Η ιταλική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του τραγουδιστή του βρετανικού συγκροτήματος Placebo, Μπράιαν Μόλκο, ο οποίος αποκάλεσε επί σκηνής την ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι «ρατσίστρια και φασίστρια», όπως μετέδωσαν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο 50χρονος Αμερικανοβρετανός καλλιτέχνης συμμετείχε στο φεστιβάλ «Sonic Park» στο Στουπινίτζι, κοντά στο Τορίνο (βόρεια) στις 11 Ιουλίου, όταν μπροστά σε χιλιάδες θεατές αποκάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι, «φασίστρια, ρατσίστρια» και άλλους υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
Ορισμένοι δήμοι έχουν έκτοτε γνωστοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν στο συγκρότημα να δώσει συναυλίες στις περιοχές τους. Η πόλη Ματέρα ανακοίνωσε ότι αποσύρει την επιχορήγησή της στο φεστιβάλ αυτό που πρόκειται να μετεγκατασταθεί εκεί, ενώ ο δήμαρχος του Σάσαρι (Σαρδηνία) ανέφερε ότι δεν θα εμποδίσει το συγκρότημα να πραγματοποιήσει τη συναυλία του την 1η Αυγούστου.
«Ο δήμος Σάσαρι δεν καταδικάζει κανέναν και δεν κάνει διάλεξη σε κανέναν. Εάν οι Placebo διαπράττουν άσεμνες, χυδαίες πράξεις, θα απαντήσουν στη δικαιοσύνη, όχι στον δήμαρχο ή στην περιφέρεια», δήλωσε σήμερα ο Νάνι Κάμπους, δήμαρχος που εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Μελόνι.
Η Πάολα Αμπρότζιο, γερουσιαστίνα από το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας», κατήγγειλε «ένα χαστούκι στην Ιταλία και τη Δημοκρατία».
«Είναι μια λεπτή υπόθεση, κανένα σχόλιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας του Τορίνο που έχει επιφορτισθεί με την έρευνα.
Το άρθρο 290 του ιταλικού ποινικού κώδικα προβλέπει πρόστιμο 1.000 έως 5.000 ευρώ σε όποιον «δυσφημεί δημόσια τη Δημοκρατία» αλλά και το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση, το Συνταγματικό Συμβούλιο, τη δικαιοσύνη ή τον στρατό.
Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έγινε επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2022, και το κόμμα της είναι οι κληρονόμοι του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ενός νεοφασιστικού κόμματος που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το οποίο πήρε την τρίχρωμη φλόγα το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» όταν ιδρύθηκε στα τέλη του 2012.
Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Μελόνι αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα, αλλά είχε δηλώσει πριν από τις περσινές βουλευτικές εκλογές ότι ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι (1922-1945) έχει «καταφέρει πολλά», χωρίς να τον απαλλάξει από τα «λάθη» του: τους νόμους κατά των Εβραίων και την είσοδο της χώρας σε πόλεμο.
Δηλώνει επίσης ότι στο κόμμα της «δεν υπάρχει χώρος για όσους νοσταλγούν τον φασισμό, ούτε τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό».
Πολλά άτομα στο πολιτικό περιβάλλον της δεν διστάζουν να μιλήσουν για τη σχέση τους με αυτή τη σκοτεινή περίοδο της ιταλικής Ιστορίας, όπως ο πρόεδρος της Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, συλλέκτης προτομών του Μουσολίνι, επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η παράταξη της ιταλικής συντηρητικής δεξιάς στην οποία ανήκουν είναι δημοκρατική και έχει οριστικά διακόψει τους δεσμούς της μεταπολεμικά με τον απολυταρχισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