Μετρώντας αντίστροφα το χρόνο μέχρι το β’ γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ένας από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές μίλησε στην ΕΡΤ για την αναμέτρηση Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, αρνούμενος να κάνει κάποια πρόβλεψη. Ωστόσο, όπως είπε «είναι πάντα ενδιαφέρουσα η μετάβαση σε ένα κόμμα μετά από ένα χαρισματικό ηγέτη» με την ένταση ανάμεσα στους υποψηφίους είναι αναμενόμενη.
«Σε τρεις μέρες έχουμε αποτελέσματα. Ξέρουμε τα δεδομένα του πρώτου γύρου. Υπάρχει ένα προβάδισμα του κ. Κασσελάκη. Υπάρχει, βέβαια, πολύς κόσμος που ψήφισε άλλους υποψηφίους. Υπάρχει ένας κόσμος που δεν πήγε στον πρώτο γύρο να πάει στο δεύτερο. Υπάρχει ένας κόσμος που ίσως να μην πάει στο β’ γύρο» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Μαραντζίδης.
Επώδυνη η διαδικασία αλλαγής προέδρου στα κόμματα
Ερωτηθείς για το εάν πρέπει να παρέμβει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, ήταν απόλυτος. «Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, το αποφασίζει ο κ. Τσίπρας. Είναι μια διαδικασία εσωκομματικής διαδοχής. Είναι η πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται αυτή η διαδικασία, που είναι πάντα επώδυνη στα κόμματα. Μπορείτε να ανατρέξετε σε όλες τις εσωτερικές εκλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας.
Σχολιάζοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις υποψηφίων αλλά και υποστηρικτών τους δήλωσε ότι μερικά από αυτά είναι κριτικές που είναι μέρος ενός προεκλογικού διαλόγου. Άλλα δεν είναι, όπως είπε αλλά αποτελούν «μέρος ενός μηχανισμού αναμφίβολα προπαγάνδας, fake news και υπονόμευσης μιας συγκεκριμένης υποψηφιότητας».
Μετά από αυτή τη διαπίστωση ο κ. Μαραντζίδης αναφέρθηκε εμμέσως στο εξώδικο που έστειλε η κ. Αχτσιόγλου σε ιστοσελίδα χαρακτηρίζοντας ως «ψευδές, συκοφαντικό, αναπόδεικτο και άκρως προσβλητικό» δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι τάχα η ίδια απέστειλε μήνυμα (sms) με το οποίο ζητούσε να παραιτηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Τσίπρας.
Η αντιμετώπιση εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου από μηχανισμούς
«Για να μην μιλάμε για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο” και ο ελέφαντας στο δωμάτιο είχε να κάνει με τη δυναμική της υποψηφιότητας της κ. Αχτσιόγλου και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από κάποιους μηχανισμούς εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ. Μαραντζίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η ένταση συχνά συναντιέται σε εσωκομματικές διαδικασίες.
Μιλώντας για την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μαραντζίδης τόνισε ότι ο Τσίπρας ήταν ο φυσικός ηγέτης για το κόμμα. «Τον Απρίλιο του ’23, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου, κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμος ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή ο Τσίπρας να παραιτηθεί και να ξεκινήσει μια διαδικασία διαδοχής. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία συνετέλεσαν στην παραγωγή μιας τοξικής διαδικασίας», σημείωσε επισημαίνοντας ότι «είναι πάντα ενδιαφέρουσα η μετάβαση σε ένα κόμμα μετά από ένα χαρισματικό ηγέτη»
Ο ίδιος επέκρινε την στάση στελεχών του κόμματος μετά την παραίτηση Τσίπα που έλεγαν ότι χωρίς αυτόν δεν μπορούν να ζήσουν ή ότι έπρεπε να βρούν κάποιον που να του μοιάζει. «Αυτού του είδους η μαγική σκέψη κάνει πολύ κακό στα κόμματα και στη Δημοκρατία», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις ήττες που υπέστη το κόμμα με αρχηγό τον κ. Τσίπρα ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης αποκάλυψε ότι στην πολιτική τα δεδομένα αποτυπώνονται αλλιώς. Ενδεικτικά είπε, ότι «η ήττα του ’19 στο ΣΥΡΙΖΑ εκλήφθηκε ως μισή νίκη. Κατά τη γνώμη μου απολύτως λανθασμένα αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι το 31,5% είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία σε μεγάλο βαθμό πιστώθηκε στον Αλέξη Τσίπρα».
Η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εντάσεις
Φτάνοντας στο σήμερα και στην 24η Σεπτεμβρίου που θα έχει αναδειχθεί ο νέος αρχηγός τόνισε ότι στην περίπτωση που κερδίσει η κ. Αχτσιόγλου είναι ένα προβεβλημένο, γνωστό στέλεχος του κόμματος με εμπειρία, με αναφορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κόμματος. «Θα υπάρχουν εντάσεις γιατί είμαστε σε μία οριακή κατάσταση» σημείωσε. ‘Οπως είπε αν η διαφορά είναι μικρή θα υπάρξει οξύτητα.
Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριξε ότι είναι ο «άγνωστος Χ». Ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο, αν υπάρχει περίπτωση στην ιστορία των κομμάτων, που κάποιος που δεν ήταν μέλος ενός κόμματος μέχρι την προηγούμενη μέρα, δεν είχε καμία πολιτική εμπλοκή μέχρι λίγους μήνες, δεν είχε εκπροσωπήσει πουθενά κάποιο πολιτικό κόμμα, δεν είχε καμία δράση μέσα στην πολιτική πραγματικότητα και δεν είναι και μόνιμος κάτοικος της χώρας στην οποία είναι υποψήφιος, θα γίνει πρόεδρος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ο κ. Μαραντζίδης σχολιάζοντας την εμφάνιση Κασσελάκη, την καμπάνια μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψήφους που πήρε από νέα μέλη του κόμματος είπε σκωπτικά: Κόμματα με σοβαρές δομές, εμπεδωμένη παράδοση της λειτουργίας, δεν βρίσκονται σε μία κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας, όπως άλλα κόμματα που οργανωτικά και θεσμικά οι δομές τους είναι εξαιρετικά ρηχές.
Το νέο εμπεριέχει τους κινδύνους μιας αβεβαιότητας
Και όπως είπε «αυτό που τώρα ζει ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως μπορεί να το διαβάσει κανείς ως νέο, αλλά ξέρετε, το νέο εμπεριέχει τους κινδύνους μιας αβεβαιότητας, τους κινδύνους της κυριαρχίας των εντυπώσεων έναντι της ουσίας, εμπεριέχει τους κινδύνους του χάους έναντι των πρωτοκόλλων με τα οποία δρουν τα κόμματα».
Σε συνέχεια όλων των παραπάνω υποστήριξε ότι «τα κόμματα εξουσίας, τα μεγάλα κόμματα στον κόσμο, κάνουν αλλαγές, αλλά οι αλλαγές αυτές πάντα εμπεριέχουν μία συνέχεια σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ακόμη και όταν οι νέες ηγεσίες μοιάζουν πολύ διαφορετικές από τις παλιές. Μπορούμε να το δούμε στην Ελλάδα ακόμη και όταν ο Σημίτης διαδέχτηκε τον Παπανδρέου, που ήταν πολύ διαφορετική. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
«Αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολύ ενδιαφέρουσες πλευρές στο πεδίο της επικοινωνίας, στο πεδίο των εντυπώσεων και αναδεικνύει στοιχεία και ελλείψεις των υποψηφίων, το κενό που υπήρξε και μπόρεσε ο κ. Κασελάκης να προωθήσει την υποψηφιότητά του», σημείωσε.
Στα μεγάλα κόμματα οι υποψήφιοι του δεν συστήνήνονται εκ του μηδενός
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στις «Συνδέσεις» επανέλαβε ότι «στα μεγάλα σοβαρά κόμματα οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνονται όπως όταν πάμε να πάρουμε ένα λαχείο στο δρόμο, παρακαλώντας να μας τύχει να κερδίσουμε. Στα μεγάλα σοβαρά κόμματα δεν συστήνονται οι υποψήφιοι εκ του μηδενός, δεν είναι άνθρωποι χωρίς καμία εμπειρία».
Και όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να γίνει πρύτανης αν δεν έχει τελειώσει ένα πανεπιστήμιο. Έτσι και τουλάχιστον στη δική μου κουλτούρα της πολιτικής, κανείς δεν μπορεί να γίνει αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν για παράδειγμα δεν έχει μιλήσει μια φορά στη ζωή του σε ελληνικό κοινοβούλιο. Εκπλήσσομαι λίγο από αυτά τα καινοφανή που βλέπω. Μπορώ να καταλάβω ότι στη σημερινή μέρα των σόσιαλ μίντια οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μοιάζουν ξεπερασμένοι. Αυτό εξηγεί την άνοδο του λαϊκισμού. Θα συνεχίσω να είμαι οπαδός της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ακόμη κι αν το 99% στη χώρα μας πάψει να το πιστεύει αυτό».
Νικητής ο Πολάκης αν κερδίσει ο Κασσελάκης
Ο κ. Μαραντζίδης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι «θα είναι ο μεγάλος νικητής αν ο κ. Κασσελάκης κερδίσει τις εκλογές. «Μερικές φορές διαβάζω τον κ. Κασσελάκη, ακούω τον κ. Κασσελάκη και διαβάζω τη σκέψη του κ. Πολάκη. Δεν είναι κακό αυτό και καμιά φορά αισθάνομαι ότι ο κ. Κασσελάκης το κρύβει επιμελώς. Δε χρειάζεται να το κρύβει αν το πιστεύει».
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Κατηγορίες για τρομοκρατία στον 31χρονο και στις δύο γυναίκες
- Αθλιότητα Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας; Αυτός ή εγώ;»
- Κασσελάκης: Προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος στην πράξη
- Τέλος ο Πάνος Χαρίτος από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra
- Έφυγε από την ζωή ο ερευνητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης