«Το εγχείρημα της διεύρυνσης του κόμματος αποτελεί στρατηγική επιλογή ώστε να καλυφθεί ακριβώς το χάσμα μεταξύ της πολιτικής επιρροής από τη μια και της δυνατότητας του κόμματος από την άλλη να βρίσκεται δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που επιδιώκει να εκπροσωπεί, να κατανοεί τις ανάγκες τους, να τους εκφράζει. Η υπέρβαση αυτής της ασυμμετρίας είναι απολύτως κρίσιμη για να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργική και μαχητική αντιπολίτευση αλλά και για να επανέλθει σε τροχιά διακυβέρνησης».
Αυτά τονίζει η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Documentο», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ο ίδιος με την πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική του παρέμβαση να διαμορφώσει ξανά, άρα να διευρύνει τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο που θα εκπροσωπήσει.
Αναφερθείσα στην εκλογική διαδικασία και την επόμενη μέρα, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα πορευτεί συντεταγμένα, θα οργανώσει την πολιτική συζήτηση με όρους υποδειγματικούς και τα μέλη θα καταλήξουν στις αποφάσεις τους. Και την επόμενη μέρα δεν περισσεύει κανείς μας. Ο καθένας και η καθεμιά από μας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, που είναι ο κοινός μας αντίπαλος από τη θέση που το κόμμα συλλογικά θα αποφασίσει, όπως έκανε πάντα».
Υπογραμμίζει ότι στον πυρήνα της, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ήταν ορθή και πως το κόμμα αντιπαραθέτει στη στρατηγική της ΝΔ «ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, που θέτει στο επίκεντρο την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της εργασίας και την καταπολέμηση των καρτέλ». Μιλώντας για τη θωράκιση της χώρας απ’ την κλιματική κρίση, σχολιάζει ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση διαχειρίζεται την καταστροφή με επικοινωνιακούς όρους», και σημειώνει ότι χρειάζονται μεταξύ άλλων «ριζική ρήξη με το μοντέλο της φθηνής ανάπτυξης που αποτελεί τον πυλώνα της ΝΔ», κανόνες στην τουριστική ανάπτυξη, τέλος στην άναρχη δόμηση, επιθετική πολιτική πρόληψης, σοβαρή επένδυση στην πολιτική προστασία.
Ερωτηθείσα για τα ελληνοτουρκικά, αναφέρει ότι «αποτελεί σοβαρό λάθος, πριν καλά καλά αρχίσει ο διάλογος, να μιλάει ο πρωθυπουργός για ‘υποχωρήσεις’ και ‘παραχωρήσεις’…». Σημειώνει ότι «τα βήματα μπροστά, πρέπει να βασίζονται στην σταδιακή οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να είναι ουσιαστικά, μεθοδικά και προσεκτικά, χωρίς μεγαλοστομίες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, που μόνο κακό μπορούν να κάνουν». Τονίζει ότι «ο διάλογος πρέπει να έχει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα άμυνας της χώρας, να έχει σαφή προοπτική την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και να αξιοποιεί την ΕΕ και τους συμμάχους μας για να πιεστεί και να δεσμευθεί η Τουρκία στον διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς προκλήσεις…».