Καθώς οι πυρκαγιές σαρώνουν για ένα ακόμα καλοκαίρι πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως “απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό”.
Κείμενο του Πιτσιρίκου
Ακούγεται συχνά πως η φύση έχει μανία και ότι η φύση εκδικείται.
Δεν ξέρω γιατί αποδίδουμε στη φύση ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές.
Σιγά μην η φύση ζηλεύει, χαίρεται, φοβάται, έχει κατάθλιψη και κάνει like.
Η φύση ούτε μανία έχει, ούτε εκδικείται.
Η φύση αδιαφορεί.
Δεν χτίζει η φύση σπίτια μέσα στα δάση. Οι άνθρωποι τα χτίζουν.
Δεν χτίζει η φύση πολυώροφες πολυκατοικίες σε σεισμογενείς περιοχές. Οι άνθρωποι τις χτίζουν.
Το εφιαλτικό μικροκλίμα της Αθήνας -που κάποτε, όχι πολύ παλιά, είχε το καλύτερο κλίμα στη χώρα- δεν οφείλεται στη φύση αλλά στους ανθρώπους.
Αυτό που ονομάζουμε “φυσικές καταστροφές” είναι καταστροφές που προκαλούν οι άνθρωποι.
Είναι αξιοσημείωτο πως, όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στη φύση, δεν συμπεριλαμβάνουν στη φύση τον εαυτό τους. Δηλαδή, οι άνθρωποι νομίζουν πως οι άνθρωποι δεν είναι μέρος της φύσης.
Επίσης, υπάρχει η εντύπωση σε πολλούς ανθρώπους πως η ανθρωπότητα είναι σε πόλεμο με τη φύση.
Στην πραγματικότητα, η ανθρωπότητα είναι μέρος της φύσης και δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη φύση.
Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι κοινό με το μέλλον της φύσης.
Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύσουν τη φύση, για να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Αλλά όσο πολιτικοί και διάφοροι βλαμμένοι λένε πως η φύση έχει μανία και διάθεση για εκδίκηση, και δεν πετάγεται κάποιος να τους πει πως λένε ανοησίες, το παιχνίδι είναι χαμένο για τους ανθρώπους.
Να σας πω, μια και η φύση μας εκδικείται, είστε να την εκδικηθούμε κι εμείς;
Όπως έγραφα πριν από δέκα σχεδόν χρόνια, που ήταν πάλι της μόδας η φράση “με τη φύση δεν μπορείς να τα βάλεις”, “Με όλα μπορείς να τα βάλεις. Και με τη φύση. Μόνο με την βλακεία δεν μπορείς να τα βάλεις.” Η φράση του Νίκου Εγγονόπουλου “Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι” είναι πάντα επίκαιρη. Στη φωτογραφία βλέπετε μια από τις αντιπυρικές ζώνες που φτιάχνονται στη Ζάκυνθο αυτές τις μέρες. Γιατί σημασία έχει η πρόληψη. Οι ελιές κόπηκαν, οπότε δεν θα καούν. Στην θέση του ελαιώνα θα υπάρχουν στο εξής εκατοντάδες δωμάτια, που θα προστεθούν στα χιλιάδες δωμάτια που χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια εκεί που ήταν οι ελαιώνες. Εν τω μεταξύ, ούτε δρόμοι υπάρχουν, ούτε πεζοδρόμια, η μπόχα από τον βιολογικό καθαρισμό που έχει ξεχειλίσει έχει φτάσει στην Κεφαλονιά, οι παραλίες της Ζακύνθου έχουν γίνει απέραντοι σκουπιδότοποι, όλη η Ζάκυνθος είναι μια τουριστική χωματερή, αλλά η φύση φταίει. Γιατί η φύση είναι μανιακή και μας εκδικείται. Πάντως, στη Ζάκυνθο καίμε με πρόγραμμα. Καίμε λίγο κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, ώστε να μην έχουμε τεράστιες πυρκαγιές όπως στη Ρόδο -που καίγεται τώρα όλη μαζί- και τρομάξουν οι τουρίστες και δεν έρθουν. Ωραία και μόνη, η Ζάκυνθος είναι πια θλιβερή. Και δεν φταίει η φύση για αυτό.