Θα θέλατε να δοκιμάσετε την τεχνητή νοημοσύνη και δεν ξέρετε πως και από που να ξεκινήσετε;
Προφανώς έχετε ακούσει ή διαβάσει για το το ChatGPT του OpenAI , όμως θα ξέρετε επίσης είναι μόνο μία από τις διαθέσιμες επιλογές. Εκτός από το ChatGPT, υπάρχει το Bing Chat της Microsoft , το οποίο τροφοδοτείται από την υποκείμενη τεχνολογία του ChatGPT. και το Google Bard , το οποίο προσπαθεί να κάνει το δικό του.
Όλα φαίνονται εκ πρώτης όψεως παρόμοια όμως το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του (μερικά περισσότερα από άλλα). Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε καθένα από αυτά και ας δούμε ποιο από αυτά αξίζει να χρησιμοποιείτε και για τι είδους πράγματα.
ChatGPT, η “πρώτη σημαία στη Σελήνη”
Αν θέλετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά ένα chatbot AI, το ChatGPT εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Έχει μια εξαιρετικά απλή και φιλική διεπαφή, με την τρέχουσα συνομιλία σας στο κύριο παράθυρο και όλες τις προηγούμενες συνομιλίες αποθηκευμένες και κρεμασμένες στο αριστερό κάθετο μενού.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν δωρεάν λογαριασμό, ο οποίος σας δίνει πρόσβαση στο μοντέλο μεγάλης γλώσσας GPT 3.5. Παρόλο που έχει την τάση να έχει “παραισθήσεις” (κάτι κοινό με όλες τις εφαρμογές που αναφέρονται εδώ) ιδιαίτερα όταν η συνομιλία σας παρατραβάει, κάνει καλή δουλειά δίνοντάς σας απαντήσεις και λύσεις για πράγματα που έχει εκπαιδευτεί να κάνει.
Είναι δοκιμασμένο από χιλιάδες χρήστες και από εμάς, εδώ στο AnatropiNews για δεκάδες πράγματα όπως το να κάνεις ταξιδιωτικά σχέδια, να ζητάς περιλήψεις βιβλίων ή ταινιών, να συνοψίζεις άρθρα, ακόμη και να συμπληρώνεις μερικές αράδες κώδικα ή και μία παρτιτούρα.
Αν θέλετε βέβαια μπορείτε να πληρώνετε 20 $ το μήνα για το ChatGPT Plus , αποκτώντας πρόσβαση στο μοντέλο GPT-4, την πιο πρόσφατη έκδοση του LLM του OpenAI.
Το GPT-4 είναι ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και πάντα διαθέσιμο, καθώς το δωρεάν πρόγραμμα υποφέρει από συχνούς χρόνους αναμονής (που όμως έχουν μειωθεί αισθητά από τον περασμένο Απρίλιο). Περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για προσθήκες (addons), ώστε να μπορείτε να κάνετε πράγματα όπως σύνδεση στο Web (κάτι που το ChatGPT δεν μπορούσε να κάνει στο παρελθόν) και να συνδέσετε άλλες εφαρμογές για να εκτελέσετε αυτοματοποιημένες εργασίες ρουτίνας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προσθήκη Kayak για να ζητήσετε από το ChatGPT προτάσεις ξενοδοχείων και να κάνετε κράτηση δωματίου ή την προσθήκη OpenTable για να ζητήσετε από το chatbot να βρει υπέροχα εστιατόρια στην περιοχή σας ή στην περιοχή που θα ταξιδέψετε.
Μόλις εγγραφείτε για το πρόγραμμα “pay as you go” του OpenAI και ενεργοποιήσετε το κλειδί API σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι το ChatGPT στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς ένας ιστότοπος: Το κλειδί API θα σας επιτρέψει να προσθέσετε το ChatGPT σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές και υπηρεσίες. Προσθέστε το σε μια επέκταση του Chrome για να συνοψίσετε τα άρθρα πιο γρήγορα, σε οποιαδήποτε εφαρμογή που υποστηρίζει λειτουργίες που υποστηρίζονται από το GPT API ή για να συνομιλήσετε με το ChatGPT χωρίς καν να ανοίξετε τον ιστότοπο.
