Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στη Νότια Αφρική, όπου θα κάνει επίσημη επίσκεψη και θα συμμετάσχει στη σύνοδο της BRICS, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Αφρική έχει μετατραπεί σε διπλωματικό διακύβευμα για τη Δύση, τη Ρωσία και την Κίνα, που προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσά τους έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
«Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει στη 15η σύνοδο της BRICS, η οποία θα λάβει χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ (…) και θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική από την 21η ως την 24η Αυγούστου», ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κινεζικής διπλωματίας η εκπρόσωπός της Χουά Τσουνγίνγκ.
Ο κινέζος ηγέτης είχε κάνει επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική και το 2018, στο πλαίσιο προσπάθειας για να ενισχυθούν οι δεσμοί της χώρας του, διπλωματικοί και οικονομικοί, με την ήπειρο.
Θα πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι που θα κάνει ο κ. Σι στο εξωτερικό φέτος, έπειτα από αυτό στη Ρωσία τον Μάρτιο.
Διεύρυνση της BRICS
Οι ηγέτες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, καθώς και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναμένεται να συζητήσουν από την 22η ως την 24η Αυγούστου τη θεματική «η BRICS και η Αφρική», ανέφερε στις αρχές του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής.
Έπειτα από διάστημα αβεβαιότητας για τη συμμετοχή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο -καθώς έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του-, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους αποφάσισε τελικά τον περασμένο μήνα να μη συμμετάσχει.
Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Γιοχάνεσμπουργκ φέτος θα βρίσκεται η πιθανή διεύρυνση της BRICS. Χώρες της Αφρικής έχουν εκφράσει την πρόθεση να ενταχθούν, ανάμεσά τους η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία.
Τον Ιούλιο ο αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν βρισκόταν στο Πεκίνο, με την κινεζική κυβέρνηση να εκφράζει ικανοποίηση για τις σχέσεις Κίνας-Αφρικής και να καλεί να υπάρξει στενότερη συνεργασία.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αλγερία για να ενισχυθούν οι στρατηγικές επικοινωνίες, να βαθύνουν οι ανταλλαγές και η συνεργασία και να εξασφαλιστεί η διαρκής και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Αλγερίας», είπε ο κ. Σι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ταμπούν.
«Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος φίλος μας», είχε πει από την πλευρά του ο αλγερινός πρόεδρος.
Συνολικά, στη σύνοδο στη Νότια Αφρική έχουν προσκληθεί 69 χώρες, ανάμεσά τους όλες οι αφρικανικές.
Η BRICS, χαλαρή συμμαχία που θεωρεί τον εαυτό της ως αντίβαρο της δυτικής οικονομικής κυριαρχίας, είναι ακρώνυμο που σχηματίζουν τα ονόματα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.
Δεν αποκλείεται να «γεννηθεί» ένα κοινό νόμισμα των αναδυόμενων χωρών BRICS
Στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου δεν αποκλείεται να «γεννηθεί» ένα κοινό νόμισμα των αναδυόμενων χωρών BRICS. «Μια πιθανή συμφωνία για τη δημιουργία ενός νομίσματος για κοινές εμπορικές συναλλαγές που θα αναφέρεται σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και οι πρώτες ύλες, θα κινδύνευε να κάνει τα διάφορα δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν να εμφανίζονται ως χρήματα της… Monopoly», υποστηρίζουν πηγές του μπλοκ.
«Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός κοινού συστήματος πληρωμών, ενώ είναι πιθανό να συγκροτηθεί μια τεχνική επιτροπή για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα πιθανό κοινό νόμισμα», δήλωσε στο Bloomberg ο Ανίλ Σουκλάλ, εκπρόσωπος στην BRICS της «οικοδέσποινας», Νότιας Αφρικής. Σε κάθε περίπτωση, θα συζητηθεί η αύξηση της χρήσης τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο μεταξύ κρατών μελών. «Οι συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα βρίσκονται σταθερά στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε ο Σουκλάλ, διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει θέμα αποδολαριοποίησης στην ατζέντα. Οι BRICS δεν απαιτούν αποδολαριοποίηση. Το δολάριο θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο νόμισμα – αυτή είναι μια πραγματικότητα».
«Συμφωνίες του Ντέρμπαν»
Σε χρηματοοικονομικούς κύκλους και μεταξύ παραγόντων της εξωτερικής πολιτικής, γίνεται ήδη λόγος για τις «Συμφωνίες του Ντέρμπαν». Τα μέλη των BRICS επιθυμούν να συναλλάσσονται περισσότερο μεταξύ τους, με τα δικά τους νομίσματα, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή και να αντισταθμίσουν την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα,που ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS, έχει θέσει ως στόχο δανεισμού σε τοπικό νόμισμα για το ένα τρίτο των δανείων που θα παρέχει έως το 2026.
Ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Λέσλι Μάασντορπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι BRICS θέλουν να αναπτύξουν ένα κοινό νόμισμα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα για να αμφισβητήσουν το δολάριο. Ωστόσο, δεν αναμένει μια κίνηση προς ένα κοινό νόμισμα σύντομα.
Για την ιστορία, η Ρωσία παρουσίασε πέρυσι την ιδέα της εισαγωγής ενός νομίσματος BRICS. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε τον περασμένο Ιούνιο ότι τα κράτη μέλη εργάζονται για την ανάπτυξη ενός νέου αποθεματικού νομίσματος που θα βασίζεται σε ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων που χρησιμοποιείται από το μπλοκ των πέντε εθνών. Μέχρι στιγμής, η ιδέα έχει χαιρετιστεί από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ είπε ότι το μπλοκ θα πρέπει να συζητήσει προσεκτικά την πρόταση.
- Πέθανε ο πρωταθλητής δρομέας Σάκης Σιδέρης
- Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια από την αγορά εργασίας – Λύση οι μετανάστες
- «Προσαρμόσθηκα και παίζω πολύ καλύτερα»
- Τραμπ: Ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ γιατί έχει γεννηθεί στη Νότια Αφρική
- Ελλάδα / Πολιτικό Πανόραμα 2024: Μια Χρονολογική Ανασκόπηση