«Ο στόχος είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικός, αποτελεσματικός, βασισμένος σε δομές, για να ασκήσει σήμερα δημιουργική αντιπολίτευση και να περάσει σε τροχιά διακυβέρνησης στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος, σε συνέντευξή της χθες το βράδυ, Πέμπτη 20 Ιουλίου, στο Kontra.
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «κοινός μας σκοπός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκφράσει τον κόσμο που δεν ικανοποιείται από τη διακυβέρνηση της ΝΔ -η οποία θέλει μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών- και να του δώσει προοπτική με έναν βιώσιμο και ρεαλιστικό τρόπο». Τόνισε ότι «το δίλημμα είναι πώς θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προγραμματικά και λειτουργικά έτοιμο να εκφράσει τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους νέους, να συγχρονίζεται με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις τους». «Πρέπει να δουλεύουμε ως ένα κόμμα των δομών και όχι ένα κόμμα των προσώπων. Να είμαστε οργανωμένοι, με συγκεκριμένες δομές και σχηματισμούς, όπου θα μπορεί ο καθένας με τη δική του ικανότητα και ειδική γνώση να εισφέρει. Αυτή η μεθοδικότητα πρέπει να υπάρχει για να είμαστε αποτελεσματικοί», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις πυρκαγιές, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μία οικολογική καταστροφή και σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη για τους συμπολίτες μας» και πως «η έγνοιά μας είναι στους ανθρώπους που βλέπουν κόπους μίας ζωής να χάνονται, στους ανθρώπους που δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, στους πυροσβέστες, στους εθελοντές». Ωστόσο, σχολίασε ότι «γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μία νέα κυβέρνηση και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μία καταστροφή, η οποία εν πολλοίς ήταν προδιαγεγραμμένη ως προς τον καύσωνα και τους κινδύνους». «Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι είναι πλήρως έτοιμος ο μηχανισμός για να αντιμετωπίσει αυτό το οποίο έρχεται, μιλούσε για κοσμογονικές αλλαγές στην αντιπυρική προστασία, είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι αυτό δεν έχει συμβεί», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η κ. Αχτσιόγλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε μία σαφή και συγκεκριμένη θέση, την οποία είχαμε υποστηρίξει στο παρελθόν και την επαναφέρουμε. Οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, χωρίς περιορισμούς, για να μπορούν να έχουν τους εκπροσώπους τους και να θέτουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ζητήματα που αφορούν τη δική τους κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα». Ανέφερε ότι «η ΝΔ επέμενε να περάσει μία ρύθμιση, η οποία αποδείχτηκε ατελέσφορη και τώρα έρχεται με μία νέα -εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν την ψηφίζει- η οποία αποτελεί απόπειρα διόρθωσης του δικού της λάθους». «Δεν μπαίνουμε σε αυτό το γαϊτανάκι, έχουμε μία σαφή θέση και θα επιμείνουμε σε αυτή», τόνισε για να σχολιάσει: «Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ΝΔ δεν δείχνει την ίδια ζέση όταν συζητάμε για το πώς εργαζόμενοι στον τουρισμό και σε άλλες εποχικές εργασίες θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα».
Τρία σημεία περιλαμβάνει η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως τη διατύπωσε σε συνέντευξη του στον ”Σκάι”.
Ειδικότερα όπως ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επιχειρησιακό σχέδιο κάθε Απρίλιο στη Βουλή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αποκεντρωμένες δομές, «που η ΝΔ κατάργησε», που γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα σε τοπικό επίπεδο και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά. Ουσιαστικός διάλογος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ερωτηθείς για το θέμα της τηλεμαχίας, είπε ότι «ούτε στους δημοσιογράφους αρέσει το debate όπως γίνεται» και πως «εδώ δεν πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους, αλλά για ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί». Υποστήριξε ότι «πρέπει να έχει μια άλλη μορφή που να επιτρέπει τον διάλογο» και ότι «είναι μεταξύ ανθρώπων που έχουν αποχρώσεις και διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά έχουν συνεργαστεί και θα συνεργαστούν και στο μέλλον». Ως προς τη διαδικασία εκλογής του προέδρου, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι διαδικασίες οφείλουν να είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν κατά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνεται σε έναν ευρύ κόσμο και να είναι μεγάλο κόμμα. Ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να έχει και καθαρή ταυτότητα». «Ο κόσμος της Αριστεράς αξίζει να είναι περήφανος για τις αξίες της, τα προγράμματα, τις διαχωριστικές γραμμές. Για το ότι πάντα υποστήριζε ένα μοντέλο αντίθετο του νεοφιλελευθερισμού…». Προσέθεσε ότι «σήμερα υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ του σε ποιον απευθύνεσαι και του ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι» και πως «αξιοπιστία είναι: αυτά που λες τα εννοείς και αυτά που εννοείς τα λες». Ανέφερε ότι η Αριστερά χρειάζεται και συμμαχίες. Μίλησε για επιστροφή στο κράτος αλλά με διαφορετικό ρόλο, «αλλού να συντονίζει, αλλού να χρησιμοποιήσουμε τον αναπτυξιακό ρόλο του Υπερταμείου, να δούμε τον ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων».
Είπε ότι το πρόγραμμα του κόμματος ήταν καλό, «θέλει ωστόσο επανεξέταση γιατί δεν απαντάει σε όλα τα προβλήματα, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέες προκλήσεις». Τόνισε ότι «η Αριστερά πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία. Να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ επιστήμης και πολιτικής», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχουν ομάδες για όλες τις θεματικές και οδικός χάρτης για όλα τα ενδιάμεσα έτη «για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε το 2026», «να διαμορφώνουμε τα βήματα για να φτάσουμε εκεί. Με προτεραιότητες και όχι με εντυπωσιασμούς. σιγά σιγά και με σταθερά βήματα».
«Προφανώς όχι», απάντησε στο ερώτημα αν αισθάνεται «αντι-Τσίπρας», επισημαίνοντας ότι είχε υποστηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα για δήμαρχο της Αθήνας, για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη διαμάχη με τον κ. Αλαβάνο, και όταν ήταν μαζί στη διαπραγμάτευση. «Είχαμε και διαφωνίες -αλλά δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρχουν διαφωνίες πουθενά», είπε, προσθέτοντας ότι «εγώ θα επιδιώξω ένα διαφορετικό στυλ ηγεσίας, να είμαι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, να διαμορφώσω μια πιο συλλογική ηγεσία. Θέλω ανθρώπους -όπως άλλωστε έκανε και ο Αλέξης- που να μου λένε αυτά που πρέπει να ξέρω και όχι αυτά που θέλω να ακούσω».
«Η διακήρυξή μας λέει ότι είμαστε το κόμμα το οποίο εκτείνεται από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Και όχι με όρους απεύθυνσης. Δηλαδή, δεν απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς ανθρώπους ως πελάτες ενός κόμματος που “τα ξέρει και τα γνωρίζει όλα” και καλούμε αυτόν τον κόσμο να έρθει να καταθέσει την ψήφο του όταν έχει εκλογές».
Αυτό δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του στον Flash Fm Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Θεωρούμε τον προοδευτικό κόσμο έναν άνθρωπο του δημοκρατικού κέντρου, έναν κεντροαριστερό, έναν σοσιαλδημοκράτη, οργανικό κομμάτι της ταυτότητας, της ιστορίας και της προοπτικής μας». «Είναι συνδιαμορφωτής, είναι συλλειτουργός και είμαστε όλοι μαζί με γεμάτες ο καθένας μας τις αποσκευές τους από τους δημοκρατικούς αγώνες του. Δεν είμαστε κόμμα με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», πρόσθεσε.
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι φαντάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ πιο ευρύ και πιο συμμετοχικό, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς, από το 2019 βάλαμε ένα φρένο στη διαδικασία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού και για αντικειμενικούς για υποκειμενικούς λόγους». «Είχαμε δισταγμούς και κάποιες φοβίες, οι οποίες εκφράστηκαν, και κάποιες ισορροπίες, οι οποίες αποδείχθηκε ότι δεν ήταν προτιμότερες από τις καθαρές αποφάσεις με πλειοψηφίες και μειοψηφίες», σημείωσε.
