Φράγμα ή φράγματα πέριξ της Καρδίτσας έσπασαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πλημμύρας την περασμένη Τετάρτη. Αυτό είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πλέον, καθώς όσο περνούν οι μέρες και ανεξάρτητα από τις καταγγελίες κατοίκων του Παλαμά και των γύρω χωριών, αποδεικνύεται και από το ρεπορτάζ. Το εάν έσπασαν από ανθρώπινες ενέργειες, ή από την ορμή του νερού, είτε από κακοτεχνίες, είτε από την ίδια την ένταση της ροής, μένει να αποδειχθεί – αν αποδειχθεί ποτέ.
Κάτοικοι του Παλαμά που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται κατήγγειλαν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας κάποιος πήγε και έσπασε το ανάχωμα, με σκοπό να σωθούν Λάρισα και Καρδίτσα.
Όπως καταγγέλλουν ότι η περιφέρεια έδωσε εντολή σε μισθωμένο χωματουργικό μηχάνημα να σπάσει το ανάχωμα, λίγο πριν η κακοκαιρία ενταθεί. «Να μελετήσουν ειδικοί στο υπουργείο και να κρίνουν αν οποιοσδήποτε εκλεγμένος άνθρωπος που έχει μια τέτοια θέση μπορεί να σπάσει, να απλώσει χέρι δηλαδή σε ένα τέτοιο έργο» είπε κάτοικος στον Alpha.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού το ανάχωμα έσπασε ένας χωματουργός με το σκαπτικό του μηχάνημα, ο οποίος ήταν σε επιφυλακή και ο οποίος μάλιστα είχε κάνει ανάρτηση στο Facebook ανεβάζοντας σχετική φωτογραφία και κάνοντας tag τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο.
«Ναι, μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μου δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας καλεί για επιφυλακή η Περιφέρεια. Σας είπα από που είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…» είπε ο χωματουργός παραδεχόμενος ότι έκανε την τομή, ωστόσο δεν θέλησε να πει το όνομα του εντολέα του.
Από πλευράς του ο αντιπεριφερειάρχης πέταξε από πάνω του τις ευθύνες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου ότι «δε γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά». Πάντως παραδέχτηκε παράλληλα ότι αποκλείεται να το έκανε αυτοβούλως ο χειριστής.
Ο διάλογος του δημοσιογράφου με τον χωματουργό
Δημοσιογράφος: Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;
-Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.
Δημοσιογράφος: Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;
-Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.
Δημοσιογράφος: Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;
-Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.
– Δημοσιογράφος: Άρα η περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;
-Εγώ σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι.
Δημοσιογράφος: Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά.
-Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…
Ο διάλογος του δημοσιογράφο με τον αντιπεριφερειάρχη
Κώστας Νούσιος: Ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά μου ζήτησαν ένα μηχάνημα.
Δημοσιογράφος: Το ανάχωμα ποιος το άνοιξε δηλαδή;
Κώστας Νούσιος: Δε γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά.
Δημοσιογράφος: Και ποιος το έσπασε το ανάχωμα;
Κώστας Νούσιος: Δεν γνωρίζω.
Δημοσιογράφος: Εγώ γνωρίζω από το ρεπορτάζ που έχω κάνει ότι στο σημείο βρισκόταν μηχάνημα μισθωμένο από εσάς, το οποίο ήταν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια του φαινομένου και λίγη ώρα αργότερα το μηχάνημα αυτό, και υπάρχουν φωτογραφίες γι’ αυτό, έκανε τη συγκεκριμένη διατομή. Εσείς λέτε ότι δε δώσατε εντολή.
Αντιπεριφερειάρχης: Με ρωτήσατε αν έδωσα εντολή και σας είπα ότι δεν έδωσα εντολή να κοπεί το ανάχωμα. Εμένα μου ζητήθηκε ένα μηχάνημα για να βοηθήσει την περιοχή.
Δημοσιογράφος: Άρα την εντολή την έδωσε κάποιος άλλος ή αυτοβούλως προχώρησε ο χειριστής του μηχανήματος σ’ αυτή την κίνηση.
Αντιπεριφερειάρχης: Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται. Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται.
