Ένα «παζλ» τεχνών θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, για να προσφέρει μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση πολυμέσων, η οποία θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Βασικό της θέμα είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά στόχος της είναι να προσφέρει μία όμορφη εμπειρία.
Ζωντανή μουσική από την κλασική κιθάρα του Γιώργου Μουλουδάκη σε έναν …πειραγμένο ηχητικά χώρο, προβολές στους τοίχους του μουσείου μεταλλάξεων πορτρέτων Φαγιούμ με την «ψηφιακή» ηθοποιό Σοφία Χιλλ να δρα μέσα σ’ αυτές, ηχητικά αποσπάσματα του αυθεντικού λόγου της αποκάλυψης του Ιωάννη, αλλά και αντιμαχόμενες απόψεις επιστημόνων σε σχέση με την κλιματική κρίση, όπως και μουσικές από όλο τον κόσμο, όπου ακούγονται σε διάφορες γλώσσες νανουρίσματα, τραγούδια γάμου, μοιρολόγια και θρησκευτικοί ήχοι, συνθέτουν αυτό το πολύπλευρο σκηνικό.
Πρόκειται για την παράσταση «Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών»/μια Αποκάλυψη, παραγωγής του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου σε πραγματικό χρόνο το Studio 19st, ο Κώστας Μπώκος και ο Βασίλης Κουντούρης επεξεργάζονται τον ήχο και την εικόνα.
«Είναι μία παλέτα ηχητικών και οπτικών σχημάτων που μπαίνουν μέσα στην παράσταση και αλληλοσυμπληρώνονται», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μουσικός Γιώργος Μουλουδάκης, που υπογράφει τη σύλληψη, τον σχεδιασμό, το σενάριο, την επιλογή αποσπασμάτων της Αποκάλυψης, τα συμπληρωματικά κείμενα, τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, την επιλογή έργων-δανείων και τη ζωντανή εκτέλεσή τους, την κλασική και μίντι κιθάρα, αλλά και τη συνδιαμόρφωση ηχητικών και εικαστικών τοπίων της παράστασης.
«Επειδή γίνεται ένας σχολιασμός πάνω στην ιδέα μιας …“ επικείμενης καταστροφής αν δεν προσέξουμε” είναι κάτι που μου θύμισε ακριβώς αυτήν την ιδέα της επικείμενης καταστροφής που περιέγραψε τότε ο Ιωάννης μέσα στην έξαρσή του», εξηγεί ο κ. Μουλουδάκης. «Αισθάνομαι ότι κατά καιρούς το έχει ανάγκη ο άνθρωπος να …καβαλήσει το άλογο της επικείμενης καταστροφής για να πάει κάπου. Βέβαια, πιθανότατα να πάει εκεί που θα τον οδηγήσουν κάποιοι που έχουν όφελος και για τον λόγο αυτό η παράσταση δεν παίρνει θέση, αλλά έχει πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις, στέκεται σε διαφορετικά σημεία και …κοιτάζει αλλού, πηγαίνει σε μία πιο βαθιά ψυχικά ανάγνωση της αιτίας του φόβου της καταστροφής», συμπληρώνει.
Η παράσταση, εκτός από τον αναπόφευκτο προβληματισμό, στοχεύει να ψυχαγωγήσει και να κάνει τον θεατή να συντονιστεί με πράγματα που τον συγκινούν, του είναι οικεία ή ξεχασμένα. «Δεν είναι μία παράσταση που βάζει τη λογική στο πρώτο επίπεδο, ούτως ή άλλως καμία παράσταση που χρησιμοποιεί στοιχεία τέχνης δεν πηγαίνει στη λογική. Για μας η σκέψη, η προσπάθεια, η πρόθεση και ο στόχος είναι να καθίσει κανείς μέσα σε έναν κυματισμό αισθήσεων μέσα στην παράσταση και να πάρει και μία πληροφορία, μία συγκίνηση, μία χαρά και μία λύπη, όπως συμβαίνει και στη ζωή», καταλήγει ο κ. Μουλουδάκης.
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 20 και 21 Αυγούστου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο, αλλά απαραίτητη προκράτηση θέσεων.
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Η χρονιά μέσα από το φακό του Associated Press
- “Πόλωση”: Η Λέξη της Χρονιάς 2024 για το Merriam-Webster
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Πάνω από 110 μεγάλες εστίες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων σύμφωνα με το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict)
- Σέλφι στο… σαλόνι του Αϊ-Βασίλη
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)