Ο γερμανός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου παραιτήθηκε σήμερα, μία εβδομάδα μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις για κλοπές αρχαίων αντικειμένων. Ο Δρ Hartwig Fischer ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την θέση του, άμεσα.
Ο διευθυντής και ο αναπληρωτής του επικρίθηκαν όταν ο πληροφοριοδότης Ittai Gradel αποκάλυψε ότι είχε επικοινωνήσει μαζί τους για υποτιθέμενες κλοπές τον Φεβρουάριο του 2021. Τα email που διέρρευσαν στο BBC υποδηλώνουν ότι το Βρετανικό Μουσείο ειδοποιήθηκε από τον έμπορο αρχαιοτήτων για αντικείμενα που πωλούνταν στο eBay το 2021 και αγνόησε την αναφορά.
Ο Hartwig Fischer επέμεινε ότι το Μουσείο είχε λάβει «σοβαρά» τις ανησυχίες πριν από δύο χρόνια, αλλά φάνηκε να κατηγορεί τον Dr Gradel σε δήλωσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει διευκρινίσει πόσα αντικείμενα λείπουν ούτε διευκρίνισε ποια είναι τα αντικείμενα που λείπουν, λέγοντας μόνο ότι είναι «μικρά κομμάτια» που χρονολογούνται από τον «15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.».
Ένας κλέφτης πιστεύεται ότι λειτουργούσε για δύο δεκαετίες μέσα στο Μουσείο, εκμεταλλευόμενος την αποτυχία του να καταγράψει όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στην κατοχή του. Η πλειονότητα των αντικειμένων φαίνεται να ήταν ερευνητικά αντικείμενα που δεν βρίσκονταν σε δημόσια έκθεση και έτσι ήταν πιο εύκολο να περάσουν απαρατήρητα.
«Η ευθύνη για την αποτυχία πρέπει να ανήκει στον διευθυντή»
Στη σημερινή του δήλωση, ο Fischer είπε: «Τις τελευταίες ημέρες εξετάζω λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα για αυτά. Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε ως απάντηση στις προειδοποιήσεις το 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή. Επίσης, εκτίμησα λάθος τις παρατηρήσεις που έκανα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον Δρ Γκραντέλ. Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη και να αποσύρω αυτές τις παρατηρήσεις».
Ο ίδιος συνεχίζει στην δήλωσή του: «Υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο των Διαχειριστών και θα αποχωρήσω μόλις το Διοικητικό Συμβούλιο δημιουργήσει μια προσωρινή ηγετική ομάδα. Αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να επιλεγεί νέος διευθυντής».
«Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτή την δοκιμασία και θα αναδειχθεί πιο δυνατό, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποσπά την προσοχή. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα. Τα τελευταία επτά χρόνια είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα εκπληκτικό ίδρυμα και ήταν τιμή της ζωής μου να το διευθύνω».
Σε εξέλιξη η διαδικασία εύρεσης νέου μόνιμου διευθυντή
Από την πλευρά του, ο George Osborne, Πρόεδρος των Επιτρόπων δήλωσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση του Hartwig Fischer από την θέση του Διευθυντή. Ενήργησε έντιμα στην αντιμετώπιση των λαθών που έγιναν. Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ακεραιότητα του Hartwig, την αφοσίωσή του στη δουλειά του ή την αγάπη του για το Μουσείο. Ο Hartwig είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί πριν από μερικές εβδομάδες, επομένως η διαδικασία εύρεσης νέου μόνιμου διευθυντή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».
Ο Osborne προσθέτει πως «οι διαχειριστές θα δημιουργήσουν τώρα μια ενδιάμεση συμφωνία, διασφαλίζοντας ότι το Μουσείο θα έχει την απαραίτητη ηγεσία για να περάσει αυτή την ταραγμένη περίοδο καθώς μαθαίνουμε τα μαθήματα για το τι πήγε στραβά και σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αναπτύξουμε σχέδια για ένα δυνατό μέλλον. Οι διαχειριστές επιθυμούν επίσης να ευχαριστήσουν το πολυάριθμο προσωπικό που εργάζεται τόσο σκληρά για το Μουσείο και το διατηρεί σε λειτουργία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα διορθώσουμε αυτό που πήγε στραβά. Το μουσείο έχει μια αποστολή που διαρκεί από γενιά σε γενιά. Θα μάθουμε, θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και την αξία να μας θαυμάζουν για άλλη μια φορά».
Ποιός είναι ο Hartwig Fischer
Ο Hartwig Fischer είναι Γερμανός ιστορικός τέχνης και διευθυντής μουσείου. Από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2023, ήταν διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ο πρώτος μη Βρετανός επικεφαλής του μουσείου από το 1866. Από το 2012 έως το 2016 ήταν διευθυντής των Συλλογών Τέχνης της Δρέσδης.
Γεννήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας το 1962. Σπούδασε ιστορία της τέχνης, αρχαιολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Το 1992, έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου με τη διατριβή του για την ιστορία της τέχνης της Βόρειας Ευρώπης του 19ου αιώνα.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιμελητής στο Kunstmuseum Basel, ένα μουσείο τέχνης στη Βασιλεία της Ελβετίας. Από το 2001 έως το 2006, ήταν επιμελητής 19ου αιώνα και σύγχρονης τέχνης στο μουσείο. Το 2006, διορίστηκε διευθυντής του Museum Folkwang στο Έσσεν της Γερμανίας. Στο Folkwang, προήδρευσε μιας περιόδου επέκτασης και ανανέωσης του μουσείου.
Το 2011, διορίστηκε διευθυντής των Συλλογών Τέχνης της Δρέσδης. Ως διευθυντής, ηγήθηκε μιας σειράς έργων για τη βελτίωση των συλλογών και της διοίκησης του μουσείου. Το 2016, διορίστηκε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.
Ως διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ο Fischer εστίασε στην ενίσχυση της διεθνούς εμβέλειας του μουσείου και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την παρουσίαση των συλλογών του. Υπό την ηγεσία του, το μουσείο άνοιξε νέα εκθέματα για την αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα και τον κόσμο της Αφρικής. Το μουσείο ξεκίνησε επίσης μια σειρά από προγράμματα για να αυξήσει την πρόσβαση των κοινοτήτων διαφορετικών πολιτισμών στις συλλογές του.
- Γεραπετρίτης: Αρχική και ειλικρινής συζήτηση ενός δύσκολου ζητήματος – Φιντάν: Οι χώρες μας πρέπει να κινούνται εντός αμοιβαίας εμπιστοσύνης
- Μερικές “αφελείς” ερωτήσεις για το μέλλον της (ποιάς;) Ευρώπης μετά τον θρίαμβο Τραμπ
- Μισθοί: Τρίτη από το τέλος η Ελλάδα
- Πρόεδρος της FED: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»
- Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν σήμερα στην Αθήνα