Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» καθώς και να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, όπως αναφέρει ανάρτηση του Anadolu στο Χ.
Κάνοντας μια περιγραφή του πως βλέπει η Τουρκία τον κόσμο, πέρα των άλλων αναφέρθηκε στην περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο.
«Η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια γεωγραφία όπου επικρατεί ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων όλων των μερών. Εμείς δεν έχουμε μάτια για τα δικαιώματα κανενός. Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει τα δικαιώματά μας. Διανύουμε την 60ή επέτειο από την ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντοτε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Συνεχίζοντας είπε ότι «είναι γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι η λύση αυτή δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή. Αναμένουμε επίσης από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να τηρεί σχολαστικά την αμεροληψία που οφείλει να επιδεικνύει. Δεν θέλουμε αυτή η δύναμη, της οποίας η φήμη έχει ήδη πληγεί, να αντιμετωπίσει μια νέα απώλεια φήμης στην Κύπρο».
O Τούρκος Πρόεδρος συναντάται αύριο Τετάρτη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δυο ηγετών, με την ελληνική πλευρά να επενδύει στο θετικό κλίμα διαλόγου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών.
Είχαν προηγηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους και η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, όπου συζητήθηκε ο οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο PBS ένα 24ωρο πριν τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα φιλικά του αισθήματα για τη χώρα μας, ρίχνοντας «καρφιά» για τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πώληση F-16 στην Άγκυρα.
Άφησε επίσης ανοιχτό το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επιμένοντας ότι δεν συνδέεται με την αγορά των F-16.