Τελικά αξίζουν τα 20 $ το μήνα;
Χμ! Δεν περιμένετε λίγους μήνες ακόμη;;;
Άλλωστε και τα ελληνικά του είναι χειρότερα της… θείας από την Αμερική!
Το Bing Chat είναι ένα καλός “συνοδηγός”
Το Bing Chat είναι ενσωματωμένο απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge και από προεπιλογή και ουσιαστικά λειτουργεί μόνο στον Edge πράγμα που από μόνο του είναι ένα μειονέκτημα όπως και να το δεις.
Έχει κατασκευαστεί με την ίδια τεχνολογία με το ChatGPT. Στην πραγματικότητα, το Bing Chat σάς δίνει πρόσβαση στο GPT-4 και στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο (συν την υποστήριξη κάποιων προσθηκών) δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να δίνεις 20 $ ανά μήνα για το ChatGPT Plus. Κάτι που είναι λιγάκι περίεργο βέβαια και σε κάνει να νιώθεις χαζός αν τα έχεις ήδη δώσει στην OpenAI…
Αν και η τεχνολογία είναι η ίδια και μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα ίδια πράγματα με το ChatGPT, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο υπηρεσιών: το πώς τη χρησιμοποιείτε.
Το Bing Chat έχει σχεδιαστεί για να είναι “συνοδηγός” ενώ περιηγείστε στο διαδίκτυο. Κάντε κλικ στο κουμπί Bing Chat στο Edge και αρχίστε να του κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τον ιστότοπο στον οποίο βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή ή για οτιδήποτε γενικά. Μπορείτε να του ζητήσετε να γράψει συνταγές, δείγματα κώδικα, να συνοψίσει άρθρα και ούτω καθεξής. Μπορεί ακόμη και να συνοψίσει μεγάλα έγγραφα PDF για εσάς. Κι αυτά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα!
Επειδή το Bing Chat ενσωματώνεται με την Αναζήτηση Bing, μπορείτε να προχωρήσετε κι ένα βήμα παραπέρα και να του κάνετε ερωτήσεις σχετικά για τα τρέχοντα γεγονότα και την επικαιρότητα. Θα σας δώσει μια συνοπτική αναφορά και θα παρέχει συνδέσμους προς πηγές επίσης (κάτι που το ChatGPT δεν κάνει αυτήν τη στιγμή).
Φυσικά, όλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν από το μοντέλο GPT, πράγμα που σημαίνει ότι το Bing Chat μπορεί επίσης να έχει “παραισθήσεις”, επομένως καλό θα είναι να διπλοτσεκάρετε πάντα πληροφορίες και πηγές που σας προτείνει.
Το Bing Chat έχει μια ξεχωριστή διεπαφή που ονομάζεται Compose όπου μπορείτε να του δώσετε μια προτροπή και να του ζητήσετε να γράψει ό,τι θέλετε. Και επειδή ενσωματώνεται με το DALL·E , μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το Bing Chat για να δημιουργήσετε εικόνες.
Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα. Τα κακά νέα τώρα:
Ενώ το Bing Chat είναι δωρεάν, η Microsoft δεν σας παρέχει απεριόριστη πρόσβαση. Μέχρι τη στιγμή που γράφαμε αυτό το άρθρο η εταιρεία περιορίζει τη χρήση του Bing Chat σε 30 ερωτοαπαντήσεις ανά περίοδο λειτουργίας και 300 την ημέρα. Αυτό θα έπρεπε να σας είναι υπεραρκετό, ειλικρινά, αλλά είναι κάτι που πρέπει γενικά να το έχουμε κατά νου. (Σας υπενθυμίζει τα στατιστικά χρήσης σας στο πλαίσιο συνομιλίας.)
