Συναγερμό για πυρκαγιές έχει σημάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από δημοσίευση χάρτη πρόβλεψης κινδύνου για αύριο, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.
Είναι η πρώτη φορά φέτος που χρησιμοποιείται η κατηγορία κινδύνου 5, δηλαδή ακραίος κίνδυνος – κατάσταση συναγερμού, η οποία μάλιστα αφορά την Αττική και άλλες 12 περιοχές. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλη η υπόλοιπη χώρα έχει προειδοποίηση για υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο (βαθμών 3 και 4).
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:
Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς)
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
- Περιφέρεια Κρήτης
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)
- Περιφέρεια Ηπείρου
- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Περιφέρεια Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
- Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε πλήρη εφαρμογή ο ειδικός σχεδιασμός για την αστυνόμευση περιοχών Natura και δασών
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται ο ειδικός σχεδιασμός του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αστυνόμευση περιοχών ΝATURA καθώς και δασικών οικοσυστημάτων, πάρκων και αλσών, στα οποία απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή πολιτών, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται από τις αρμόδιες περιφέρειες, τα υφιστάμενα γενικά σχέδια πολιτικής προστασίας και τον κατά τόπους επιχειρησιακό σχεδιασμό, εφαρμόζονται μέτρα αστυνόμευσης, τα οποία κατά περίπτωση εντατικοποιούνται με σκοπό την προστασία των εν λόγω περιοχών και την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε όλη την επικράτεια διατίθεται αυξημένος αριθμός περιπολιών και συνεργείων ελέγχων (τάξης-ασφάλειας-τροχαίας-ειδικών υπηρεσιών), με σκοπό την ουσιαστική και συνεχή επιτήρηση δασικών περιοχών, την αποτροπή εισόδου πολιτών σε αυτές, τον τυχόν εντοπισμό ύποπτων αντικειμένων, καθώς και την άμεση ενημέρωση και εκδήλωση πρώτων ενεργειών σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Όπως επισημαίνεται από την αστυνομία, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αξιοποίηση και στον συντονισμό όλων των διατιθέμενων δυνάμεων, ώστε να επιχειρούν απρόσκοπτα καθ’ όλο το 24ωρο και να ενισχύονται ή ανακατανέμονται ανά περιοχή, εφόσον οι ανάγκες το επιβάλουν.