Όπως επεσήμανε, τόσο ο ίδιος όσο και η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «έχουμε υπάρξει υπουργοί των κυβερνήσεων Τσίπρα και έχουμε θητεύσει, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, στη στενή επιτελική ομάδα, η οποία διαχειρίστηκε την κατάσταση κατά την περίοδο 2019-2023. Κανένας μας δεν είναι από παρθενογένεση». «Είμαστε στα ηγετικά κλιμάκια για χρόνια και ως εκ τούτου κάθε κριτική για τα πεπραγμένα μας, που διατυπώνεται δημόσια, πρέπει να θεμελιώνεται ως συλλογική αυτοκριτική», συμπλήρωσε. Υποστήριξε, δε, πως «το γεγονός ότι ουδείς εκ των υποψηφίων μπορεί να ισχυριστεί ή να πει ότι είναι το εντελώς καινούργιο στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία συνθήκη, η οποία επιτρέπει την ψύχραιμη συζήτηση».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι πλέον σε καθεστώς ενισχυμένης αναλογικής μόνο κόμματα τα οποία έχουν την επαρκή ευρύτητα, για να παίρνουν ποσοστά του 35% και του 40%, μπορούν να ελπίζουν σε εκλογική νίκη. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι το βασικό μας πρόβλημα στην εκλογή που πέρασε ήταν η τραυματισμένη πρόταση διακυβέρνησης που διατυπώσαμε. Ούτε μπορούμε να πορευτούμε με μία πρόταση διακυβέρνησης, η οποία θα είναι αταίριαστη με την αντικειμενική νέα συνθήκη και την ιστορική ήττα της πρότασης για απλή αναλογική», τόνισε. «Δεν μπορεί να είναι η θέση μας θέση απλής αναλογικής από εδώ και μπρος διότι αποτιμήθηκε μέσα στις συνθήκες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και με δεδομένη τη στάση των άλλων κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Και αυτό οφείλουμε να το αξιολογήσουμε συλλογικά», συμπλήρωσε.
Ο Στέφανος Τζουμάκας συζήτησε στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Αταίριαστοι» τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι η δική του είναι η μόνη πολιτική υποψηφιότητα, κατηγορώντας όλους τους υπόλοιπους πως κάνουν πολιτικό συνδικαλισμό.
«Είναι πολιτική με μικρό ορίζοντα» είπε χαρακτηριστικά. Και κλιμάκωσε την επίθεσή του: «Στη δεξιά κουλτούρα υπάρχουν δύο έννοιες, ο ιδιοκτήτης και ο ελεγκτής. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτά. Όποιος θέλει να είναι ιδιοκτήτης, τον κατατάσσω δεξιός».
«Είναι δεξιοί η Αχτσιόγλου, ο Παππάς και ο Τσακαλώτος;» ρωτήθηκε
«Όχι είναι αριστεροί προοδευτικοί άνθρωποι, αλλά αν δηλώνουν ιδιοκτήτες» απάντησε, αφήνοντας τα ευκόλως εννοούμενα να παραλείπονται.
Ακόμη, ο κ. Τζουμάκας είπε ότι αν εκλεγεί η οικονομία θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα -«ο βιομήχανος είναι ο… προλετάριος της νέας εποχής» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του στη συγκεκριμένη ενότητα της συζήτησης- και έθεσε τον στόχο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται λύσεις, τέρμα η περιγραφική προπαγάνδα»!
Εκτίμησε ότι η διαπλοκή έχει προτίμηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -συγκεντρώνω πληροφορίες, είπε χαρακτηριστικά- εμφανίστηκε ανοικτός σε debate και μίλησε για την ανάγκη ανασύνταξης της προοδευτικής παράταξης.
«Όχι σαν το μπαλαμούτι της απλής αναλογικής που έκαναν κάποιοι και οδήγησαν τον Τσίπρα στην ήττα, είναι και υποψήφιοι ορισμένοι» έριξε στο τέλος την «βόμβα».
«Ποιοι;» ρωτήθηκε.
«Είναι θέμα της ελληνικής κοινωνίας να το κρίνει» απάντησε.
«Ο Τζουμάκας και όλοι οι άλλοι;» επέμειναν οι συνάδελφοι.
«Ο Τζουμάκας και η άλλη άποψη» έκλεισε τη συζήτηση ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.