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας το topontiki.gr, αποκαλύπτουν ότι το φράγμα/ανάχωμα- μήκους περίπου 80 μέτρων – στο ρέμα Γαβριά, στη θέση Τσαπόχα, κοντά στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, μετά τα Χίλια Δένδρα, στο δρόμο προς την Μητρόπολη, έγινε θρύψαλα το βράδυ της περασμένη Τετάρτης.
Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο σημείο στο οποίο έσπασε το ανάχωμα και το 2020, με την καταιγίδα «Ιανός». Άρα ήταν γνωστό πως εκεί υπάρχει πρόβλημα. Στο ενδιάμεσο διάστημα το φράγμα κατασκευάστηκε πάλι, υποτίθεται πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με την πριν.
Το γεγονός ότι διαλύθηκε με την κακοκαιρία Daniel σημαίνει δύο πράγματα για τους ανθρώπους που έχουν εικόνα της περιοχής και των συνθηκών. Ή το νέο ανάχωμα φτιάχτηκε με τις ίδιες και χειρότερες προδιαγραφές, άρα υπάρχει εγκληματική αμέλεια, ή υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση, όπως θεωρούν κάποιοι.
Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της περιφέρειας Θεσσαλίας σε κάθε περίπτωση.
Το σπάσιμο του φράγματος αυτού είχε σημαντική επίδραση στο πώς διοχετεύτηκαν τα νερά στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τα όσα λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την ευρύτερη περιοχή, τα νερά, μετά τη διάλυση του αναχώματος σε εκείνο το σημείο κατευθύνθηκαν περιφερειακά της πόλης της Καρδίτσας προς τους Αγίους Αποστόλους και το Αρτεσιανό και πλημμύρισαν χωριά, μεταξύ αυτών Ριζοβούνι, Αγία Τριάδα, Μαραθέα, Κόρδα.
Σίγουρα με την εξέλιξη αυτή μειώθηκε η πίεση προς τον αστικό ιστό και ο κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη.
Υπάρχει και η εξής επίδραση στη συνέχεια: ουσιαστικά μειώθηκε η ποσότητα του νερού που έπεσε στον Καράμπαλη και τον Καλέντζη, ο οποίος έπνιξε χωριά μέχρι τη Μεταμόρφωση και τον Βλοχό και άλλα. Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι επειδή ο Καλέντζης είχε ήδη τεράστια ποσότητα νερού, με τα οποία πλημμύρισε ολοσχερώς τα συγκεκριμένα χωριά, στην πραγματικότητα το σπάσιμο του αναχώματος οδήγησε και στην επιβάρυνση και της άλλης περιοχής (προς Ριζοβούνι, Αγία Τριάδα κλπ), χωρίς να υπάρξει κάποιο «όφελος» για την πλευρά της Μεταμόρφωσης – και με τα λιγότερα νερά, ο Καλέντζης την επέφερε την καταστροφή.
Εάν συνδυάσουμε το σπάσιμο του αναχώματος, που γέμισε με την πιθανή μη λειτουργία του αντλιοστασίου στο Μέγα Ρέμα στη Μεταμόρφωση, τότε εξηγείται γιατί πλημμύρισαν με τόσο καταστροφικό τρόπο τα χωριά αυτά.
Άρα απαιτείται ενδελεχής έρευνα για τι συνέβη τα κρίσιμα 24ωρα που η κακοκαιρία κατέστρεψε τον μισό κάμπο της Θεσσαλίας, άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς και ισοπέδωσε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
- Οι λύκοι επιστρέψαν στην Πελοπόννησο για πρώτη φορά μετά το 1930
- Γερμανός υπουργός Άμυνας: «Αν ο Πούτιν επιτεθεί πρέπει οι δυνάμεις μας να είναι έτοιμες για πόλεμο»
- Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Μπράτσας: «Μεγάλος πλούτος τα ανοικτά δεδομένα» – Άπειρες οι πιθανές εφαρμογές
- Νίκος Αλιβιζάτος: To «Ντε Γκρες» δεν είναι κανονικό επώνυµο – Το Σύνταγμα απαγορεύει τίτλους και διακρίσεις