Η αυθεντική Μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής όπου πρωταγωνιστούν αγνές πρώτες ύλες με κυρίαρχη την ελιά. Κάποια δε, από τα ντόπια προϊόντα είναι στην διατροφή των Μεσσήνιων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Έτσι, θεσμός έχει καταστεί το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου | Peloponnese Food Stories που διεξήχθη φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τρίτος σταθμός του ήταν η Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας όπου το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Τριφυλίας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας προσκάλεσαν του πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής σε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να γευτεί τα τοπικά προϊόντα των Μεσσήνιων παραγωγών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, να επιδοθεί σε γευσιγνωστικές δοκιμές παραδοσιακών κερασμάτων από γυναίκες – μέλη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, καθώς και σε “ γευσιγνωσία Οίνου και Ελαιόλαδου” μέσω μιας μοναδικής βιωματικής «περιήγησης» στις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη μεσσηνιακή γη και παρασκευάζονται με μεράκι και αγάπη από τους παραγωγούς της.
Η βραδιά περιλάμβανε Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς από έμπειρους γευσιγνώστες του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας οι οποίοι προχώρησαν στην βράβευση των πιο νόστιμων παραδοσιακών συνταγών ελιών που είχαν ετοιμάσει γυναίκες απ’ όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας.
Η ποικιλία των μεσσηνιακών ελιών, τσακιστές με λεμόνι, μαύρες Καλαμών, χαρακτές ξιδάτες και θρούμπες, φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων διεθνώς, όπως επίσης και το ντόπιο ελαιόλαδο.
Επίσης παγκοσμίου φήμης είναι και τα μεσσηνιακά κρασιά, οι αποξηραμένες σταφίδες και τα σύκα. Στους λάτρεις του αλμυρού, η περιοχή προτείνει το Μανιάτικο παξιμάδι, που σερβίρετε ελαφρά νοτισμένο με νερό και ελαιόλαδο συνοδευόμενο από ψιλοκομμένη ντομάτα και σφέλα.
Τα Μανιάτικα λαλάγγια ή τηγανίτες είναι ένα ακόμη προϊόν που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και ξεχωρίζει μιας και δεν λείπει από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.
Τα μεσσηνιακά αλλαντικά είναι φημισμένα χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και για το παστό (με πορτοκάλι) που εξακολουθεί να παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο.
Πέρα από τα τοπικά εδέσματα, σημειώνεται ότι ο κόλπος της Κυπαρισσίας αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της χώρας μας καθώς στη συνολική έκταση 44 χιλιομέτρων φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς χελώνας Καρέτα – Καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εκεί κάθε χρόνο αυτά τα πανέμορφα θαλάσσια πλασματάκια στήνουν εκατοντάδες φωλιές κοντά στο χωριό Καλό Νερό, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας. Ένας τόπος ευλογημένος σχετικά ανεξερεύνητος που περιμένει τον κάθε έναν από εμάς να τον ανακαλύψει.
- Τι είναι το Internet των Σωμάτων;
- OpenAI: Τώρα το ChatGPT και μέσω τηλεφώνου
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής
- Αντόνιο Κόστα: H Διεύρυνση της ΕΕ είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική επένδυση για την ειρήνη
- Μητσοτάκης: Η θέση της Σερβίας είναι στην οικογένεια της Ευρώπης