Την ανάγκη να κινηθεί η Δικαιοσύνη ταχύτατα στην υπόθεση του πνιγμού του 36χρονου Αντώνη, για τον οποίο διώκονται σε βαθμό κακουργήματος 4 συλληφθέντες, επισημαίνει το αναπηρικό κίνημα.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει σε θέματα που αφορούν την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. «Δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι φορέων και εργαζόμενοι σε κάθε τομέα εξακολουθούν να αγνοούν το πώς να επικοινωνούν με τα άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες αναπηρίας, όπως ακουστική αναπηρία, αναπηρία όρασης και νοητική αναπηρία. Οι συμπεριφορές που υιοθετούνται και αναπαράγονται προς τους πολίτες με αναπηρία έχουν ως βασικές αιτίες αφενός τις προκαταλήψεις και τα εμπεδωμένα στερεότυπα» σχολιάζει μεταξύ άλλων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ
Το αναπηρικό κίνημα απ΄ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα έχει εξοργιστεί και ταυτόχρονα θρηνεί για τον χαμό του 36χρου συμπολίτη μας με αναπηρία, με τον βάναυσο τρόπο που έγινε και ήρθε στη δημοσιότητα και στη γνώση όλων μας, στο λιμάνι του Πειραιά.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του Αντώνη και ταυτόχρονα ζητά την απονομή δικαιοσύνης για τον τραγικό χαμό του.
Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει. Ενώ η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία είναι πλέον Νόμος του κράτους από το 2012, το άρθρο 8, για «την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας (…) σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, την ενθάρρυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία», καθώς και την καταπολέμηση «των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και των επιβλαβών πρακτικών που αφορούν σε άτομα με αναπηρία», παραμένει κενό γράμμα.
Δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι φορέων και εργαζόμενοι σε κάθε τομέα εξακολουθούν να αγνοούν το πώς να επικοινωνούν με τα άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες αναπηρίας, όπως ακουστική αναπηρία, αναπηρία όρασης και νοητική αναπηρία. Οι συμπεριφορές που υιοθετούνται και αναπαράγονται προς τους πολίτες με αναπηρία έχουν ως βασικές αιτίες αφενός τις προκαταλήψεις και τα εμπεδωμένα στερεότυπα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία, θεωρώντας τους αρκετά συχνά ως «πολίτες» που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα χωρίς αναπηρία, αφετέρου πολλοί συχνά οι πολίτες με αναπηρία προσεγγίζονται ως «αντικείμενα» οίκτου ή ως πολίτες «δεύτερης» κατηγορίας και όχι ως υποκείμενα φορείς δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Το αναπηρικό κίνημα ζητά δικαιοσύνη για τον Αντώνη και διεκδικεί πολιτικές ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινωνίας, που θα καλλιεργήσουν την αποδοχή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και θα προάγουν την εκπαίδευση εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών για μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις.
Η δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και χωρίς χρονοτριβή.
Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: «Δεν θα ακούσετε να αναφέρεται η νοητική βλάβη του Αντώνη γιατί η αναπηρία είναι ταμπού»
Πάρα πολλές οι απόψεις που διατυπώθηκαν στα social media σχετικά με το αποτροπιαστικό περιστατικό. Μια από αυτές προέρχεται από την Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, την πρόεδρο της σχολής Σκύλοι Οδηγοί Λάρα-Lara Guide Dog School, η οποία αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της υπόθεσης, εστιάζοντας στη νοητική υστέρηση του θύματος:
«Ο Αντώνης Καρυώτης, που έπνιξε το πλήρωμα του Blue Horizon, μου λένε από Κρήτη πως είχε νοητική καθυστέρηση. Ήταν ανάπηρος… ήταν από φτωχή οικογένεια κι ανεβοκατέβαινε συχνά. Έμπαινε πάντα τελευταία στιγμή στο πλοίο και τον γνώριζε το πλήρωμα. Μου λένε πως μάλλον δεν τον ήθελαν και για αυτό τον έσπρωξαν στη θάλασσα…. έχω αρρωστήσει…
»Αφού τον δολοφόνησαν το πλοίο επιχείρησε να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι του. Ξεφορτώθηκαν τον ανάπηρο κι επιχείρησαν να επιστρέψουν στην “κανονικότητα“. Ήταν οι επιβάτες που κάλεσαν το λιμενικό..
«Δεν θα ακούσετε να αναφέρεται η νοητική βλάβη του γιατί η αναπηρία είναι ταμπού. Γιατί τα κίνητρα πίσω από τα εγκλήματα που αφορούν ανάπηρους υποδεικνύουν το μίσος απέναντί μας».
»Δεν θα ακούσετε να αναφέρεται η νοητική βλάβη του γιατί η αναπηρία είναι ταμπού. Γιατί τα κίνητρα πίσω από τα εγκλήματα που αφορούν ανάπηρους, υποδεικνύουν το μίσος απέναντί μας. Σε μια χώρα χωρίς δομημένες, εξατομικευμένες πολιτικές στην κοινότητα, οι άνθρωποι αφήνονται στη μοίρα τους μα πλέον είναι αργά για δάκρυα..
»Όταν είσαι ανάπηρος, εκτελείσαι εν ψυχρώ και σε κοινή θέα. Η ζωή σου δεν μετράει. Ενοχλείς τους “κανονικούς”».
- Πέθανε ο Γιάννης Μπουτάρης
- ΣΥΡΙΖΑ: “Ρίχ’το Ηλία! Ηλία, ρίχ’το!”
- Σύμβουλος Τραμπ: Προτεραιότητα στην Ουκρανία είναι η ειρήνη και όχι η επιστροφή εδαφών από τη Ρωσία
- Ολοκληρώθηκαν το Έκτακτο Συνέδριο και η τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε το νέο κόμμα «της δημοκρατίας, των ελεύθερων πολιτών και της προόδου»