Το είδα αυτό το βιβλίο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης κι εντυπωσιάστηκα. Ένας φανταστικός κόσμος, με πραγματικά πρόσωπα, που τώρα, μετά τις εκλογές, αποκτά μια διάσταση… ντοκουμέντου.
Σ’ αυτό το άλμπουμ με τίτλο «Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος, παρουσιάζεται μια αναλυτική και αποκαλυπτική επισκόπηση της ταραχώδους αυτής δεκαετίας. Από τα μνημόνια και τους Αγανακτισμένους, το δημοψήφισμα και τα capital controls, στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στο Μακεδονικό και στην πανδημία του κορονοϊού, η πρωτοποριακή ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Κουλούρι» παρουσιάζει τα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων χρόνων όπως μόνο αυτή ξέρει.
«Με διεισδυτική ματιά, έμφαση στη λεπτομέρεια, αποκλειστικές πηγές και κοιτώντας κάθε χρονιά ξεχωριστά, παραδίδει ίσως την πιο πλήρη ιστορική καταγραφή μιας ταραχώδους δεκαετίας – ένα βιβλίο σχεδιασμένο για να καταλάβει περίοπτη θέση μπροστά ή και μέσα στο τζάκι σας», λένε με χιούμορ οι επιμελητές του.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Χένρι Κίσιντζερ, «το βιβλίο αυτό αποτελεί μια γλαφυρή επισκόπηση της περιόδου που ξεκίνησε με χαράτσι και κατέληξε σε παγκόσμια καραντίνα». Ιστορίες απλών πολιτών, εκλογικές διαδικασίες, οικονομική κρίση, μνημόνια, παρ΄ ολίγον επιστροφή στη δραχμή, έγκλημα, σκάνδαλα, χιονοδρομικά κέντρα, πολιτικές προσωπικότητες, δακρυγόνα, η Ανάπτυξη, το ελληνικό καλοκαίρι, ο Πάνος Καμμένος, ο διαβολικός κινέζικος κορονοϊός και όλα όσα διαμόρφωσαν τη δεκαετία του, για πρώτη και πιθανότατα τελευταία φορά συγκεντρωμένα σε ένα ιστορικό σύγγραμμα που θα συζητηθεί και θα διδάσκεται σε σχολεία και φυλακές.
Το «Κουλούρι» γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2012 στην Οδησσό, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Από νεαρή ηλικία, παρέχει απλόχερα σφαιρική ενημέρωση για φλέγοντα ζητήματα και εξελίξεις που κανείς άλλος δεν τολμάει να αποκαλύψει. Αυτό είναι το πρώτο του συγγραφικό πόνημα.
Προλογίζει ο… στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης.
Έγραψαν ή δήλωσαν για την έκδοση:
«Ανιστόρητοι, κομπλεξικοί. Συγκρίνεται μόνο με τα πρακτικά της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης». (The Observer)
«Με βοήθησε πολύ να κατανοήσω σε βάθος τη γειτονική μας χώρα». (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν)
«Θεσπέσιο, το έκανα μια χαψιά». (Κώστας Καραμανλής).
Είναι σίγουρο ότι θα γελάσετε με τις «αλήθειες» που περιέχει.
Πηγή: Το ΠΟΝΤΙΚΙ – Μηνάς Βιντιάδης