Νέα στατιστικά δεδομένα για την χρήση συσκευών συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο δημοσιοποίησε η Eurostat, καθώς η χρήση τους έχει αυξηθεί από το 2020 έως το 2022 μαζί με την σημασία τους στην καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ, με βάση οκτώ κύριες ομάδες:
- smart τηλεοράσεις
- smart ρολόγια, ακουστικά, φορητές συσκευές fitness, προσδιορισμού θέσης, κ.ά.
- κονσόλες παιχνιδιών
- ψηφιακοί βοηθοί (συσκευές ή apps)
- θερμοστάτες, μετρητές, φώτα, εφαρμογές και συσκευές διαχείρισης ενέργειας
- ρομποτικές/ψηφιακές οικιακές συσκευές (σκούπες, ψυγεία, φούρνοι, καφετιέρες)
- συστήματα συναγερμού, πυρασφάλειας, κάμερες ασφαλείας, συστήματα κλειδώματος κ.ά.
- ιατρικές συσκευές παρακολούθησης πίεσης, ζαχάρου, βάρους, κ.ά.
Το 2022, περισσότεροι από τους μισούς (52%) πολίτες στην ΕΕ ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών χρησιμοποιούσαν τηλεόραση συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 2020 (43%).
Η χρήση των έξυπνων φορητών συσκευών παρουσίασε επίσης αξιοσημείωτη άνοδο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών να χρησιμοποιούν έξυπνα ρολόγια, φορητές συσκευές γυμναστικής, συνδεδεμένα στο διαδίκτυο γυαλιά ή ακουστικά, συσκευές παρακολούθησης ασφαλείας, «έξυπνα» ρούχα ή παπούτσια και άλλα αξεσουάρ συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Αυτό αντιπροσωπεύει επίσης αύξηση 9 π.μ., σε σύγκριση με το 2020 (17%).
Οι κονσόλες παιχνιδιών που συνδέονται στο Διαδίκτυο παρέμειναν επίσης δημοφιλείς το 2022, καθώς το 20% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών τις χρησιμοποιούσε. Εικονικοί βοηθοί, όπως έξυπνα ηχεία ή εφαρμογές, χρησιμοποιήθηκαν από το 13% των ατόμων στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ενώ το 10% χρησιμοποίησε λύσεις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο για διαχείριση ενέργειας, όπως συνδεδεμένους θερμοστάτες, μετρητές κοινής χρήσης, φώτα ή πρόσθετα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ ως προς την χρήση τέτοιων συσκευών, από το 39% των πολιτών, ψηλότερα μόνο από την Βουλγαρία (30%), την Κροατία (35%) και την Πολωνία 38%. Αντίθετα, η Κύπρος με 66% βρίσκεται πολύ ψηλά, κάτω μόνο από την Σουηδία και την Ιρλανδία (68%), την Ισπανία (69%) και την «πρωταθλήτρια» Μάλτα (78%).
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Πάνω από 110 μεγάλες εστίες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων σύμφωνα με το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict)
- Σέλφι στο… σαλόνι του Αϊ-Βασίλη
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)
- Μητσοτάκης: Τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού και τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών
- Ρόναλντ Μαϊνάρντους / Η σιωπηλή αγωνία της Ελλάδας: Η Τουρκία στη Συρία