσεις ευθύνης. Να αποδείξουμε τελικά, ότι ο σκοπός, η “Υπόθεση” είναι πάνω από τα πρόσωπα και το συμφέρον τους.
Πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό (και καταστατικό) συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες. Να ανοίξει ο αριστερός και δημοκρατικός διάλογος, που θα αγκαλιάσει και άλλες δυνάμεις της κοινωνίας. Το συνέδριο να γίνει ο ιμάντας αντιστοίχισης της πολιτικής ανάγκης, με την κοινωνική πλειοψηφία.
Απαιτείται ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο, που μαζί με τα “μεγάλα” και “καινούργια” θα χτίσει και ένα μέτωπο δημοκρατίας, απέναντι στο φασισμό, που σηκώνει και πάλι κεφάλι αναβαπτισμένος στην κρισιακή συνθήκη.
Το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για διαδικασίες».
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ
«Για μια νέα προοδευτική πολιτική πλειοψηφία
Ο διπολικός κόσμος έκλεισε τον κύκλο του τη δεκαετία του ’90 και ο νέος κόσμος είναι πολυπολικός, με το γεωπολιτικό κέντρο βάρους, να μετατίθεται από τον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό.
Υπέρτατη δύναμη, έχει αναδειχθεί μια παγκόσμια οικονομική ελίτ. Παράλληλα με την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, προβάλλει και μια νέα μορφή της, μεταξύ παραγωγικού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Η Ευρώπη των εθνών-κρατών είναι δύσκολο να μετεξελιχθεί, στις παρούσες συνθήκες, σε ομοσπονδία. Στον πολυπολικό κόσμο που ανατέλλει, είναι αναγκασμένη να τοποθετηθεί υπαρξιακά. Αν δηλαδή θα αποτελέσει έναν ισχυρό παγκόσμιο πόλο, καθώς ενδεχόμενη αδυναμία της, θα ισοδυναμεί με υποβάθμισή της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα.
Στη Ν.Α. Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή εξελίσσονται γεωστρατηγικού χαρακτήρα ανακατατάξεις, που σχετίζονται με τον υπό διαμόρφωση νέο κόσμο.
Στην Ελλάδα η διπλή ήττα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τις προοδευτικές δυνάμεις, είναι μια ήττα «στρατηγική». Είναι μια εκλογική συντριβή, η οποία απαιτεί εις βάθος ανάλυση, μελέτη και επεξεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, έχασε το 50% της δύναμης του, σε σχέση με το 2015. Όλες οι κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού ή άλλου προσδιορισμού, αποδοκίμασαν ένα κόμμα, που δεν βρισκόταν στα έδρανα της κυβέρνησης, αλλά σε αυτά της αντιπολίτευσης. Για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία, ο χώρος δεξιά του κέντρου, είναι μεγαλύτερος από τον χώρο στα αριστερά του.
Οι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη, για να εκφράσουν την πολιτική δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τιμωρώντας τον για την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια.
Μαζί του, καταδίκασαν συμπεριφορές, προγράμματα και πολιτικές αδυναμίες, δίνοντας ξεκάθαρη εντολή πολιτικής ανανέωσης, σε επίπεδο προσώπων αλλά και ιδεών.
Οφείλουμε συνεπώς να αναμετρηθούμε με την αλήθεια και να αναλάβουμε τηνπολιτική ευθύνη. Αν θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι υπήρξαμε μέρος του προβλήματος, παρά τα σημαντικά επιτεύγματα της περιόδου της τετραετούς διακυβέρνησης.
Δεν είναι εύκολο σε μερικές γραμμές, να πει κανείς τι πρωτο-έφταιξε ή να κάνει ένα σοβαρό απολογισμό. Αυτό θα απαιτήσει βαθύτερη ανάλυση, επεξεργασίες, μελέτη και συλλογική σκέψη, για να εξαχθούν κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια. Αυτή είναι μια διαδικασία, που πρέπει να απασχολήσει ένα μαζικό, δυναμικό και ανοιχτό στην κοινωνία, συνέδριο.
Πέρα όμως από τα αίτια της ήττας, αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο, είναι γιατί δεν προβλέψαμε το αποτέλεσμα των εκλογών, της 21ης Μαΐου. Βεβαίως, ο διεθνής αρνητικός συσχετισμός, η συντηρητική στροφή μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών, η «μιντιακή» υπεροπλία του αντιπάλου, τα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα και η «διαπλοκή», επέδρασσαν καθοριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, όμως τα αίτια της ήττας, θα πρέπει να τα αναζητήσουμε κυρίως, στις δικές μας αδυναμίες και λάθη.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είμαι μακριά από τις διεργασίες, που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια.
