Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα πρόκειται να διεξάγουν μια συνάντηση υψηλών αξιωματούχων την επόμενη εβδομάδα στην Σεούλ, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, μια κίνηση η οποία αποτελεί την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ των χωρών αυτών μετά από τέσσερα χρόνια.
H Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Yoko Kamikawa, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Nong Rong, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Chung Byung Won, θα παραστούν στις συνομιλίες στις 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Αναμένεται ότι οι αξιωματούχοι θα διεξάγουν συζητήσεις με στόχο την “αναζωογόνηση” της τριμερούς διαδικασίας, ανέφερε το υπουργείο.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Wang Yi, πρότεινε τις τριμερείς συνομιλίες επιπέδου υπουργών αναπληρωτών όταν συναντήθηκε με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Yoshimasa Hayashi, τον περασμένο Ιούλιο στην Τζακάρτα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το Τόκιο βλέπει την πρόταση αυτή ως αντανάκλαση του ενθουσιασμού του Πεκίνου για τη διεξαγωγή κοινής συνόδου κορυφής με τους δύο γείτονές της μέχρι το τέλος του έτους. Η τελευταία τριμερής σύνοδος πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019.
Συνήθως, μια σύνοδος μεταξύ των τριών χωρών ακολουθεί μετά από συζητήσεις σε επίπεδο συνεργασίας και συνομιλίες επιπέδου Υπουργών Εξωτερικών. Η Νότια Κορέα θα αναλάβει την προεδρία της επόμενης τριμερούς συνόδου.
Ενώ η πανδημία του κορονοϊού συνέβαλε στην αποτυχία να διεξαχθεί η σύνοδος τα τελευταία χρόνια, η σχέση Τόκιο-Σεούλ, που είχε φθαρεί λόγω θεμάτων του παρελθόντος, αποτελούσε επίσης παράγοντα. Αλλά οι διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί από τότε που ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του περασμένου έτους.
Οι σχέσεις μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου, ωστόσο, έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τότε που η Ιαπωνία άρχισε να απελευθερώνει επεξεργασμένα ραδιενεργά απόβλητα από το κατεστραμμένο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα στη θάλασσα τον τελευταίο Αύγουστο. Το Πεκίνο έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στην απόρριψη των ραδιενεργών.
Τον Αύγουστο οι εισαγωγές θαλασσινών στην Κίνα από την Ιαπωνία σημείωσαν μείωση κατά 67,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όπως έδειξαν κινεζικά τελωνειακά δεδομένα, καθώς το Πεκίνο επέβαλε ένα εμπάργκο όσον αφορά τα θαλάσσια προϊόντα που αποστέλλονται από τη γειτονική χώρα.
Ο ρυθμός της μείωσης άρχισε από 28,5% τον Ιούλιο, με την Κίνα να επιβάλλει το εμπάργκο ως αντίδραση στην απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον ωκεανό στις 24 Αυγούστου.
Τον Αύγουστο, η Κίνα εισήγαγε από την Ιαπωνία θαλασσινά προϊόντα αξίας 149,02 εκατομμυρίων γουάν (20,43 εκατομμύρια δολάρια), όπως δείχνουν τα δεδομένα. Το Πεκίνο έχει αντιταχθεί ισχυρά στην ρίψη των υδάτων της Φουκουσίμα, αποκαλώντας τα “ραδιενεργά μολυσμένα”, και έχει ζητήσει από την Ιαπωνία να σταματήσει άμεσα την διαδικασία.
Ακόμη και πριν από την απελευθέρωση των υδάτων, τον Ιούλιο η Κίνα είχε ήδη πάρει μέτρα στις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία, επιβάλλοντας μαζικούς ελέγχους ακτινοβολίας.
Λόγω των εκτεταμένων τελωνειακών διαδικασιών που απαιτούνται από τους ελέγχους, οι εισαγωγές φρέσκων θαλασσινών από την Ιαπωνία μειώθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο, προκαλώντας ζημίες σε εμπόρους και Ιάπωνες εξαγωγείς.
Στα τέλη του Αυγούστου, η Κίνα ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος εποπτεύει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, για το αναγκαίο απαγορευτικό εισαγωγών, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια των καταναλωτών της.
Σε έγγραφο που υπέβαλε στον ΠΟΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Τόκιο υποστήριξε ότι το εμπάργκο των εισαγωγών στην Κίνα είναι “εντελώς απαράδεκτο” και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ζητά από τη γειτονική χώρα να “ανακαλέσει αμέσως το μέτρο της”.
Η ΙΑΕΑ κατέληξε σε έκθεση τον Ιούλιο ότι το σχέδιο απόρριψης των υδάτων από την Φουκουσίμα συμμορφώνεται με τα παγκόσμια πρότυπα ασφάλειας και θα έχει “αμελητέα” επίδραση στους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμη: