Δεν ξέρω πως προέκυψε ο παραπάνω τίτλος όταν τα νέα είναι χαρμόσυνα. Σίγουρα θα τα ακούσατε στις τηλεοράσεις και στα μεγάλα ειδησεογραφικά sites: Για τα επόμενα χίλια χρόνια δεν πρόκειται να ξαναδούμε τέτοια κακοκαιρία όπως του Daniel. Ισως και για τα επόμενα 16.000 χρόνια, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες.
Για την επόμενη χιλιετία θα ζούμε ανέμελα και θα τρέχουμε με τα μαλλιά ξέπλεκα μαζεύοντας μαργαρίτες στα υπέροχα λιβάδια μας, σαν την οικογένεια Ιγκλς της δημοφιλούς σειράς, της δεκαετίας του ’60.
Οσοι δεν το πιστεύετε ή δεν το είδατε στις ειδήσεις, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στις σχετικές δηλώσεις των ειδικών:
Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ
«Ο “Ιανός” είχε 400 χιλιοστά βροχής, ενώ στην κακοκαιρία “Daniel” είχαμε σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο κάλυψε κατά πολύ, τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας, που έχει δώσει το υπουργείο το 2019, με οδηγίες της ΕΕ. Είναι χάρτες των 1.000 χρόνων. Υπάρχουν και αντίστοιχοι χάρτες για τα 50 χρόνια, τα 100 χρόνια και για τα 500 χρόνια. Στα τελευταία 1.000 χρόνια, είναι η ανώτερη πλημμύρα, που μπορεί να συμβεί. Αυτό ζούμε αυτή τη στιγμή».
Δημήτρης Εμμανουλούδης, Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου, Διευθυντής Εργαστηρίου “Ανάλυσης και Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών
«Οι ποσότητες των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή τα 900 – 1000 χιλιοστά βροχής, είναι το νερό που πέφτει σε δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων τέτοιο μέγεθος καταστροφής προβλέπεται ξανά τα επόμενα 16.000 χρόνια. Δεν επρόκειτο μάλιστα για τοπικό φαινόμενο καθώς ενώ στη Ζαγορά Πηλίου μετρήθηκαν 950 χιλιοστά βροχής και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας καταγράφηκαν 600 – 700 χιλιοστά. Η βροχόπτωση αυτή ήταν έξω από τα όρια της λογικής, με αυτά τα μεγέθη βροχόπτωσης δεν ήταν δυνατόν να βοηθήσουν οποιαδήποτε αντιπλημμυρικά έργα» (Σ.Σ. πολύ περισσότερο αν αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα είναι «χάρτινα»)
Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός
“Τα όσα είδαμε το καλοκαίρι του 2023 με τον καύσωνα και αυτές τις ημέρες με τον κυκλώνα Daniel είναι τόσο σπάνια, ώστε θα τα ξαναδούμε έπειτα από 300-400 χρόνια”
Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κλιματικής Κρίσης
«Το ερώτημα είναι πόσο ακραίο είναι αυτό το φαινόμενο. Όταν θα έχουμε στοιχεία για τα 200, 300, 400 χρόνια βροχόπτωσης, θα μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 1000 χρόνια. Σίγουρα είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι αν θα έχουμε και άλλες τέτοιες εκπλήξεις μπροστά μας», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κλιματικής Κρίσης, Κώστας Συνολάκης, εκτιμώντας ότι «είναι η μεγαλύτερη βροχόπτωση που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Μπορεί σε 5, 10 ή 20 χρόνια να έχουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής ακόμα πιο ακραία». (Σ.Σ. ναι, οφείλουμε να πούμε ότι είναι πιο συγκρατημένος ο κύριος Συνολάκης)
Με αυτές τις επιστημονικές (;) εκτιμήσεις είναι απολύτως (;;) λογικό (;;;) να δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης:
«Έχουν φτιαχτεί αντιπλημμυρικά έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ. Δεν σχεδιάσαμε αντιπλημμυρικά έργα για να αντιμετωπίσουμε τον Δανιήλ, αλλά για ένα φαινόμενο μικρότερης έντασης όπως ήταν ο Ιανός και κάτι παραπάνω. Όταν εμφανίζεται κάτι το οποίο είναι 4 και 5 φορές πάνω, προφανώς δεν είχαμε σχεδιάσει κάτι τέτοιο».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το να έχουμε πάρει περισσότερα Super Puma πρέπει να γνωρίζουμε ποιο φαινόμενο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ετοιμάζομαι σημαίνει ότι έχω κάποια μέσα σε ποια βάση; Στον Ιανό; Μέχρι στιγμής ο Ιανός ήταν το ακραίο φαινόμενο έως τώρα. Κάναμε αντιπλημμυρικά έργα αλλά δεν έφτασαν γιατί το επόμενο φαινόμενο ήταν επί 5. Έπρεπε να κάνουμε σχεδιασμό για το “φαινόμενο επί 5”; Η γνώμη μου είναι ότι εκεί που έχω βάλει έργα 140 εκατ. ευρώ και ξαφνικά βάζω έργα 700 εκατ. ευρώ θα υπήρχε κριτική, ότι δεν σεβόμαστε τα χρήματα και ότι προετοιμαζόμαστε για κάτι που δεν υπάρχει. Αν έχουμε φαινόμενα τέτοια από εδώ και πέρα, το σκηνικό αλλάζει. Έχουμε βάλει 1,8 δισ. ευρώ έργα στην Πολιτική Προστασία».
Πολύ σωστά θέτει το ερώτημα ο Μάκης Βορίδης, έχοντας “στρωμένο” το αφήγημα από τους επιστήμονες: Για μια αναποδιά που εμφανίζεται κάθε 16.000, άντε 1.000, άντε 100 χρόνια θα καθόμαστε να σπαταλάμε εκατομμύρια;
Πάει! Πέρασε το κακό! Ο,τι έγινε, έγινε! Περασμένα, ξεχασμένα. Μετά από 100 χρόνια πάλι και αν! Τώρα ας ασχοληθούμε με την επενδυτική βαθμίδα διότι αυτός είναι ο ρόλος και η έγνοια της κυβέρνησης, όχι οι αναποδιές όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.
Και επιτέλους ας πάψουμε να ακούμε “παραφωνίες” όπως αυτή του Νίκου Θεοδοσίου, καθηγητή στην Πολυτεχνική Σχολή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που λέει:
«Πρέπει να αλλάξουν πολλά και πρέπει να αλλάξουν τώρα. Την επόμενη καταιγίδα τύπου Daniel δεν θα την ξανασυναντήσουμε σε 1000 χρόνια. Θα την ξανασυναντήσουμε, δυστυχώς, πολύ σύντομα».
Και παρακαλώ να αλλάξει ο τίτλος. Η χώρα μας είναι ένας Παράδεισος. Ενα Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι της ανεμελιάς και όχι της αναποδιάς.
- Μαγδεμβούργο: O πειρασμός των απλοϊκών «εξηγήσεων»
- Δ. Κουτσούμπας: Θα έρθει η εποχή που οι ποιητές και οι λογοτέχνες θα εμπνέονται από τη νέα κοινωνία
- Μαγδεμβούργο: Τους 5 έφτασαν οι νεκροί από την επίθεση ακροδεξιού μακελάρη στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Τη σφράγιση του «Allou! Fun Park» αποφάσισε ο δήμος Νίκαιας-Ρέντη
- Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας