«Παρακολουθούμε έντρομοι την κατάσταση αλλά χωρίς να φοβόμαστε, δεν μας τρομοκρατούν αυτές οι καταστάσεις», είπε στο Κόκκινο ο καθηγητής πανεπιστημίου
Ο καθηγητής πανεπιστημίου της Λευκωσίας Νίκος Τριμικλινιώτης μαζί με άλλους αλληλέγγυους πολίτες, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου δέχτηκαν την επίθεση των φασιστών οι πρόσφυγες στη Λεμεσό, με στόχο να συγκεντρώσουν στοιχεία και να τα παραδώσουν στις αστυνομικές αρχές. Μιλώντας στον 105.5 στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή εξηγεί ότι οι επιθέσεις ήταν οργανωμένες, ήταν ένα πραγματικό πογκρόμ εναντίον πολιτών και αποκαλύπτει ότι οι νεοναζί είχαν από τις προηγούμενες μέρες σημαδέψει τα κτήρια στα οποία ζουν ή εργάζονται μετανάστες προκειμένου να γνωρίζουν που ακριβώς θα χτυπήσουν τα τάγματα εφόδου. Μίλησε για το κύμα αλληλεγγύης και συνέδεσε τα γεγονότα του Εβρου με το φασιστικό ξέσπασμα στην Λεμεσό.
«Παρακολουθούμε τα γεγονότα που εξελίχθηκαν αλλά και θα εξελιχθούν μπροστά μας διότι, δυστυχώς, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτά να επεκταθούν και να φτάσουν και σε άλλες πόλεις της Κύπρου. Ετοιμάζουν μεγάλη κινητοποίηση φυλετικού τύπου στη Λευκωσία, οπαδοί των ομάδων την Τετάρτη, ενώ απόψε υπάρχει και ακόμη μία μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση.
Παρακολουθούμε έντρομοι την κατάσταση αλλά χωρίς να φοβόμαστε, δεν μας τρομοκρατούν αυτές οι καταστάσεις. Επισκεφτήκαμε, μετά την δεύτερη νύχτα του πογκρόμ στη Χλώρακα γιατί ετοιμάζουμε και σχετική έκθεση και τώρα που μιλάμε βρίσκομαι στο αρχηγείο της αστυνομίας για να δώσουμε συγκεκριμένα τεκμήρια που βρήκαμε εκεί και δείχνουν ότι ήταν ξεκάθαρα οργανωμένο. Για να καταλάβει ο κόσμος ότι πράγματι ήταν οργανωμένο και σχεδιασμένο, βρήκαμε στα σπίτια συγκεκριμένες σημάνσεις που είχαν κάνει με σπρέι από πριν, τουλάχιστον σε τρία σπίτια βρήκαμε αυτή τη σήμανση. Μιλήσαμε με πάνω από 25 άτομα, Σύριους κυρίως αλλά και Κύπριους γείτονες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, ήταν στοχευμένες επιχειρήσεις ενάντια σε σπίτια, δηλαδή δίπλα έμενε κύπριος και δεν τον πείραξαν και εκεί έξω από τα σπίτια βρήκαμε τις σημάνσεις.
Την περίπτωση του συγκεκριμένου χωριού την μελετάμε από το 2020 που ξεκίνησε η επίθεση αυτή με την παρουσία ακροδεξιών οργανώσεων και του ΕΛΑΜ, δημιουργεί την εικόνα της κλιμάκωσης που οδηγηθήκαμε εδώ. Επίσης, να αναφέρουμε ότι το 2021 ο υπουργός τότε των Εσωτερικών εξέδωσε ένα φοβερό διάταγμα το οποίο απαγόρευε σε νέους αιτούντες ασύλου να έρθουν να μείνουν στη Χλώρακα για να διατηρήσει, λέει, τον δημογραφικό χαρακτήρα της , δηλαδή όπου «δημογραφικός χαρακτήρας», διαβάστε «φυλετικός χαρακτήρας». Το όλο κλίμα χτίστηκε με αυτή τη λογική. Μιλάμε για επίθεση στους πιο ενταγμένους, για ανθρώπους που βρίσκονται 15-20 χρόνια στην περιοχή.
Υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα. Ακούσαμε εκεί ότι υπάρχει ένας επενδυτής για να φτιάξει έργο εκεί αλλά «πρέπει να φύγουν οι αράπιδες από τη μέση». Το οχτάχρονο παιδί που χτύπησαν γεννήθηκε εκεί, ο 15χρονος αδελφός του επίσης είναι μια ξεκάθαρα οργανωμένη κατάσταση, γι’ αυτό μιλάμε για πογκρόμ. Το ΕΛΑΜ είναι παρακλάδι της Χρυσής Αυγής, ο αρχηγός του είναι υπασπιστής του Μιχαλολιάκου. Μπαίνουν οι βάσεις από ψηλά. Ο συγκεκριμένος υπουργός χαρακτήρισε την παρουσία των μεταναστών σαν κάτι χειρότερο από τον Αττίλα, κάτι χειρότερο από την εισβολή. Δημιούργησαν όλο αυτό το κλίμα. Το ίδιο έργο που βλέπουμε και στην Ελλάδα, το ίδιο αφήγημα χρησιμοποιούν και εκεί. Όταν συνέβησαν αυτά στον Εβρο, λέγαμε μεταξύ μας ότι πολύ σύντομα τα ίδια θα συμβούν και στην Κύπρο».
- Πρωθυπουργός Δανίας: “Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς”
- Στο Κάιρο για την τριμερή Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- ΤΖΟΚΕΡ: Mega τζακ ποτ 9,5 εκατ. ευρώ στην αποψινή κλήρωση – Πώς γίνεται η διαδικτυακή συμμετοχή σε ομαδικά δελτία μέσω του opaponline.gr
- 82η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών: Την παρακολούθησαν 10,1 εκατομμύρια τηλεθεατές
- Eurostat: Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2024 – Στο 2,9% στην Ελλάδα