Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται σε υπαίθριους χώρους εν μέσω κύματος καύσωνα ενώ ήδη υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί.
Παρά τις οδηγίες των αρχών για διακοπή υπαίθριων εργασιών τις ώρες που ο καύσωνας είναι στην κορύφωσή του δεκάδες εργοδότες ήταν αυτοί που αψήφησαν τις συστάσεις και έβαλαν εργαζόμενους να δουλεύουν μέσα στον καυτό ήλιο το μεσημέρι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΣΕΕ έλαβε πάνω από εκατό καταγγελίες μέσα σε δύο ώρες για εργοδότες που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις μεσημβρινές ώρες.
Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν ντελιβερι, κούριερ, οικοδομικές εργασίες και σιδηρουργία.
Η ΓΣΕΕ συστήνει να τηλεφωνούν ακόμα και ανώνυμα στο 1555 του υπουργείου Εργασίας για να καταγγείλουν τα περιστατικά.
Με ανακοίνωση της η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει το θάνατο ενός 61χρονου συμβασιούχου στο Δήμο Τανάγρας.
Ο άτυχος άντρας εργαζόταν εν μέσω καύσωνα στον προαύλιο χώρο σχολείου ως βοηθός σιδερά.
Ερωτηματικά εγείρουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το εργατικό δυστύχημα κι αν τηρούνταν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας δεδομένου των υψηλότατων θερμοκρασιών.
Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία αναφέρει:
«Ο θάνατος του άτυχου συμβασιούχου του προγράμματος απασχόλησης 55 έως 67 ετών εγείρει ταυτόχρονα ερωτήματα, ιδίως για το αν ο Δήμος Τανάγρας εφάρμοζε τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας που προβλέπονται ή αν αυτοί παρέμειναν κενό γράμμα.
Πόσο μάλλον σε συνθήκες δύσκολες, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι».
Και αυτό γιατί «σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι οι κανόνες Υγείας και Ασφάλειας είτε δεν εφαρμόζονται, είτε εφαρμόζονται πλημμελώς με συνέπεια να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Πατέρας δύο παιδιών ήταν ο 55χρονος Κάλλιας – Βερβαινιώτης Κώστας, που διέμενε στο Κερατσίνι και έχασε τη ζωή του την ώρα της εκφόρτωσης στο Ε/Γ – Ο/Γ «Ελευθέριος Βενιζέλος», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
«Ένοχοι η υπερεργασία, η εντατικοποίηση και το αδιάκοπο καθημερινό στρες!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ειδικά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Τεχνικές Υπηρεσίες πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την ειδικότητα τους, αλλά και με τις κατευθύνσεις του Ιατρού Εργασίας», εξηγεί η ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις στον 61χρονο συμβασιούχο του Δήμου Τανάγρας; Αν όχι, γιατί;», ρωτά επιτακτικά τον Δήμο Τανάγρας η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Στρέφοντας τα βέλη της στην κυβέρνηση και τους δημάρχους για τις «τεράστιες ευθύνες για τη μη εφαρμογή των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας», ξεκαθαρίζει ότι οι παραπάνω σφυρίζουν αδιάφορα παρά τους πολλαπλούς αγώνας για την προστασία της Υγείας και της Ασφαλείας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, η Ομοσπονδία τονίζει ότι: «Πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) σε όλους τους Δήμους, να γίνονται συστηματικά προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμοί σε όλο το προσωπικό, να τηρούνται στο έπακρο οι κανόνες ασφαλείας εν ώρα υπηρεσίας Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πώς δεν μπορούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της αδιαφορίας και την αλαζονείας ή στο βωμό του συμφέροντος και των ιδιωτικοποιήσεων».
Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα θανάτων σε πλοία όλο το τελευταίο διάστημα όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ βάσιμα δημιουργούνται ισχυρές ενδείξεις ότι αυτά δεν είναι καθόλου ανεξάρτητα από τον εργασιακό Γολγοθά που βιώνουν τα πληρώματα ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.
«Δυστυχώς η εντατικοποίηση, οι ελλείψεις στο προσωπικό επί των πραγματικών αναγκών των πλοίων και το συνεχές στρες προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα καθήκοντα τους είναι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στην υγεία και την ίδια την ζωή τους!
Σημειώνουμε ότι ο συνάδελφος μας δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων»
Για όλα αυτά είναι βαρύτατες οι ευθύνες Εφοπλιστών – Κυβέρνησης – ΥΕΝ και των Υπηρεσιών τους. Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη μας στα δυο παιδιά του αδικοχαμένου συναδέλφου».
Μαρτύριο για τους εργάτες από τον δήμο Αθηναίων που υποχρεώνονται να δουλεύουν στο λιοπύρι εν μέσω καύσωνα και παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τις, δήθεν, συστάσεις από τα αρμόδια υπουργεία για διακοπή εργασιών.
Κι αυτό πάρά τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου «Κλέων», που εκδόθηκαν χθεςΤετάρτη (12/07) από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω Υπουργικής Απόφασης (Αριθμ.65581).
Η κάμερα του avgi.gr εντόπισε δύο περιοχές της Αθήνας όπου έργα του δήμου εκτελούνται κανονικά κάτω από θερμοκρασίες ρεκόρ και άκρως επικίνδυνες για την εμφάνιση θερμοπληξίας.
avgi.gr
Στην Πανεπιστημίου, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αποτυχημένου «οράματος» του Κώστα Μπακογιάννη, συνεχίζονται κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των εργατών λες και τα έργα, που έτσι κι αλλιώς έχουν καθυστερήσει εκκωφαντικά, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν για όσες ημέρες διαρκέσει ο καύσωνας «Κλέων».
avgi.gr
Οι φωτογραφίες του avgi.gr τραβήχτηκαν σήμερα (13/7) στις 13:17 στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Εμμανουήλ Μπενάκη.
Οι εργασίες από τον δήμο Αθηναίων συνεχίζονται και στο υπό διαμόρφωση πάρκο Κοροπούλη στα Σεπόλια, με τη φωτογραφία να έχει τραβηχτεί σήμερα (13/7) στις 14:46.
avgi.gr
Ασφαλώς και ο Κώστας Μπακογιάννης μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες που εκτελούν τα έργα. Όμως, ο λόγος του δημάρχου είναι ισχυρός εάν θέλει να προστατεύσει τους εργαζομένους. Τη στιγμή, μάλιστα, που και ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι η ολοκλήρωση του μεγάλου περιπάτου στην Πανεπιστημίου έχει σημειώσει μεγάλη καθυστέρηση.
Εκδόθηκε την Τετάρτη (12/07) από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου «Κλέων»
Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:
- Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00. Αφορά χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο και delivery όταν η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40οC και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.
- Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
- Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
- Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
- Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας
- Να θυμίσουμε ότι μέτρα έχουν ληφθεί και για τον δημόσιο τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ – 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), όταν ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός σύμφωνα με:
1. Την τιμή βιοκλιματικού δείκτη WBGT, όταν αυτή είναι ανώτερη του 32,2 ή
2. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42 ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%, ή
3. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40 ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.