Το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας τους τελευταίους-πολλούς- μήνες είναι αναμφισβήτητα η ακρίβεια. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν πληγεί βάναυσα και δυστυχώς αναμένεται περαιτέρω πίεση το επόμενο διάστημα καθώς οι τιμές στα τρόφιμα θα συνεχίσουν την ανηφόρα. Αυτό θα γίνει και εξαιτίας της καταστροφής στη Θεσσαλία.
Του κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου
Το θέμα λοιπόν είναι πως θα μπει επιτέλους ένα «φρένο» σε αυτό το ράλι τιμών που είναι σε εξέλιξη τόσους μήνες και που επηρεάζει αρνητικά πολίτες και επιχειρήσεις.
Όταν για πολλούς μήνες το εισόδημα των νοικοκυριών «ροκανίζεται» σταδιακά και στο τέλος φτάνουν σε σημείο να μην μπορούν να καλύψουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες, πως θα στηρίξουν γενικότερα την αγορά; Η συνέπεια είναι να μειώνεται διαρκώς ο τζίρος των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθεια για επαγγελματική επιβίωση.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, τα συσσωρευμένα χρέη αλλά και την έλλειψη απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων έχει αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό και από προγράμματα χρηματοδότησης.
Αν συνυπολογίσουμε και τον περιορισμό της κρατικής ενίσχυσης, κάτι για το οποίο πιέζουν και οι Βρυξέλλες, καταλαβαίνουμε ότι ο φετινός χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος. Ήδη αποχαιρετήσαμε το market pass, το οποίο θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους μόνο για τη Θεσσαλία και τον Έβρο.
Ένας τρόπος του περιορισμού των συνεπειών της ακρίβειας είναι η μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, όμως η κυβέρνηση δεν το συζητά καν καθώς υπολογίζει σε αυτά τα έσοδα για να ενισχύει τα κρατικά ταμεία προκειμένου να μπορεί να στηρίζει τους πιο ευάλωτους πολίτες. Ειδικά τώρα που υπάρχει άμεση ανάγκη για κατεύθυνση κονδυλίων προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών -και σωστά γιατί οι συνάνθρωποι μας έχουν τεράστιες ανάγκες- το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.
«Ανάσα» στα ταμεία του κράτους θα έδινε μία αύξηση των εσόδων από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής απέναντι στην ακρίβεια. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης όπως ακούστηκε στη Θεσσαλονίκη. O αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη, 19/9, κάποια μέτρα και αυξήσεις προστίμων σε κάποιες περιπτώσεις, όπως θα απαιτηθεί χρόνος για την εφαρμογή τους και κυρίως για την αποτελεσματικότητα τους.
Αυτό που επίσης τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ώστε να αποφευχθούν τακτικές αισχροκέρδειας κάποιων επιτήδειων. Εννοείται ότι πρέπει να παταχθούν τέτοιες συμπεριφορές που είναι και αντικοινωνικές αλλά και που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος για κάτι τέτοιο, καθώς κάθε μέρα που περνά η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Αυτό λοιπόν που απαιτείται άμεσα είναι η υλοποίηση ενός προσεκτικά μελετημένου σχεδίου που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις και θα σταματήσει την ανοδική πορεία των τιμών στην αγορά και όχι η εφαρμογή κάποιων ημίμετρων. Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που θα δώσουν προοπτικές βιωσιμότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γνωρίζοντας τα στενά περιθώρια της ελληνικής οικονομίας, ειδικά αυτή την εποχή που η χώρα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της μετά τα καταστροφικά χτυπήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Θα μπορούσε για παράδειγμα να εφαρμοστεί μία νέα ρύθμιση για το σύνολο των χρεών που έχει ένας οφειλέτης. Οι τελευταίες ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, ουσιαστικά άφησαν ακάλυπτους λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που είχαν, τους περισσότερους οφειλέτες. Μία νέα ρύθμιση, με δυνατότητα αποπληρωμής σε πολλές δόσεις, που θα έδινε το δικαίωμα υπαγωγής σε περισσότερους οφειλέτες επιτρέποντας σε περισσότερες επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τα χρέη τους αλλά και θα στήριζε τα κρατικά ταμεία.
Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι ζούμε μία έκτακτη συνθήκη και ότι απαιτούνται έκτακτες και γενναίες δράσεις. Αν περιμένουμε να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα της ακρίβειας, θα έχει φτωχοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα έχουν κατεβάσει ρολά πάρα πολλές επιχειρήσεις.
Πρόεδρος Ε.Ε.Α και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.