Με υψηλές θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα υπάρξει νέα θερμική εισβολή με 43αρια σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για την Τρίτη, αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 και στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, στα ηπειρωτικά μέχρι 40 και τοπικά στη δυτική Στερεά έως 41 βαθμούς.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 με 38 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου έως 39 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 34 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου
Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως και την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Νέα θερμική εισβολή από την Πέμπτη
Την Πέμπτη ωστόσο, αναμένεται νέα θερμική εισβολή καθώς οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Στο μετεώγραμμα που ανήρτησε την Κυριακή το μεσημέρι ο Σάκης Αρναούτογλου, η «ανηφόρα» για τις θερμοκρασίες ξεκινά την Τετάρτη με 39 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και συνεχίζει από την Πέμπτη και μετά με πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου.
Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί, ωστόσο, ότι «για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικό ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!!»
Οπλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών στις 3-10 Ιουλίου, αλλά «τα χειρότερα είναι μπροστά μας»: Ο Ιούλιος θα δώσει τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες εδώ και 120.000 χρόνια!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που περιλαμβάνει και τις απόψεις κορυφαίων μετεωρολόγων απ’ όλο τον κόσμο.
Το Μέλλον Με Πλαστικά Greenpeace
00:00PreviousPauseNext
UnmuteFullscreen
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
Η Γη δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.
Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο Κάρστεν Χοστέιν, ερευνητής σε θέματα ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Οι πιθανότητες δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών».
Το «Όλων των εποχών» σημαίνει από την μεσοπαγετώδη περίοδο, δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια, εξήγησε ο Χοστέιν.
Πρωτόγνωρα φαινόμενα
Τα καιρικά φαινόμενα είναι ήδη άκρως ανησυχητικά: α υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη αλυσίδα ισχυρών ανέμων που πνέουν πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει κύματα καύσωνα στο Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλά άλλα κράτη.
Θερμοκρασίες έως και 48 βαθμών Κελσίου στην Ισπανία, τη Σικελία και τη Σαρδηνία, αφόρητος καύσωνας σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ πολλές περιοχές βρίσκονται στο…”καζάνι της Κόλασης”, με θερμοκρασίες έως και 51 βαθμών!
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται όλη την Ευρώπη,πυρκαγιές μαίνονται στην Κροατία, στα Κανάρια Νησιά και στη Ναβάρα της Ισπανίας,ενώ τουριστικά μέρη όπως η Ακρόπολη έχουν κλείσει, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα
Και το Ελ Νίνιο
Μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών καυσώνων που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό που αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζει ο Guardian.
«Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας στο Met Office.
Ο παγκόσμιος καύσωνας
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν αυτό το όριο ξεπεραστεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες.
Οι συνέπειες ενός νέου καύσωνα-ρεκόρ που θα σημειωθεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χτύπησαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.
Δεδομένης της πιθανότητας το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί φέτος – ή το αργότερο το επόμενο έτος – είναι πολύ πιθανό ο θλιβερός αριθμός των νεκρών του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα. Μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες, γράφει ακόμα ο Guardian.
«Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή»
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Ο γγ του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι αν οι μεγάλες συνεχίσουν να αναβάλλουν τη λήψη βασικών μέτρων που απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ο πλανήτης θα κινηθεί προς «μια καταστροφική κατάσταση».
Πολλοί επιστήμονες αντέδρασαν με λύπη μετά από τον συναγερμό που χτύπησε ο Γκουτέρες, αφού οι ίδιοι προειδοποιούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια ότι η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε τους καύσωνες που βιώνουμε τώρα. «Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν καθόλου οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, κλιματολόγος στο Met Office και στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
«Όλα αυτά είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό. Θα βλέπουμε όλο και περισσότερα ακραία φαινόμενα, μέχρι να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», σχολίασε.
Πηγή: Guardian