Με έρευνες στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ για τα επιχειρησιακά λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν πριν τα αιματηρά επεισόδια με ένα νεκρό στη Νέα Φιλαδέλφεια προσπαθεί η πολιτική ηγεσία να αποποιηθεί τις ευθύνες της βάζοντας επιπλέον στο κάδρο των ευθυνών άλλους 10-15 αξιωματούς και απλούς αστυνομικούς .
Ο θάνατος του 29χρονου Μιχάλη έχει ανοίξει ένα μεγάλο μέτωπο στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ με εργαλείο την Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία έχει διαταχθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και αφορά τους χειρισμούς που έγιναν από τους αξιωματικούς, οι οποίοι ενεπλάκησαν τόσο στο επεισόδιο της ενημέρωσης για τις προθέσεις των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι διέσχισαν σχεδόν τη μισή χώρα, έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και αιματοκύλησαν την περιοχή, όσο και για τους αξιωματικούς, οι οποίοι ενεπλάκησαν στο επιχειρησιακό πεδίο: εάν και ποιες ενέργειες έγιναν για την αποτροπή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτός από τον Υπουργό και τον υφυπουργό Προστασίας Πολίτη, κινήθηκε και ο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης λέγοντας πως «η Ελληνική Αστυνομία υποτίμησε την σοβαρότητα και την έκταση του κινδύνου και δεν πήρε επαρκή μέτρα για να αποτρέψει τις συμπλοκές».
Όπως μετέφερε στην ΕΡΤ, ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Κροάτες ήρθαν εδώ για αίμα, ήταν ένα ραντεβού θανάτου. Οι Κροάτες είχαν και συντονισμένο σχέδιο δράσης αφού αρχικά επιβιβάστηκαν από τον ΗΣΑΠ Ειρήνης, βρέθηκαν άλλοι μέσω του μετρό, άλλοι μέσα από βανάκια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, κύκλωσαν αιφνιδιαστικά τους οπαδούς της Ένωσης και επιτέθηκαν τυφλά. Πραγματοποίησαν τυφλά χτυπήματα σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται πως δεν θα αποδοθούν ευθύνες μόνο στους επτά ανώτατους αξιωματικούς που έχουν καρατομηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αποδεδειγμένα έφεραν σημαντικές ευθύνες. Στο κάδρο μπαίνουν και άλλα 15 με 20 περίπου άτομα, τα οποία έκαναν σημαντικές παραλείψεις, καθώς αγνόησαν τον όγκο των Κροατών οπαδών, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα και το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του άδικα ο 29χρονος Μιχάλης.
Υπάρχουν άλλωστε έγγραφα τα οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι είχαν ενημερωθεί οι Αρχές τόσο για την έλευση των σκληροπυρηνικών οπαδών της κροατικής ομάδας, όσο και για τις προθέσεις τους, ενώ αναφέρονται χαρακτηριστικά τα οχήματα τα οποία χρησιμοποίησαν για να περάσουν στην Ελλάδα, οι μάρκες και οι πινακίδες κυκλοφορίας. Παρ’ όλα αυτά διήνυσαν απόσταση μισής ώρας χωρίς κανείς να τους σταματήσει.
Υπάρχουν επίσης έγγραφα – απόρρητες αναφορές για την προετοιμασία άλλων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, ακόμα και για το πού θα μείνουν οι συγκεκριμένοι οπαδοί, αλλά και για τις προθέσεις τους να πάνε και να συγκρουστούν με τους οπαδούς της ΑΕΚ. Οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς και στοχευμένες καθώς όπως αποδείχθηκε οι χούλιγκαν αφού έφτασαν στην Αθήνα, σε ομάδες για να μην εντοπιστούν, χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, στους σταθμούς Ειρήνη και Πευκάκια για να φτάσουν συντεταγμένα στο γηπεδο της Φιλάδελφειας.
Παράλληλα, σε βίντεο ντοκουμέντο που εξαφάλισε το Star φαίνεται η πορεία των χούλιγκαν μέχρι να φτάσουν στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης. Πάνω από 100 άνδρες, καθοδηγούμενοι από δύο πρόσωπα, σαν εκπαιδευμένο τάγμα εφόδου, διέσχισαν όλη τη διαδρομή από τον σταθμό του Περισσού μέχρι το γήπεδο ανενόχλητοι, περιμένοντας ένα σύνθημα για να επιτεθούν. Ένα λεπτό αργότερα η κάμερα κατέγραψε στο ίδιο σημείο επτά αστυνομικούς με φακούς στα χέρια και μηχανές να ακολουθούν διακριτικά το τάγμα εφόδου από μικρό δρομάκι. Όμως άφησαν τους χούλιγκαν ανενόχλητους…
Αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη της εφημερίδας “Τα Νέα” ότι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτίμησαν πως οι χούλιγκαν, μετά τη συνάντηση με τους Έλληνες, θα πήγαιναν να κοιμηθούν και δεν θα χρειαζόταν κάποιου είδους επέμβαση το ίδιο βράδυ.
Κρίσεις και νέο μοντέλο
Η ολοκλήρωση της έρευνας θα ενεργοποιήσει την επόμενη φάση των αλλαγών οι οποίες σχεδιάζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό την άμεση επίβλεψη και της Ηρώδου Αττικού. «Ό,τι δείξει η έρευνα θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις» είναι η επωδός των επιτελών στο μέγαρο της οδού Κατεχάκη αλλά και από το Μαξίμου.
Η τραγική αποτυχία στην πρόληψη και στην αποτροπή των αιματηρών γεγονότων στα οποία πρωταγωνίστησαν οι Κροάτες χούλιγκανς είναι σαφές ότι έχει προκαλέσει την οργή του πρωθυπουργού. Από τον επιτελάρχη της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα της ΕΛ.ΑΣ στις περιφερειακές διευθύνσεις από την Κακαβιά έως την Αττική, όπως και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Δεν είναι τυχαίες οι διακριτές και επαναλαμβανόμενες αναφορές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αστυνομικές αρχές, στον κεντρικό τομέα δράσης αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, τις πληροφορίες που απεστάλησαν από τις ξένες υπηρεσίες.
Οι πληροφορίες άλλωστε από τους διαύλους στο εξωτερικό για την κάθοδο της «φάλαγγας» των Κροατών χούλιγκαν στη χώρα μας, είχαν διαχυθεί σε τουλάχιστον 23 διαφορετικές διευθύνσεις και γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που έλαβαν την ενημέρωση για να αποτραπεί η διέλευση των πολεμοχαρών χούλιγκαν ήταν η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας.
Οι σχετικές ενημερώσεις δε, είχαν κοινοποιηθεί στο επιτελικό γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στο Επιτελείο, όπως επίσης στην Κρατική Ασφάλεια αλλά και στα τμήματα της Τροχαίας που έχουν τον έλεγχο στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Εκτός από τις υπηρεσιακές αναφορές αναμένεται να ληφθούν και ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πεδίο στο οποίο ήδη έχει γίνει σχετική προεργασία ενώ καταδεικνύει –όπως μεταδίδεται από πηγές με επαρκή γνώση των τεκταινόμενων σε όλα τα επιτελεία– την ισχυρή βούληση να χυθεί άπλετο φως στα πρωτοφανή γεγονότα.
Τα αποτελέσματα του πορίσματος θα καθορίσουν τις επόμενες καρατομήσεις ενώ θα αποτελέσουν την αφετηρία για τις σαρωτικές αλλαγές που θα επέλθουν στον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτείας, τόσο στην Ελληνική Αστυνομία όσο και στην Πυροσβεστική. «Κανείς δεν έχει ασυλία επί του πορίσματος» είναι το σήμα που εκπέμπεται μετά την έναρξη της ΕΔΕ.
Ο Αντιστράτηγος Γκαρίλας είναι από τα πλέον έμπειρα στελέχη στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας. Έχει πολυετή προϋπηρεσία στη ΓΑΔΑ και θεωρείται άριστος γνώστης των πειθαρχικών θεμάτων. Είναι τρίτος στη διοικητική ιεραρχία της φυσικής ηγεσίας. Με την ανάληψη της ΕΔΕ από τον επιτελάρχη της ΕΛΑΣ, εξαιρούνται της έρευνας ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του σώματος. Με τις πληροφορίες πάντως να θέλουν το προσεχές φθινόπωρο να έρχονται κρίσεις και να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αναπροσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας και ενημέρωσης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανακριτική διαδικασία για τους 105 συλληφθέντες των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία από πρόθεση και επτά πλημμελήματα. Οι απολογίες τους, κατά ομάδες, θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 12:00 και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 13 Αυγούστου.
Οι αρχές αναζητούν κάθε στοιχείο που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των δολοφόνων του 29χρονου Μιχάλη, «χτενίζοντας» την περιοχή των αιματηρών επεισοδίων για συλλογή οπτικο-ακουστικού υλικού. Ήδη, έχουν συλλέξει από το σημείο του εγκλήματος αντικείμενα που είχαν πάνω τους αίμα, μεταξύ των οποίων κοντάρια, καδρόνια, σουγιάδες, φωτοβολίδες και άλλα φονικά αντικείμενα. Μέσω αυτών η αστυνομία ελπίζει να μπορέσει να ταυτοποιήσει τον δολοφόνο του Μιχάλη, εξετάζοντας το γενετικό υλικό.