O Διευθύνων Σύμβουλος MARC, Θωμάς Γεράκης μίλησε στην ΕΡΤ για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μια αποτίμηση για την νίκη Κασσελάκη στον πρώτο γύρο και τονίζοντας πως το αποτέλεσμα σίγουρα «τάραξε τα νερά».
Ο κ. Γεράκης αναφέρθηκε αρχικά στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Νομίζω ότι είχαν σωστή παράσταση νίκης και ήταν μια εκδίκηση των δημοσκοπήσεων απέναντι στις προεκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί υπάρχει μια δυσκολία πράγματι να μετράει κανείς τις προεκλογικές αναμετρήσεις. Διότι δεν ξέρουμε το εκλογικό σώμα πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν.
Το πόσοι είναι πολύ σημαντικό, γιατί αυτό που παρατηρούμε στις προεκλογικές εσωκομματικές διαδικασίες είναι ότι αν είναι μικρή προσέλευση μπορεί να προηγείται ο υποψήφιος και αν είναι μεγαλύτερη η προσέλευση μπορεί να προηγείται ο δεύτερος. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, μπορείς να έχεις κάποιες ενδείξεις, αλλά δεν μπορείς να έχεις το αποτέλεσμα και επίσης δεν έχεις ποτέ ικανούς και αναγκαίους αριθμούς για να μπορέσεις να κάνεις μια γενίκευση», εξήγησε.
Σχετικά με τον δεύτερο γύρο εκλογών ανέφερε πως: «Πάμε σε μια, σε ένα δεύτερο γύρο, με ένα πλεονέκτημα μεγάλο, του κυρίου Κασσελάκη. Να μην αποφασίσουμε εμείς να κλειδώσουμε το αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι και σωστό, δηλαδή ουσιαστικά και δεοντολογικά απλά μπορούμε να προσθέσουμε κάποιους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να δυσκολέψουν αυτό το “κλείδωμα”. Ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα της δεύτερης Κυριακής. Συνήθως αυτό που παρατηρούμε σε εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, της Νέας Δημοκρατίας, όλων των άλλων κομμάτων δηλαδή, ένα περίπου 18 με 20 – 22%, λείπει».
Τόνισε πως μέχρι στιγμής μόνο υποθέσεις εργασίας μπορούμε να κάνουμε. «Θα μπορούσε όμως κανείς να πει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος ψηφοφόρους του κυρίου Κασσελάκη, ειδικά “new comers” που λένε οι Αμερικάνοι, δηλαδή αυτούς που ψήφισαν για πρώτη φορά, οι οποίοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Επίσης, ένα περίπου 40%, το νούμερο των μελών του, του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ψήφισαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, αν θα πάνε αυτή τη φορά. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ένα αποτέλεσμα στην πρώτη Κυριακή που – όχι απλά τάραξε τα λιμνάζοντα νερά – αξίζει να μπει στο βιβλίο Γκίνες, δηλαδή αυτό το πολιτικό παράδοξο, μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά του κυρίου Κασσελάκη να προηγείται στην κούρσα της διαδοχής σε ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον», είπε ο κ. Γεράκης.
Όσο για το αν στην επιτυχία Κασσελάκη έπαιξε ρόλο η δυναμική του στα social media αλλά και η κριτική του στα παραδοσιακά μέσα, ο κ. Γεράκης είπε: «Η αλήθεια ήταν ότι ήταν υποδειγματική η παρουσία του και στα social, αλλά χειρίστηκε καλά και τα παραδοσιακά μέσα. Δεν έχασε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και εκμεταλλεύθηκε προς όφελός του εμφανίσεις για να διορθώσει ή να βελτιώσει αδυναμίες».
Έδωσε μάλιστα και ένα παράδειγμα. «Γιατί πήγε στη Μακρόνησο;», ρώτησε. «Είχε ένα έλλειμμα αριστεροσύνης, ας πούμε απέναντι στους υπόλοιπους και θέλησε με αυτό τον τρόπο να το καλύψει. Θα έλεγα όμως να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, για δύο λόγους. Το ένα είναι ότι δεν έχουμε ερευνητικά ερμηνευτικά εργαλεία αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, ξέρουμε πόσοι ψήφισαν, δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που τους κινητοποίησε να συμμετάσχουν και το δεύτερο ποιος ήταν ο λόγος που υποστήριξαν αυτόν που υποστήριξαν», εξήγησε.
Ο κ. Γεράκης είπε πως δεν πρέπει να βιαστούμε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να περιμένει και το συνέδριο μετά την εκλογή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συνέδριο. Κατά τη δική μου άποψη νομίζω ότι τα έκανε λίγο ανάποδα. Δηλαδή, θεωρώ ότι τα κόμματα οφείλουν πρώτα να κάνουν ένα συνέδριο και να αποφασίσουν στο τι κόμμα θέλουμε να έχουμε, ποια είναι η φυσιογνωμία μας, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά μας και μετά αποφασίζουμε ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να υποστηρίξει αυτό το οποίο αποφασίζουμε», ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε πως κατά την άποψή του, τα συναισθήματα παίζουν επίσης, πολύ σπουδαίο ρόλο στην πολιτική. «Έχουμε να κάνουμε με ένα εκλογικό σώμα το οποίο είναι απογοητευμένο και διπλά απογοητευμένο από ένα εκλογικό αποτέλεσμα και επίσης μετά την αποχώρηση του Τσίπρα, στα όρια της απόγνωσης. Και όταν ένα σώμα είναι στα όρια της απόγνωσης, είναι πιο επιρρεπές το ρίσκο. Θεωρώ λοιπόν, ότι η επιλογή Κασσελάκη είναι μια επιλογή ρίσκου, η οποία βέβαια έχει και μια φαντασίωση ελπίδας. Δηλαδή, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν μπορούν να μετουσιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναπτύξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον μεγαλώσουν», ισχυρίστηκε.
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Τέχνες: Οι μεγάλες απώλειες της χρονιάς
- Οι Reporters Without Borders και το BBC καταγγέλλουν την Apple για παραποίηση ειδήσεων μέσω AI
- Πούτιν – Ζελένσκι “στραγγαλίζουν” ενεργειακά την Ευρώπη – Τέλος η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
- Ζελένσκι: Δεν υπήρξαν συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης
- Αύξηση στη χρήση της GenAI από τους εργαζόμενους παγκοσμίως