Η Αργεντινή, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα γίνουν τα νέα μέλη των BRICS, μετέδωσε η βραζιλιάνικη ειδησεογραφική πύλη UOL, επικαλούμενη το σχέδιο του τελικού εγγράφου της συνόδου κορυφής ενώ τα νέα κράτη μέλη κατανέμονται σύμφωνα με τη γεωγραφική αρχή.
«Οι BRICS θα ανακοινώσουν την επέκταση του οργανισμού σε πέντε ακόμη χώρες….. Ο τελικός κατάλογος των χωρών περιλαμβάνει: Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος», ανέφερε το δημοσίευμα.
javascript:”;
Τελικά τα μέλη τα οποία θα ενταχθούν στη συμμαχία ειναι έξι, καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Αιθιοπία.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, οικοδεσπότης της συνόδου των BRICS που ολοκληρώνεται σήμερα, ανακοίνωσε ότι τα νέα μέλη θα γίνουν δεκτά την 1η Ιανουαρίου 2024.
«Με τη σύνοδο αυτή οι BRICS ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο», τόνισε ο Ραμαφόζα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών των πέντε χωρών που συμμετέχουν προς το παρόν στην ομάδα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ δήλωσε ότι οι BRICS συμφώνησαν στο θέμα της επέκτασης υιοθετώντας ένα έγγραφο που περιγράφει τις αρχές τους.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, ενώ η Ρωσία εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Αν και όλα τα μέλη των BRICS συμφωνούσαν στη διεύρυνση της ομάδας, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των χωρών για το πόσα νέα μέλη θα πρέπει να γίνουν δεκτά και πόσο γρήγορη θα πρέπει να είναι η εισδοχή τους.
Περίπου 40 χώρες είχαν ζητήσει να ενταχθούν στην ομάδα ή είχαν εκφράσει ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ηγέτες «της ομάδας των 5», οι χώρες των οποίων παράγουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου και συγκεντρώνουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων χωρών στην παγκόσμια σκηνή.
- Caffe Florian: Σερβίρει καφέ από το… 1720
- «Χαρτών αναγνώσεις, δημοσιογράφων ενθυμήσεις»
- Η περίπτωση του κ. (Πέτρου) Παππά
- Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) στο COP29: «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη περνάει μέσα από την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική διπλωματία»
- Σενάρια τρόμου από την ΕΚΤ: Η ατζέντα Τραμπ απειλεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και να βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη