Πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πολίτες δεν αντέχουν την παρατεταμένη ακρίβεια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε «μαχαίρι» δαπανών προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί.
Αυτό έχει ως συνέπεια μείωση της κατανάλωσης, κάτι που αποτυπώνεται σε ολοένα και περισσότερους δείκτες οι οποίοι «μετρούν» τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην πραγματική οικονομία. Όπως σημειώνεται και σε ανάλυση της Eurobank, οι υστερόχρονες επιδράσεις των πληθωριστικών πιέσεων επηρεάζουν αρνητικά και δείκτες της πραγματικής οικονομίας, όπως ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.
Το πρόβλημα
Πρόβλημα δημιουργείται και στο λιανεμπόριο, καθώς, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή οι πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές, σημείωσε πτώση κατά 3,2% και 1,8% σε σύγκριση με το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 και το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 αντίστοιχα. Αντιθέτως, την ίδια χρονική περίοδο ο κύκλος εργασιών λιανικού εμπορίου, δηλαδή οι πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε τρέχουσες τιμές, κινήθηκε ανοδικά κατά 5,1% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,2%).
Συνεπώς, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους τα ελληνικά νοικοκυριά αγόρασαν λιγότερα προϊόντα λιανικής σε σχέση με πέρυσι, παρά ταύτα ξόδεψαν περισσότερες χρηματικές μονάδες για την απόκτηση των εν λόγω αγαθών. Ασφαλώς, αυτό το αποτέλεσμα δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της Ε.Ε. των 27.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, οι υστερόχρονες επιδράσεις των πληθωριστικών πιέσεων, η άνοδος του κόστους δανεισμού, η εξασθένιση της μεταπανδημικής ορμής για κατανάλωση αγαθών και η μείωση των αποταμιεύσεων της πανδημίας σταδιακά επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, όπως ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.
Μείωση στον τζίρο
Παράλληλα, νέα μείωση σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων για τον Μάιο του 2023, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι πολίτες έχουν πιεστεί από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και προχωρούν σε περικοπές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2023 ανήλθε σε 30.001.911 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με τον Μάιο 2022, που είχε ανέλθει σε 30.295.117 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μείωση κατά 2% κατέγραψε τον Απρίλιο ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, και ανήλθε σε 27.776.311 χιλ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο 2022 είχε ανέλθει σε 28.337.042 χιλ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.