Άρχισε στην Νέα Υόρκη η 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με παρουσία ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Τζο Μπάιντεν αφίχθη το απόγευμα της Κυριακής από το Ντελάγουερ και θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τον Πρωθυπουργό του Ισαρηλ Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.
Το βράδυ της Τρίτης, αναμένεται στην Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ, κλείνοντας έτσι μια εβδομάδα επαφών κατα την οποία θα υπάρξουν μεταξύ άλλων και συναντήσεις με επενδυτές και ομογενειακές οργανώσεις.
Το δικό του πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων έχει στην Νέα Υόρκη και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας στο Σαχέλ, η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα αναφερθεί στην πολυεπίπεδη βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία και θα τονίσει το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η χώρα μας στην άμβλυνση των επιπτώσεων της επισιτιστικής κρίσης- η οποία επιδεινώθηκε μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας- μέσω των λιμένων της Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, ως εναλλακτικών πυλών εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.
Αναφορικά με τη διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Γεραπετρίτης θα τονίσει τη σημασία επίτευξης προόδου στις διμερείς διαπραγματεύσεις για την ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων, με προτεραιότητα σε εκείνα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, λόγω της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσιν από το Αζερμπαϊτζάν. Παγίως η Ελλάδα υποστηρίζει τις σχετικές ευρωπαϊκές θέσεις και εκκλήσεις συμμόρφωσης προς την αζερική πλευρά.
Tέλος, σχετικά με την κατάσταση στο Σαχέλ, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει για την ανάγκη αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, δεδομένων των κινδύνων που ελλοχεύουν ως προς την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και της διάχυσης της αστάθειας, την επανεμφάνιση του φαινομένου της πειρατείας, η οποία θα συνιστούσε ευθεία απειλή για το διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο και τον ελληνόκτητο στόλο.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα λάβει μέρος, στη συνέχεια, σε υψηλού επιπέδου συνάντηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με τίτλο «The Peace Day Effort – A new Effort for the Middle East» με συμμετοχή Υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την ΕΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Με αφορμή την 50η επέτειο εισδοχής της Γερμανίας στον ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, θα παραστεί σε εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς και η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα παρευρεθεί, επίσης, σε συγκέντρωση την οποία διοργανώνουν οι οργανώσεις και οι σύλλογοι της ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει, τέλος, διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του, του Ουζμπεκιστάν και του Ισημερινού. Το άνοιγμα της ελληνικής Πρεσβείας στην Τασκένδη είναι επίσης αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του κ. Γεραπετρίτη και του Ουζμπέκου ομόλογού του.
«Διακυβεύονται ζωές»
Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, ειδικοί υπογράμμισαν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να κορυφωθούν το 2025 – προτού καταγράψουν σημαντική υποχώρηση – εφόσον η διεθνής κοινότητα θέσει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.
Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επικυρώθηκε το 2015, περιλαμβάνει σχέδιο δράσης αλλά «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε όλα τα μέτωπα», επισημαίνεται στην έκθεση ενόψει της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα φιλοξενηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του έτους.
Η Ναλέλι Κόμπο προσκαλεί τους ηγέτες στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια, για «να περάσουν μια νύχτα δίπλα σε γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η 22χρονη ακτιβίστρια, η οποία συνεργάστηκε με τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ σε εκστρατείες για το κλίμα, διαγνώστηκε σε ηλικία 19 ετών με καρκίνο των ωοθηκών. Τον αποδίδει στις τοξικές ουσίες στον αέρα της περιοχής όπου μεγάλωσε. «Διακυβεύονται οι ζωές μας», τονίζει.
Οι αρχές της Καλιφόρνιας κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή κατά πέντε πετρελαϊκών κολοσσών για τον ρόλο τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορυκτών καυσίμων.
Την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία.
«Η Ιστορία θα θυμάται την ανάληψη δράσης ή την αδράνειά τους», λέει η Μεχία και συμπληρώνει: «Αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμούνται τι έκαναν (οι ηγέτες του κόσμου) σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