Δεδομένου ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα, με συνέπεια την απώλεια μεγάλου μέρους της άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) ζητά με επιστολή της προς την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της εναπομείνασας άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.
Η ΠΦΠΟ συντάσσεται με το αίτημα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας για την απόλυτη απαγόρευση στα αναδασωτέα κάθε άλλης χρήσης ή δραστηριότητας εκτός από την αναδάσωση. Κι ακόμη, με το αίτημα του Δικτύου για την Προστασία της Άγριας Ζωής-SaveWild για παύση της κυνηγετικής δραστηριότητας για 3 έτη σε όλη την Ελλάδα και κατ’ ελάχιστον για τους νομούς που δοκιμάστηκαν από πυρκαγιές.
Εκτός από τον Εβρο, στον οποίο έχει ήδη ανασταλεί το κυνήγι, ζητά το μέτρο να περιλάβει οπωσδήποτε ολόκληρη την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, τη Ροδόπη, την Κορινθία και ολόκληρα τα νησιά που κάηκαν: Ρόδο, Κέρκυρα, Ανδρο, Κέα, Κύθνο και σε όποιο άλλο μέρος είχε ή θα έχει υποστεί καταστροφές από φωτιά. Επίσης, σε περιοχές που υπάρχουν είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως για παράδειγμα στη Χίο, όπου ακόμη και ο κυνηγετικός σύλλογος του νησιού ζητά περιορισμό του κυνηγιού για να μην εξαφανιστούν οι πέρδικες.
Συνυπολογίζοντας ότι, παρά τις απαγορεύσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ, υπάρχουν πληροφορίες για λαθροθήρες στα καμένα στη Ρόδο και στον Έβρο, η ΠΦΠΟ ζητά την άμεση παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη των καμένων εκτάσεων από τους λαθροκυνηγούς που επιχειρούν να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε από τη φωτιά και την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών για τους παραβάτες.
Πηγή: ΕφΣυν