Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές.
Τα ξημερώματα οι άνεμοι ενισχύθηκαν αρκετά και φούντωσαν το πύρινο μέτωπο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.
Παράλληλα στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.
Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.
Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:
-Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,
-Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
-Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων
-Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
-Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριο
-Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες
-Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Στείρι Διστόμου Βοιωτίας. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς.
Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμληματος και 16 οχήματα , ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 2 ελικόπτερα.
Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
– Περιφέρεια Αττικής
Άρθρο NYT: «Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας για την αντιπυρική περίοδο στην Ελλάδα»
Στις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα αναφέρεται σημερινό άρθρο των ΝΥΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μάχεται με τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της» και δίνει μια περιγραφή των μετώπων που συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα σε Πάρνηθα και Έβρο κυρίως.
Σε άλλο σημείο του κειμένου γίνεται αναφορά στα «ανεπαρκή μέτρα προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο» όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι ΝΥΤ και στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Αναφορά γίνεται και στην παρουσία των ακροδεξιών στον Έβρο και τη «σύλληψη» μεταναστών με την κράτησή τους σε τρέιλερ αλλά και τους 18 νεκρούς μέσα στο δάσος της Δαδιάς. «Οι αρχές είπαν ότι πίστευαν ότι οι νεκροί ήταν μετανάστες που τους κατάπιε η πύρινη λαίλαπα, ενώ προειδοποίησαν ότι η ταυτοποίησή τους θα ήταν δύσκολη», αναφέρει.
Γράφουν οι ΝΥΤ:
Λίγο βόρεια της Αθήνας, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, κοντά στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, που περιλαμβάνει ένα μοναστήρι και 50 κατοίκους γηροκομείων. Ο καταυλισμός μεταναστών της Αμυγδαλέζας εκκενώθηκε επίσης προληπτικά, δήλωσε ο Γιάννης Αρτόπιος, εκπρόσωπος της ελληνικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Κάηκαν σπίτια στην Αγία Παρασκευή καθώς και στο Μενίδι, στα περίχωρα της Αθήνας, σύμφωνα με τις αρχές και τους κατοίκους.
Παρά τις αναβαθμίσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, πρέπει να γίνουν «σημαντικά πράγματα» για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στην «ακραία κατάσταση» που υποκινείται από την κλιματική αλλαγή, είπε ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη και στον Καναδά ως άλλα παραδείγματα της παγκόσμιας πρόκλησης.
Ανεπαρκή μέτρα
Η Ελλάδα μάχεται τακτικά με μεγάλες δασικές πυρκαγιές που γίνονται θανατηφόρες. Τα ζεστά, ξηρά, θυελλώδη καλοκαίρια σε συνδυασμό με ιθαγενή πευκοδάση και εύφλεκτα χαμόκλαδα δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για τις φλόγες να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου.
Ωστόσο, τα μέτρα προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, όπως το σκάψιμο πυρκαγιών και ο καθαρισμός των ξερών χόρτων, είναι ανεπαρκή. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τον κίνδυνο και επένδυσε ελάχιστα σε εξοπλισμό πυρόσβεσης και εκπαίδευση.
Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στον Έβρο διέταξε την Τετάρτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να κρύβεται εγκληματική οργάνωση εμπρηστών.
Το δικαστήριο διερεύνησε επίσης την κράτηση 13 μεταναστών από τρεις άνδρες που τους κατηγόρησαν για τις πυρκαγιές και τους έσπρωξαν σε ένα τρέιλερ χωρίς παράθυρο, μεταδίδοντας ζωντανά την επαγρύπνησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας δικηγόρος ενός από τους άνδρες, ο οποίος φαινόταν να είναι υπεύθυνος και ο οποίος μετέδωσε ζωντανά τα γεγονότα στο Facebook, είπε ότι ο πελάτης του είχε προβεί σε νόμιμη σύλληψη πολιτών και είχε μεταχειριστεί τους μετανάστες ανθρώπινα.
Για τους Αθηναίους, η Πάρνηθα προσφέρει μια ανάπαυλα από τα κύματα καύσωνα σε μια ολοένα θερμότερη πόλη με λίγους χώρους πρασίνου και το εθνικό πάρκο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψύξη της πόλης. Μεγάλο μέρος του βουνού καταστράφηκε από μια σειρά από πυρκαγιές το 2007, όταν πυρκαγιές σκότωσαν επίσης πολλούς ανθρώπους στη νότια περιοχή της Πελοποννήσου της Ελλάδας.
Την Τετάρτη, οι Αθηναίοι αντιμετώπισαν μια δύσκολη μέρα καθώς η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε και οι εκτεταμένες φλόγες στο βουνό αναζωπυρώθηκαν.
Στην Κίρκη, ένα μικρό χωριό στον Έβρο, οι κάτοικοι που εκκενώθηκαν τη Δευτέρα επέστρεψαν για να βρουν κατεστραμμένες περιουσίες. «Μεγάλωσα σε αυτό το σπίτι», φώναξε ο Ιωάννης Κάλτσος, 83 ετών, στεκόμενος δίπλα στο κουφάρι ενός μαυρισμένου σπιτιού χωρίς στέγη.
«Στο δρόμο εδώ, είδα ό,τι έχει απομείνει από το δάσος μας. Ήταν το πιο όμορφο μέρος», πρόσθεσε. «Η καρδιά μου έσπασε».
Σε κοντινή απόσταση, στο χωριό Αύρα, ένας αγρότης με τη σύζυγό του, την κόρη του και έναν εργάτη μάχονται με τις φλόγες που αυξάνονταν για να σώσουν τα ζώα τους. Οι πυροσβέστες έφτασαν και ένα ελικόπτερο άδειασε ένα τεράστιο φορτίο νερού, αλλά φαινόταν ότι δεν είχε μεγάλη διαφορά.
«Είναι πολύ αργά», είπε. «Τα ζώα είναι νεκρά».
- Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- 4,7 Ρίχτερ κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
- O ελληνικός κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής
- Μαγδεμβούργο: O πειρασμός των απλοϊκών «εξηγήσεων»
- Δ. Κουτσούμπας: Θα έρθει η εποχή που οι ποιητές και οι λογοτέχνες θα εμπνέονται από τη νέα κοινωνία