Η πρόσκαιρη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, το «κύμα» του 2012, η αδυναμία της Αριστεράς που ερχόταν στην εξουσία, να αρθρώσει ολοκληρωμένη ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα εξουσίας, το «τραύμα» και ο συμβιβασμός του 2015, η κυβερνητική θητεία 2015-2019, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η αντιπολιτευτική τακτική της τελευταίας τετραετίας, είναι επεισόδια μιας διαρκούς αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συνδεθεί με τις μάζες αλλά και να αποκτήσει, στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία. Η ανυπαρξία στο συνδικαλιστικό χώρο, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, είναι εκκωφαντική. Το μήνυμα απομονωμένο από την κοινωνία, μοιραία γίνεται «θολό» αφού δεν ακουμπά, στα πραγματικά επίδικα. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός γεννάει πολιτική αναξιοπιστία και συνεπακόλουθα, δεν μπορεί να αποτυπώσει, μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία.
Οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση πολιτικής ταυτότητας.
Όλα τα παραπάνω, δεν είναι απλές διαπιστώσεις. Παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και πρέπει να μας οδηγήσουν σε κρίσιμες διεργασίες και υπαρξιακές αποφάσεις. Είναι τέτοιες οι αποφάσεις αυτές, που μας οδηγούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων καθοριστικών για το μέλλον.
Ο «οδικός χάρτης» της επόμενης μέρας, μπορεί να προκύψει μόνο, αν γίνει ειλικρινής και ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Εκτός όμως από την αυτοκριτική, χρειαζόμαστε και προοπτική:
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μεγάλο κόμμα της Προοδευτικής παράταξης, χρειάζεται ένα συνέδριο απολογισμού, ταυτότητας, θέσεων, πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής. Πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση, να μιλήσουν δημοκρατικά όλα τα μέλη του κόμματος. Να μιλήσουν για όλα, για την κατεύθυνση, για το ύφος, για το πολιτικό σχέδιο, για τις σύγχρονες αντιθέσεις και τις διαιρετικές τομές, για το μοντέλο του κόμματος, για τις νέες προκλήσεις του αιώνα μας.Πρέπει να «λάμψει» η δημοκρατία. Τα μέλη, να πάρουν το νέο φορέα στα χέρια τους, ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μιας περίκλειστης γραφειοκρατίας.
Εάν η πολιτική πρέπει να προσδιορίσει τα πρόσωπα και τους ρόλους, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί μια πολιτική πλατφόρμα, με τη μορφή της alternative, που θα ανοίγει προοπτικές ενοποίησης της ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας, σε προοδευτική κατεύθυνση. Η πλατφόρμα αυτή πρέπει να είναι αρθρωμένη ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά.
Α.ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ, δεν έχουμε άλλη διέξοδο παρά να οδηγηθούμε σε υπέρβαση και σύνθεση. Επειδή ο καθένας μας έχει συγκεκριμένη αφετηρία συμμετοχής όσον αφορά τα ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς και εν πολλοίς προσδιορίζεται από αυτήν, είναι αναγκαίο η σύνθεση να γίνεται στη βάση των νέων διαιρετικών τομών, που επισυμβαίνουν στον κόσμο. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή, πρέπει να στραφεί προς την κεντροαριστερά ή τη παραδοσιακή αριστερά. Πρόκειται για ψευτοδίλημμα. Πρέπει να πάμε σε μια νέα μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, που θα ενσωματώνει τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε ένα μίγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού, που θα ανοίγει δρόμους προς τον στρατηγικό στόχο: Τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μπορούμε και πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα πλαίσιο (alternative) που θα κατατείνει σε μια σύγχρονη κυβερνώσα δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Σε ένα σύγχρονο φορέα, τόπο συνάντησης όλων των ρευμάτων, όπως είναι για παράδειγμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Αριστεράς, της οικολογίας, των ατομικών δικαιωμάτων κτλ.
Β. ΠΟΛΙΤΙΚΑ, στη χώρα μας και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, τα συμπιεσμένα εξ αιτίας της κρίσης μεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, μετατοπίζονται εκλογικά σε λαϊκίστικες ή ακροδεξιές εκλογικές συμπεριφορές. Συνεπώς η πάλη κατά του φασισμού ανάγεται σε μια διαρκή μάχη, υπέρ της κοινωνίας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει, όσο υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, ισχυροί και ανίσχυροι. Φαίνεται όμως να διαμορφώνεται και μια νέα διαιρετική τομή, που αφενός είναι ο φόβος, η ανασφάλεια, τα κοινωνικά στερεότυπα του παρελθόντος και αφετέρου η ελπίδα, η αναζήτησή για το καινούργιο. Ιστορικά, μετά τη μεταπολίτευση υπήρχε πάντα στη χώρα προοδευτική, δημοκρατική, κοινωνική πλειοψηφία. Το διακύβευμα για το πολιτικό προσωπικό του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, είναι αν αυτή η κοινωνική πλειοψηφία, μπορεί να μετεξελιχθεί, σε πολιτική πλειοψηφία. Η κοινωνία μας υφίσταται συνθήκες κρίσης. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κυρίως, κρίση αξιών. Οι ιδέες μας δεν απαντούν απαραίτητα στα μεγάλα νέα ζητήματα. Χρειάζεται ένα σύγχρονο οπλοστάσιο ιδεών για να θωρακιστούμε αλλά και να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι μόνο, γενικότερα ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, δεν μπορεί παρά να έχει ισχυρά, πατριωτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να ενώσει το «κοινωνικό» με το «εθνικό» ζήτημα. Το υπηρέτησε άλλωστε διαχρονικά σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Βασικός προσανατολισμός πρέπει να είναι η εγγύηση του υφιστάμενου status των συνόρων, στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ελλάδα με βάση τις νέες γεωστρατηγικές αναδιαμορφώσεις πρέπει να είναι πυλώνας ειρήνης, φιλίας και ανάπτυξης στη περιοχή. Γέφυρα διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό, προϋποθέτει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Με βάση τα νέα δεδομένα του πολυπολικού πλέον κόσμου, δεν μπορεί να είναι άνευ όρων δεδομένος σύμμαχος σε επιδιώξεις κρατών ή οργανισμών, αν αυτές δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία ως πολίτευμα, παρουσιάζει και αδυναμίες, είναι όμως ότι καλλίτερο έχουμε, για τον τρόπο λειτουργίας μιας οργανωμένης κοινωνίας .
Σήμερα όμως οι πολίτες θεωρούν δεδομένα τα πλεονεκτήματα της και την απαξιώνουν, με τη μη συμμετοχή. Αποχή που υπερβαίνει ακόμα και το 50% εγείρει θέματα ενδυνάμωσης της. Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο έντονο και ανησυχητικό στο χώρο της νεολαίας. Δεν ευθύνονται οι νέοι άνθρωποι, αλλά το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που αδυνατεί να διαμορφώσει όραμα συμπερίληψης και συμμετοχής, στο οποίο ο κάθε πολίτης θα βλέπει την εικόνα του. Μεγάλο ζητούμενο είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποδείξει, ότι δεν ήταν παρένθεση. Και για να το αποδείξει αυτό, χρειάζονται νέες ιδέες. Πιθανά η έλλειψη νέων μεγάλων ιδεών, να ερμηνεύει και το τεράστιο ποσοστό της αποχής.
Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ,ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδεθεί ξανά με τον Ελληνικό λαό ,μέσω των προγραμματικών του θέσεων. Πριν 2 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από πανελλήνια συνδιάσκεψη, κατέληξε σε προγραμματικές θέσεις, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς, στην πορεία προς τις εκλογές.Οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες και είναι προφανές, ότι οι οποίες θέσεις και επεξεργασίες, χρήζουν επικαιροποίησης και αναδιαμόρφωσης.
Είναι επιβεβλημένο στα πλαίσια του επικείμενου συνεδρίου, να ανοίξει κύκλος διαλόγου με όλους τους μαζικούς φορείς,επαγγελματικές ενώσεις, συνδικάτα, δεξαμενές σκέψης, ακόμα και με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.
Η νέα εποχή θέτει ερωτήματα και η παγκόσμια κοινότητα, αναζητά απαντήσεις:
Ο δημοκρατικός χώρος, πρέπει να μιλήσει για την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών, για την ευρωπαϊκή σύγκλιση, με όρους κοινωνικής συνοχής.
Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις πρέπει να αντιμετωπισθεί με επίκαιρες θέσεις, ως ζήτημα εθνικό και ουσιαστικό.
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και είναι απειλή για όλους.
Οι νέες προκλήσεις της εποχής, η τεχνητή νοημοσύνη, οι καινούργιες τεχνολογίες, οι αλλαγές στις σύγχρονες μορφές εργασίας, το μεταναστευτικό, η κρίση δημοκρατίας, τα BigData, πρέπει να απασχολήσουν την συζήτηση μέσα από ένα εξαντλητικό διάλογο αρχών και θέσεων.
Δ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα. Θέλουμε ένα ισχυρό κόμμα ενεργών μελών ή κόμμα μεγαλομετόχων; Πριν ένα χρόνο, η πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε σημαντικά ποσοτικά οφέλη και ήταν πράγματι σε θετική κατεύθυνση. Όμως αντί να γίνει με όρους υπαρκτών, ενεργών κοινωνικών δυνάμεων, περιορίστηκε στους όρους πολιτικής γεωγραφίας, κυρίως σε επίπεδο κορυφής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα 110 χιλιάδες νέα μέλη, να μην έχουν ενσωματωθεί λειτουργικά μέχρι σήμερα. Η προσυνεδριακή περίοδος γίνεται ευκαιρία μέσα από διαδικασίες βάσης και κοινωνίας, με ένα σοβαρό ολιστικό διάλογο, να καταστούν συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές της νέας σελίδας.
Στα πλαίσια της νέας εποχής είναι επιβεβλημένο να ασχοληθούμε και με το μοντέλο του κόμματος. Θέμα μοντέλου δεν υφίσταται μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Το ζήτημα είναι κρίσιμο, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κομματικού φαινομένου και να επιχειρήσουμε, μια ουσιαστική διείσδυση στο μαζικό χώρο.
Σήμερα, μας συνδέει όλους η κοινή αγωνία να εκφραστεί ο δημοκρατικός κόσμος, να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις της εποχής και να εκπροσωπήσουμε τα λαϊκά στρώματα.
Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα «fasttrack» συνέδριο, ούτε αντίστοιχα μέσα από μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για να «κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».
Πού αλλού ακούστηκε τα πρόσωπα να προσδιορίζουν τις πολιτικές και όχι το αντίστροφο; Να μας πει η κοινωνία, από ποιους θέλει να εκπροσωπηθεί και πρώτοι εμείς, για το καλό του νέου εγχειρήματος, να αποδεχθούμε, ότι ενδεχομένως το «νέο» μπορεί να μην μας περιλαμβάνει, σε θέσεις ευθύνης. Να αποδείξουμε τελικά, ότι ο σκοπός, η «Υπόθεση» είναι πάνω από τα πρόσωπα και το συμφέρον τους.
Πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό(και καταστατικό) συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες. Να ανοίξει ο αριστερός και δημοκρατικός διάλογος, που θα αγκαλιάσει και άλλες δυνάμεις της κοινωνίας. Το συνέδριο να γίνει ο ιμάντας αντιστοίχισης της πολιτικής ανάγκης, με την κοινωνική πλειοψηφία.
Απαιτείται ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο, που μαζί με τα «μεγάλα» και «καινούργια» θα χτίσει και ένα μέτωπο δημοκρατίας, απέναντι στο φασισμό, που σηκώνει και πάλι κεφάλι αναβαπτισμένος στην κρισιακή συνθήκη.
Το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για διαδικασίες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
είναι κρίσιμο στην νέα συνθήκη, να αφήσουμε το «νέο» να γεννηθεί.
Σε μια εποχή που θριαμβεύει το ατομικό, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον συλλογικό διανοούμενο, που θα πορευτεί παρέα με την δημοκρατία και την κοινωνία σε προοδευτική κατεύθυνση.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα σηματοδοτήσουν αν η δημοκρατική παράταξη, η αριστερά, η κεντροαριστερά, έχουν λόγο ύπαρξης. Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, οδηγούν σε ρήξη με τις πολιτικές της ήττας ή σε εξακολούθησή τους. Σε επανίδρυση της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης ή σε ενταφιασμό τους, όπως και των λαϊκών και εθνικών αναγκών και δικαίων, μέσα από ένα δίπολο δεξιάς- ακροδεξιάς, το οποίο ήδη, στήνει το κατεστημένο. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε ξανά με όρους κοινωνικής και ταξικής συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι(με μπροστάρηδες τους ανθρώπους της επισφάλειας, το precariato), η νεολαία, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνεργοι είναι το ταξικό μπλοκ, το οποίο πρέπει να έρθει στην εξουσία. Δεν είμαστε μόνο με τους φτωχούς, είμαστε με τους πολλούς. Πρέπει να μιλήσουμε με όρους οργανικής σύνδεσης εθνικού και κοινωνικού. Με όρους επανάκτησης της πολιτικής διαδικασίας, από την οργανωμένη κοινωνία. Είναι με τέτοιους όρους, που πρέπει να αρθρωθεί ο λόγος μας και η δράση μας, όχι με όρους αυτοαναφορικούς, ούτε με όρους της δεξιάς.
Κατόπιν τούτων, εκτιμούμε ότι το συνέδριο, πρέπει να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές.
Μόνο έτσι θα προκύψει, η απαραίτητη επανεκκίνηση-επανίδρυση.
Το κρίσιμο συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα των εκλογών, ότι το «όλον» είναι πάνω από εμάς, ότι η «Υπόθεση» πρέπει να μείνει ζωντανή, για το καλό της κοινωνίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αναπαραγωγή των παθογενειών του παρελθόντος, σε κλειστές αίθουσες και με τετελεσμένες συνεννοήσεις.
Στοιχιζόμαστε στο εγχείρημα αυτό με ένα και μοναδικό στόχο:
Να ανοίξουμε το χώρο στην δημοκρατία, στην κοινωνία, να χτίσουμε μαζί από τα κάτω, την νέα προοδευτική, δημοκρατική, πολιτική πλειοψηφία.
Διονύσης Τεμπονέρας
Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».
Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μέχρι το προοδευτικό κέντρο
Να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στο Προοδευτικό Κέντρο θέτει ως προτεραιότητα ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ριχθεί στη μάχη της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος. «Θα αναδιπλωθούμε, φοβούμενοι τα ανοίγματα; Ή θα υπηρετήσουμε τη διακήρυξή μας, που λέει ότι φτάνουμε μέχρι το προοδευτικό Κέντρο;» διερωτήθηκε ρητορικά σε συνέντευξή του στον Κυριακάτικο Τύπο. Την ίδια στιγμή μάλιστα προειδοποίησε ότι η επιστροφή στο αφήγημα της «ριζοσπαστικής αριστεράς» θα πάει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω στην εποχή των μικρών ποσοστών. «Θα επιστρέψουμε στην περιοχή της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των μικρών ποσοστών ή θα ανακάμψουμε ως ευρεία παράταξη, η οποία μπορεί να κερδίσει μέσα σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής;» διερωτήθηκε σε αυτό το πνεύμα.
Πολάκης: Πόλεμος στη διαφθορά και τη διαπλοκή
Στην ανάγκη το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνει ασυμβίβαστο «πόλεμο» κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής σε όλα τα επίπεδα (Δημόσιο, Αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ, κρατικοδίαιτες – παρασιτικές επιχειρήσεις, κλπ) αναφέρθηκε σε αρθρογραφία του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, επισήμανε ότι ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια, ο κορμός και ο εκφραστής της κυβερνώσας Αριστεράς». «Δεν υπάρχει καμία κοινωνική ανάγκη για ένα επιπλέον κόμμα, που θα περιμένει “τις συνθήκες να ωριμάσουν”» συμπλήρωσε.
Δούρου: Κόμμα εξουσίας με αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση
Από την πλευρά της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέφερε σε αρθρογραφία της ότι ο στόχος στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι «η διατύπωση από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη σαφούς, ρεαλιστικής, κυβερνητική πρότασης» και «ενός αξιόπιστου προγράμματος λύσεων για τους πολλούς, εγγύηση Δημοκρατίας και κράτους δικαίου για τον τόπο». Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε τέσσερα επίπεδα:
- Ως κόμμα εξουσίας που αναζητά και δημιουργεί προοδευτικές λύσεις με τους πολίτες για τους πολίτες
- Ως κόμμα που δίνει το παρών στους μαζικούς χώρους – από τα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια ως τα Επιμελητήρια
- Ως κόμμα που θεωρεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθοριστικούς παράγοντες αποκέντρωσης, στο πλευρό του πολίτη, συμμέτοχους στο εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και
- Ως κόμμα ενός σύγχρονου, διεκδικητικού προοδευτισμού με σαφή και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.