Πέθανε στα 56 της χρόνια η Ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο’ Κόνορ
Η ζωή της γεννημένης στο Δουβλίνο την 8η Δεκεμβρίου του 1966 Σινέντ Ο’Κόνορ άρχισε να είναι δύσκολη και ταραχώδης από τα παιδικά της χρόνια. Μετά τον χωρισμό των γονιών της, όταν εκείνη ήταν μόλις εννέα ετών, την ανατροφή της ανέλαβε η μητέρα της, με τη μικρή Σινέντ να καθίσταται θύμα των καταχρήσεών της και της κακοποιητικής συμπεριφοράς της και να αναπτύσσει μαζί της μια σχέση αγάπης – μίσους, την οποία εξέφρασε στη συνέχεια σε πολλά τραγούδια της.
Οταν, όμως, έγινε δεκατριών χρόνων, πήγε να ζήσει με τον πατέρα της και τη δεύτερη σύζυγό του, ενώ έπειτα από μία εξαετία σχεδόν, το 1986, η μητέρα της, η οποία υπέφερε από κατάθλιψη και αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ, σκοτώθηκε σε τροχαίο. Οι βάσεις για μια ακόμη επώδυνη και πολύπλοκη σχέση της -με τον καθολικισμό- άρχισαν να τίθενται όταν ο πατέρας της την έκλεισε για διάστημα 18 μηνών σε ένα ίδρυμα της καθολικής εκκλησίας (επρόκειτο για ένα από τα διαβόητα «πλυντήρια της Μαγδαληνής») για κορίτσια με προβληματική συμπεριφορά. Την περιφρόνησή της ή, μάλλον, την απέχθειά της για τον Ρωμαιοκαθολικισμό, η Σινέντ Ο’ Κόνορ άρχισε να την εκφράζει και δημοσίως, τη δεκαετία του 1990, κατά την οποία, όντας ήδη διάσημη, προέβη σε μια σειρά από αξιοσημείωτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Το 1990 συνέβαλε σε μία διασκευή του «You Do Something To Me», αφιέρωμα στο AIDS. Μοιράζοντας τον χρόνο της για εννιά χρόνια μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες επέστρεψε στο σπίτι της στο Δουβλίνο το 1992 για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του εξάχρονου γιου της που είχε αποκτήσει με τον ντράμερ John Reynolds τη δεκαετία του ’80. Τους επερχόμενους μήνες τους πέρασε τραγουδώντας με τον δάσκαλό της Frank Meriman στο Parnell School of Music. Το 1992, επίσης, συνέβαλε φωνητικά στο «Come talk to me» και το 1993 συνέβαλλε στο σάουντρακ για την ταινία «In the Name of the Father» με το τραγούδι «You Made Me the Thief of Your Heart» με τη συνεισφορά του τραγουδιστή των U2 Βοno. To 1995 συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza, αλλά τα σχέδιά της ανατράπηκαν όταν έμεινε για δεύτερη φορά έγκυος. Το 1997 έπαιξε στην ταινία του Neil Jordan The Butcher Boy.
Sinead O’Connor © Νathan Giggs/Getty Images/Ideal Image
Το 2000 κυκλοφόρησε το «Faith and Courage» στο συμπεριλαμβάνεται του single No woman no Man. Την παραμονή της κυκλοφορίας του η ίδια ανακοίνωσε πως είναι ομοφυλόφιλη κάτι το οποίο αργότερα ανακάλεσε. Το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της «She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty» και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον μουσικό χώρο. Στο άλμπουμ της Collaborations, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005, συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ύστερα από μία μικρή χρονική περίοδο αδράνειας ανακοίνωσε σε συνέντευξή της ότι η αποχώρησή της αφορούσε αποκλειστικά την ποπ και ροκ μουσική και ότι ήθελε να δοκιμάσει και άλλα είδη. Το reggae άλμπουμ «Throw Down Your Arms» δέχθηκε θετικές κριτικές το 2005. Στις 8 Νοεμβρίου του 2006 παρουσίασε 7 τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ της Theology, το οποίο κυκλοφόρησε τελικά το 2007.
Τον Ιανουάριο του 2010 η Ο’ Κόνορ πραγματοποίησε ένα ντουέτο με την τραγουδίστρια Μαίρη Τζ. Μπλάιζ με τίτλο «This is to Mother You». Τα έσοδα από τις πωλήσεις του τραγουδιού δωρήθηκαν στον οργανισμό GEMS.
Τον Φεβρουάριο του 2012 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «How About I Be Me». Ανάμεσαστα singles ήταν και το τραγούδι «Lay your head down», γραμμένο από τους Βrian Byrne και Glenn Close για το soundtrack της ταινίας Albert Nobbs.
Μετά την πτώση στην καριέρα της, ακολούθησαν και οι δυσκολίες στην προσωπική της ζωή. Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο στον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Jake, ξεκίνησε μια δύσκολη δικαστική περιπέτεια για την επιμέλεια του δεύτερου παιδιού της, της κόρης της Rosin που είχε αποκτήσει με τον John Waters, ο οποίος θεωρούσε ότι ήταν ακατάλληλη ως μητέρα.
Όταν έμαθε ότι υπάρχει περίπτωση να βλέπει την κόρη της μόνο μια φορά τον μήνα προσπάθησε να αυτοκτονήσει την ημέρα των 33ων γενεθλίων της παίρνοντας χάπια. Η εμπειρία της την έκανε να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τη μουσική. Γρήγορα βρήκε παρηγοριά στη θρησκεία, έγινε μέλος της εκκλησίας Latin Tridentine Church, άλλαξε το όνομά της σε Mother Bernadette Mary και ξεκίνησε να δουλεύει στο Δουβλίνο φροντίζοντας τους άστεγους.
Το 2001 παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Nick Sommerland και έκανε κάποιες προσπάθειες να επιστρέψει δισκογραφικά, όμως δύο χρόνια αργότερα δ/ήλωσε ότι εγκαταλείπει εκ νέου τη μουσική. “Δεν ζητάω να είμαι ένα διάσημο πρόσωπο και προτιμώ να ζω μια κανονική ζωή. Θα ήθελα οι άνθρωποι να μου δώσουν την ιδιωτικότητά μου. Είμαι ένας πολύ ντροπαλός άνθρωπος, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Χαίρομαι που έχετε βρει βοήθει στα τραγούδια μου. Οπότε βοηθήστε με κι εσείς δίνοντάς μου αυτό που είναι καλύτερο για μένα, μια ιδιωτική ζωή” είχε γράψει στους fans της.
Εκείνη την εποχή έπασχε από ινομυαλγία ενώ είχε είχε διαγνωστεί ως διπολική, μια ψυχική διαταραχή που όπως έχει πει οφείλεται στη βία και την κακοποίηση που βίωσε ως παιδί. Λίγο αργότερα χώρισε πάλι, ενώ το 2010 παντρεύτηκε τον Steve Cooney με τον οποίο χώρισε ένα χρόνο μετά. Στα social media έκανε αναρτήσεις που έδειχαν ότι πάλευε με τη ψυχική της υγεία ενώ έκανε σκέψεις για αυτοκτονία. “Θέλω να πάω στον Παράδεισο πάρα πολύ. Το ήθελα για χρόνια. Δεν μπορώ άλλο. Θα ήθελα να πεθάνω χωρίς να καταστρέψω τις ζωές των παιδιών μου” έγραφε με τους fans της να καλούν την αστυνομία για να πάει στο σπίτι της.
Το 2011 παντρεύτηκε ξανά αλλά ο γάμος κράτησε μόλις ένα μήνα ενώ το 2013 μίλησε για τα αντικαταθλιπτικά που έπαιρνε εξαιτίας ενός μετά-τραυματικού συνδρόμου. Παρά τις προσπάθειες να τα σταματήσει και να πάρει “πίσω τη ζωή” της όπως είχε πει το 2016 μια ακόμα δικαστική περιπέτεια επιμέλειας την έφερε στα όριά της. Έφυγε από το σπίτι για να κάνει τζόγκινγ και δεν επέστρεψε ποτέ. Η αστυνομία την καταχώρησε ως “αγνοούμενη με τάσεις αυτοκτονίας” κι ευτυχώς αργότερα την βρήκε.
Το 2018 ασπάστηκε το Ισλάμ και πήρε το όνομα Shuhada Sadaqat και ξεκίνησε να ηχογραφεί τραγούδια με το βαφτιστικό της όνομα. Μέχρι το 2020 έδινε συναυλίες αλλά το 2021 ενημέρωσε τους fans της πως θα σταματήσει όλες τις εμφανίσεις της για να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα επανένταξης. “Εάν δώσω χρόνο στη θεραπεία, θα είμαι καλά για να κάνω περιοδείες για πάντα. Εάν όχι, τότε δεν θα μπορώ” είχε πει αποκαλύπτοντας ότι ήθελε να γίνει καλύτερα για τα παιδιά της. Η τραγουδίστρια είχε ξεκινήσει να κάνει χρήση ουσιών μετά τον θάνατο ενός φίλου: “Αυτόν τον χρόνο έχασα κάποιον αγαπημένο και αυτό με επηρέασε τόσο πολύ που εθίστηκα στη μαριχουάνα. Είχα έξι πολύ τραυματικά χρόνια κι αυτός ο χρόνος ήταν το τέλος τους. Τώρα ξεκινάει η θεραπεία”.
Παρά τη θέλησή της να γίνει καλά, η Sinead χτυπήθηκε από ακόμα μια τραγωδία. Ο 17χρονος γιος της Shane, που είχε πάρει το ισλαμικό όνομα Nevi’im Nesta Ali O’Connor, εξαφανίστηκε. Όσο η αστυνομία έψαχνε, η Ο’Connor έκανε αναρτήσεις στα social media και του ζητούσε να επιστρέψει. “Shane, η ζωή σου είναι πολύτιμη. Ο Θεό δεν σου έδωσε αυτό το όμορφο χαμόγελο σε αυτό το όμορφο πρόσωπο για το τίποτα“, του έγραφε. Λίγες μέρες μετά η αστυνομία τον βρήκε νεκρό.
Η Sinead O ‘Connor κάποια στιγμή είχε εγκαταλείψει την οικογένειά της και είχε μείνει σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην Νέα Υόρκη. Εκεί είχε γυρίσει ένα βίντεο που έδειχνε ότι παρά τις δυσκολίες της ζωής της, ήθελε ακόμα να προσπαθήσει. Κι ίσως τελικά τα καταφέρει. Όπως είχε πει “Γιατί είμαστε μόνοι μας; Οι άνθρωποι που πάσχουμε από ψυχικές ασθένειες είμαστε οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι στη Γη. Πρέπει να μας φροντίσετε. Δεν είμαστε σαν όλους τους άλλους“.