Το «Κίνημα της Πετσέτας» σημείωσε την πρώτη του νίκη καθώς προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι κινητοποιήσεις πολιτών στην Πάρο, που χρησιμοποιώντας τη δύναμη των Social Media και τις πετσέτες θαλάσσης διεκδικώντας την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες που έχουν καταλάβει παρανόμως ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων είχε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα.
Με παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζητεί να ερευνήσει δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, που αφορούν την Πάρο στο θέμα των καταλήψεων τμημάτων του αιγιαλού και τη Σέριφο στο ζήτημα της λειτουργίας καταστήματος που λειτουργεί σε παραλία και έχει σφραγιστεί.
Συγκεκριμένα, στην Πάρο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται καθώς δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία, δηλαδή παραλία που δεν έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Παράλληλα, στην Πάρο έχει δημιουργηθεί με την πρωτοβουλία των κατοίκων η “Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες”.
Η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπία Λαμπροπούλου, αναφέρει: «Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της».
Ακόμη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, σφράγισε επιχείρηση beach bar, η οποία όπως ισχυρίζεται λειτουργεί παράνομα.
Η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου σχετικά με την Σέριφο αναφέρει: «Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».
«Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες» σημείωσε ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες.
Μιλώντας για τις ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών τόνισε ότι η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης. «Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά» κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο κ. Στεφάνου.
Και όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο νόμος προβλέπει ότι «καμία παραλία δεν μπορεί να καταληφθεί από ομπρεκαθίσματα σε μεγαλύτερη έκταση από τη μισή. Η άλλη μισή πρέπει να μένει ελεύθερη».
Σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας η επιτυχία είναι ότι ο κόσμος τόσο στην Πάρο όσο και σε άλλα νησιά έμαθε τα δικαιώματά του και κανείς πλέον δεν μπορεί να τον διώχνει από μια δημόσια παραλία.
Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κάτοικοι του νησιού και άνθρωποι που παραθερίζουν με σεβασμό στην αξία του φυσικού τοπίου, απλώνοντας συμβολικά τις πετσέτες τους σε χώρο στον οποίο βρισκόταν παράνομα επιχείρηση με ομπρέλες και ξαπλώστρες – πολυθρόνες. Κατά την πραγματοποίηση του ακτιβισμού υπήρξε διάλογος με τον ίδιο τον επιχειρηματία, όπου και επιβεβαιώθηκε απροκάλυπτα το καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί. «- Είστε παράνομος, δεν έχετε άδεια. – Το ξέρω! – Επομένως πρέπει να πάρετε τις πολυθρόνες και να καθαρίσετε την παραλία. – Ας έρθει η αστυνομία να με πιάσει!».
Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα 400 άτομα και πραγματοποίησε πορεία στις παραλίες της Παροικιάς. Τα πανό που κρατούσαν ήταν δύο. Το ένα γραμμένο στα ελληνικά είχε σύνθημα «Ελεύθερες Παραλίες για Όλους» και το άλλο στα αγγλικά καλούσε σε ανάκτηση του δημόσιου χώρου μπροστά από τη θάλασσα, «Reclaim the Beach».
Οπως επισημάνθηκε από τα μέλη της κίνησης πολιτών, η αυθαιρεσία των επιχειρήσεων είναι κραυγαλέα. Ενδεικτικά:
«- Η επιχείρηση Marcelo Sea Sun με υπέρβαση περί το 100-200% του χώρου που νομίμως μισθώνει.
– Η επιχείρηση Pedro με υπέρβαση έως και 100 φορές (!) του χώρου που νομίμως μισθώνει, που είναι μόνο 16 τ.μ.
– Η επιχείρηση Arodo που έχει καταλάβει -εδώ και πολλά χρόνια- το 100% της παραλίας Κριός.
Ο ιδιοκτήτης της τελευταίας επιχείρησης αναγνώρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια παραβίαζε τους όρους παραχώρησης (μίσθωνε 50 τ.μ. και καταλάμβανε >600 τ.μ.). Παραδέχτηκε επίσης (παρουσία πολλών μελών μας) ότι φέτος λειτουργεί χωρίς καμία άδεια (περίπτωση ίδια με εκείνη της Μικρής Σάντα Μαρία). Του ζητήθηκε, λοιπόν, να απομακρύνει τις ξαπλώστρες του, κάτι που αρνήθηκε να κάνει. Κατά δήλωσή του, εκκρεμεί ένστασή του προς την Κτηματική Υπηρεσία (που του αρνήθηκε την παραχώρηση) και, εφόσον μέχρι την Παρασκευή 4/8 δεν έχει πάρει άδεια, θα απομακρύνει τις ξαπλώστρες του (ή, αν πάρει άδεια, θα σεβαστεί τα όρια παραχώρησης)».
«Δεν υπήρχε ίχνος άμμου να βάλω την πετσέτα μου»
Χαρακτηριστική της αλλαγής που έχει υποστεί η Πάρος είναι ανάρτηση από μητέρα που αντιπαραθέτει στη σημερινή εικόνα ασφυξίας τις μνήμες της από τότε που ήταν εκείνη παιδί. «Κάθε καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά πηγαίναμε με το καραβάκι απέναντι στον Κριό και πριν καν φτάσει στο λιμανάκι εμείς βουτούσαμε να βγούμε κολυμπώντας στην παραλία. Όλα τα παιδικά μας χρόνια, τα καλοκαίρια μας τα είχαμε ζήσει εκεί. Παίρναμε φόρα από το μπαρ και κάναμε μπόμπες στο λιμανάκι! Τι να πρωτοθυμηθώ! Μέχρι που ήρθε η ανάπτυξη και γεμίσαμε ξαπλώστρες από άκρη σε άκρη… Προσπάθησα να πάω τα παιδιά μου πριν 2-3 χρόνια αλλά δεν υπήρχε ίχνος άμμου να βάλω την πετσέτα μου. Είπα να κάτσω σε ξαπλώστρα αλλά μου είπανε ότι ήταν κρατημένες για τους πελάτες από το εστιατόριο. Ντροπή».
H Κίνηση Πολιτών της Πάρου αποσαφηνίζει ότι δεν στρέφεται συνολικά ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως υπάρχουν δικαιώματα. «Οι παραλίες είναι ελεύθερες για όλους – Το 50% της παραλίας πρέπει να παραμένει ελεύθερο από τις επιχειρήσεις με ομπρελοκαθίσματα – Η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 500 τ.μ. – Ανάμεσα σε διαφορετικές επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων – Τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν 5 μέτρα από το νερό».
«Παιδιά, συγχαρητήρια, πρέπει να δράσουμε και εμείς!»
Ο αγώνας των πολιτών της Πάρου δεν περιορίζεται μόνο σ’ επίπεδο κινητοποιήσεων. Παράλληλα με τη δράση τους στις ίδιες τις παραλίες, έχουν δημιουργήσει έναν ψηφιακό χάρτη (lab.digitalparos.com) όπου φαίνονται οι μισθώσεις των παραλιών για το 2022 πάνω σε αεροφωτογραφίες του ίδιου έτους. Για κάθε μίσθωση επισυνάπτεται και το συμβόλαιο, οπότε μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει πόσο έχουν επεκταθεί -παράνομα- οι επιχειρήσεις.
Το παράδειγμα ενός ολοκληρωμένου τρόπου αντίδρασης έχει παρακινήσει κατοίκους και σε άλλες περιοχές, όπως στη Νάξο. Οι κάτοικοι του γειτονικού νησιού των Κυκλάδων προχώρησαν σε καμπάνια για τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από ανοιχτή επιστολή με αιτήματα όπως: «Να απομακρυνθούν, αποξηλωθούν, κατεδαφιστούν οι παράνομες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές στις παραλίες και λιμνοθάλασσες».
Αντίστοιχη κινητοποίηση υπάρχει και στα Φαλάσαρνα στα Χανιά, ενώ για τον αγώνα που δίνεται σε όλες τις περιοχές, εκφράζονται με ενθουσιασμό τόσο τουρίστες από άλλες χώρες όσο και κάτοικοι από άλλα σημεία της Ελλάδας που βλέπουν μια ευκαιρία να ξεκινήσουν και οι ίδιοι κάτι. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση γυναίκας από τη Χαλκιδική: «Παιδιά, συγχαρητήρια για τον αγώνα σας! Πρέπει να δράσουμε και εμείς!».
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΥΓΗ