Το πώς σχετίζονται οι καταστροφικές πυρκαγιές με τις πλημμύρες εξηγεί ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Δρ. Γαρβριήλ Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “News Room”.
“Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα όταν καεί μια περιοχή και ιδίως όταν είναι μεγάλη αυτή η περιοχή, εάν ακολουθήσει κάποια ισχυρή βροχή ή ένα απότομο λιώσιμο χιονιών, να υπάρξει μεγάλη απορροή, η οποία θα δημιουργήσει πλημμύρες. Το έχουμε δει να συμβαίνει πάρα πολλές φορές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούμε σαφώς να κάνουμε συσχέτιση των δύο πραγμάτων ένα προς ένα. Είχαμε ένα φαινόμενο το οποίο ήταν έξω από κάθε τι προηγούμενο, από κάθε τι που έχουμε γνωρίσει. Αν και έχουμε ιστορικά στην Ελλάδα διάφορα φαινόμενα, τα οποία μπορεί να ήταν και πολύ μεγάλα και να μην τα έχουμε καταγράψει στο απώτερο παρελθόν. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί εκεί που έγιναν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, ώστε να μην έχουμε και εκεί φαινόμενα πλημμυρών” τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.
Με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο και τους φόβους για νέες πλημμύρες στην περιοχή, αλλά και στη Βουλγαρία, σημείωσε ότι: “Στο παρελθόν είχαμε φαινόμενα με νερά που ήρθαν από τη Βουλγαρία, όταν τα άφησαν ελεύθερα και δημιούργησαν πλημμύρες στην Ελλάδα. Εάν είναι φαινόμενο το οποίο είναι και από τις δύο μεριές και έχουμε βροχές μεγάλες στις καμένες περιοχές που είναι τεράστιες, ό, τι από αυτό απορρέει θα προστεθεί σε αυτό που έρχεται από τη Βουλγαρία. Θα πρέπει να γίνει μία προσεκτική μελέτη και συνεννόηση με τους Βούλγαρους, προσπαθώντας να μειώσουμε τη δριμύτητα του προβλήματος όταν θα εμφανιστεί, γιατί αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί εκεί“.
Εξήγησε δε ότι το ψηλό δάσος και συγκεκριμένα η κόμη του, πιάνει τη βροχή, κόβει την ταχύτητα της, βοηθάει στο να απορροφηθεί στο έδαφος σταδιακά και όχι να φύγει επιφανειακά. “Εδώ έχουμε πολύ μεγάλη καταστροφή ψηλού δάσους και έχουμε ταυτόχρονα δημιουργία, λόγω της έντασης της πυρκαγιάς, υδρόφοβου στρώματος πάνω στο χώμα. Αυτό συμβαίνει μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά” σημείωσε.
“Θέλω να σας δώσω μία λίγο διαφορετική προοπτική μετά από τη μεγάλη καταστροφή στον Έβρο. Προφανώς θα κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα, αυτά τα οποία ξέρουμε κορμοδέματα, κορμό, φράγματα, να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε φερτά υλικά να μην πέσουν στον Έβρο. Όμως θέλω να σας βάλω σε μία προοπτική μακροπρόθεσμη. Ακούτε τώρα, να κάνουμε έργα αντιπλημμυρικά, στη Θεσσαλία ή οπουδήποτε αλλού, καθότι στο μέλλον περιμένουμε μεγαλύτερες πλημμύρες. Σκεφθείτε ότι μια από τις βασικές εργασίες της Δασικής Υπηρεσίας δεκαετίας του 50, του 60, του 70 ήταν η απόσβεση χειμάρρων, κάτι που έχει εγκαταλειφθεί σήμερα. Το Know how της δασικής υπηρεσίας σιγά σιγά, σχεδόν έχει χαθεί. Πάνω από 50 χείμαρροι στην περιοχή των Σερρών αποσπάστηκαν χάρη στα έργα που έκανε η Δασική Υπηρεσία πάνω στα βουνά, για να μην κατεβεί το νερό, για να το καθυστερήσει, για να πιάσει τα φερτά υλικά. Αυτή είναι μια τεράστια τεχνογνωσία” πρόσθεσε.
- Κάμαλα Χάρις: Αποδέχομαι την ήττα, ελπίζω να μην μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή
- Γερμανία: Kαταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός – Ο Σολτς καρατόμησε τον Λίντνερ από το υπουργείο Οικονομικών
- Ντόναλντ Τραμπ: Τους “πήρε τα σώβρακα”!
- Η Κάμαλα Χάρις τηλεφώνησε στον Τραμπ- Παραδέχθηκε την ήττα της και τον συνεχάρη, στις 23:00 θα μιλήσει δημόσια
- Ρέινολντς και Τζάκμαν: Νέα συνεργασία στα σκαριά εκτός Marvel