Τα ελληνικά του είναι επίσης άθλια καθώς είναι σαν να μιλάτε και πάλι με τη θεία από την Αμερική (“Πως το λέτε εδώ στο Ελλάντα γιατί δεν θυμάμαι πως το λέμε εκεί στο Αμέρικα”)
Το Google Bard είναι δωρεάν, με γρήγορη πρόσβαση
Η Google από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το ChatGPT τρέχει τρίτη και καταϊδρωμένη και από πολλές απόψεις, ο Bard παραμένει ο μακρινός τρίτος σε αυτήν την κούρσα των chatbot για την τεχνητή νοημοσύνη ευρείας χρήσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κακό προϊόν. Στην πραγματικότητα, ο Bard κάνει πολλά πράγματα που τα εργαλεία που βασίζονται στο ChatGPT δεν μπορούν και κάνουν.
Πρώτα απ ‘όλα, το Bard είναι δωρεάν στη χρήση, φορτώνεται αμέσως, δεν έχει μεγάλους χρόνους φόρτωσης και δεν θέτει περιορισμούς στα ερωτήματα που θα του κάνεις και τις απαντήσεις που θα δώσει. Δεδομένου του πόσο απαιτητική είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε επεξεργαστές, όλα αυτά είναι σπουδαία επιτεύγματα.
Η Bard κάνει επίσης τολμηρά βήματα για να γίνει ένα ολοκληρωμένο προϊόν. (Εάν είχατε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι δεν είναι ακόμα σε αυτό το σημείο, έχει μια μεγάλη ετικέτα “Πείραμα” από πάνω, αν προσέξατε)
Δυστυχώς δεν έχει το καλύτερο ιστορικό για την ακρίβεια αναζήτησης στον ιστό και εκτός από “παραισθήσεις” θα σας πει ξεκάθαρα ψέματα— αν και πάλι, οι παραισθήσεις είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για την τεχνητή νοημοσύνη συνολικά—αλλά έχει μερικές μοναδικές δεξιότητες από μόνος του: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας για αναζήτηση και ο Bard θα σας επιτρέψει να εξάγετε περιεχόμενο που δημιουργείται απευθείας στο Gmail ή στα Έγγραφα Google .
Το Google Bard είναι επίσης ειλικρινές στο οτι προσπαθεί να δώσεις σωστές απαντήσεις. Είναι η μόνη υπηρεσία που σας δείχνει διαφορετικά προσχέδια απαντήσεων, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε μεταξύ τους. Το τρέχον μοντέλο του Bard συχνά αποτυγχάνει βασικές ερωτήσεις μαθηματικών και ερωτήματα σχετικά με το Διαδίκτυο, αλλά η Google αναπτύσσει γρήγορα το προϊόν και το επερχόμενο μοντέλο PaLM 2 υπόσχεται βελτιώσεις σε ζητήματα μαθηματικών, κωδικοποίησης και γλώσσας. Επιπλέον, ο Bard εμφανίζεται ήδη παντού στη σουίτα προϊόντων της Google (Gmail, Workspace και άλλα). Ενσωματώνεται ακόμη και με το Adobe Firefly για τη δημιουργία εικόνων.
Ως έχει, το Google Bard είναι καλό για ορισμένα βασικά πράγματα και μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αξιοπρεπή κείμενα, αλλά οι καλύτερες μέρες του είναι σαφώς μπροστά. Η Google μπορεί να είναι σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη επί του ανταγωνισμού μόλις βελτιώσει την τεχνητή νοημοσύνη της και φυσικά την ενσωματώσει στα προϊόντα που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά. Μέχρι τότε, μη διστάσετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το ChatGPT.
Εκτός αν θέλετε να συζητάτε και να δουλεύετε μόνο στα ελληνικά. Εδώ το Google Bard υπερέχει της θείας από την Αμερική!