Νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση του Predator βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Όπως αποκαλύπτει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο αναδημοσιεύει στο Twitter και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, η αποστολή μηνυμάτων με Predator έγινε από τρεις ελληνικές εταιρείες, οι οποίες πληρώθηκαν με τρεις προπληρωμένες κάρτες.
Μάλιστα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτει ότι οι δύο από τις προπληρωμένες κάρτες έχουν αγοραστεί από άτομα με στοιχεία «Κωνσταντίνος Κοσμίδης» και «Δημοσθένης Καλέλης». Τα στοιχεία που έλαβε, έπειτα από αίτημα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρουν ότι και τα δύο ονόματα έχουν δηλωθεί ως κάτοικοι Αθηναίων, ωστόσο όπως έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή στις 20 Ιουλίου, δεν πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα.
Αυτά είναι τα sms που έλαβαν υπουργοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες
Ένα σύντομο κείμενο με παραπλανητικό σύνδεσμο σε ιστοσελίδα που έχει μεγάλη ομοιότητα με άλλες γνωστές ιστοσελίδες, κατά κύριο λόγο ειδησεογραφικές, περιέχουν τα περισσότερα από 200 sms που εστάλησαν σε 92 άτομα με σκοπό να μολύνουν τα κινητά τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως αποκαλύπτει σε αναλυτικό δημοσίευμα το insidestory. Σημειώνεται ότι στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται για το σύνολο των μολυσμένων SMS, καθώς αυτά είναι περισσότερα και εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το 2022.
«Τα 92 ονόματα-παραλήπτες των κακόβουλων SMS βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών εδώ και μια εβδομάδα … μπορούν όποτε κρίνουν να ζητήσουν από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) συνδρομή, ώστε να τους γνωστοποιηθεί πόσα από τα 92 άτομα της λίστας ήταν και σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ», σημειώνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα από τις εισαγγελικές αρχές … εφόσον υποβληθεί το αίτημα, θα είναι θέμα ημερών να γνωστοποιηθούν στους εισαγγελείς τα ευρήματα που θα προκύψουν από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Από τις απαντήσεις αυτές, θα προκύψουν με τον πιο επίσημο τρόπο απτά στοιχεία για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator».
Ο αποδέκτης σε περίπτωση που πατούσε το λινκ χωρίς να αντιληφθεί ενεργοποιούσε την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στο κινητό του, μετατρέποντάς το άθελά του σε κοριό που χρησιμοποιούσαν οι χειριστές του.
«Τα μηνύματα αυτά στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι προσωποποιημένα, συνήθως έχουν προσφώνηση του στόχου και το περιεχόμενο του link είναι κοντά στα ενδιαφέροντά του … δεν περιλαμβάνoυν ημερομηνίες/ώρες αποστολής παράδοσης», όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Η συντριπτική πλειοψηφία τους απεστάλη το 2021, μέχρι και τα τέλη του έτους και ενώ είχε αποκαλυφθεί από την Εφημερίδα Συντακτών ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε δικηγόρους και δημοσιογράφους».