Η Μεσόγειος πρόκειται να πληγεί από νέες θερμοκρασίες ρεκόρ αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα από τον καύσωνα και τις πυρκαγιές του Ιουλίου.
Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι υγρό και με ανέμους τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του μήνα θα φέρει την επιστροφή της θερμοκρασίας πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έκανε το ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο στους 48 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεραστεί.
«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για την ξηρά όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών στο Βόρειο Ημισφαίριο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
Έρευνα – Κλιματική κρίση: Κίνδυνος καταστροφικής κατάρρευσης του πλανήτη στους επόμενους 18 μήνες
Προς το παρόν, θα παραμείνουν οι μεγάλες διαφορές στις καιρικές συνθήκες στις χώρες του βορρά και του νότου στην Ευρώπη, με τις βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των περισσότερων γαλλικών περιοχών και των σκανδιναβικών χωρών να έχουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από το συνηθισμένο.
Αυτό θα ανακουφίσει τους αγρότες. Οι βροχές στις αρχές Αυγούστου θα βοηθήσουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων σε όλη την Ευρώπη, με μόνο ένα μικρό τμήμα στο νότο να παραμένει υπό πίεση από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέφερε σε σημείωμά της η Commodity Weather Group. Θα ενισχύσει επίσης τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, βοηθώντας την ανάπτυξη των ζαχαρότευτλων.
Έρευνα – Κλιματική κρίση: Κίνδυνος καταστροφικής κατάρρευσης του πλανήτη στους επόμενους 18 μήνες