Σε τροχαία, σε πτώσεις από ύψος αλλά και σε απόπειρες αυτοκτονίας οφείλεται μεγάλος αριθμός πολυτραυματιών τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα διάφορες ειδικότητες γιατρών στα νοσοκομεία.
«Το 5-10% των τραυματιών που αντιμετωπίζονται στις εφημερίες στο νοσοκομείο Παπανικολάου είναι πολυτραυματίες. Πριν περίπου δέκα ημέρες σε μια εφημερία δεχτήκαμε τρεις πολυτραυματίες» επισημαίνει ο διευθυντής της Α΄Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Παπανικολάου, καθηγητής Παναγιώτης Γκιβίσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή ημερίδα με θέμα «Ολιστική αντιμετώπιση πολυτραυματία: Ομαδική προσέγγιση και συνεργασία ειδικοτήτων» που θα πραγματοποιηθεί αύριο (23/9) στο ΚΕΔΕΑ (9:00-19:00).
«Στην Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ δεχόμαστε πάρα πολλές διακομιδές πολυτραυματιών από περιφερειακά νοσοκομεία. Πολυτραυματίας είναι αυτός που έχει κατάγματα, κρανοεγκεφαλικές κακώσεις, κάκωση σπλάχνων δηλαδή κακώσεις σε ήπαρ, σπλήνα, έντερο κλπ, ενώ πολυκαταγματίας είναι αυτός που έχει πολλά κατάγματα. Στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία πρέπει να εμπλακούν εκτός από τους ορθοπαιδικούς, που είναι η βάση της αντιμετώπισης του, και όλες οι άλλες ειδικότητες όπως νευροχειρουργοί, θωρακοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί, πλαστικοί χειρουργοί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την αναπνοή και την καρδιακή λειτουργία του πολυτραυματία και μετά να αντιμετωπίσουμε όλα τα άλλα. Άρα θα δείτε ξαφνικά γύρω από έναν πολυτραυματία, μπορεί και 15 άτομα, εκ των οποίων το κάθε ένα θα κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει, με τη σειρά που πρέπει. Δηλαδή εάν έχει ένας πολυτραυματίας δύο κατάγματα μηριαίου αυτά πρέπει να σταθεροποιηθούν άμεσα, γιατί αν δεν γίνει σταθεροποίηση αυτός θα πεθάνει από μεθαιμορραγικό σοκ καθώς από κάθε κάταγμα στο μηριαίο θα χάνει τρία λίτρα αίμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν έχει ρήξη σπλήνας ή ήπατος. Στο χειρουργείο αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα πολλά τραύματα από διαφορετικές ομάδες γιατρών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κάνουμε προτεραιοποίηση, αντιμετωπίζουμε πρώτα αυτό που πραγματικά απειλεί τη ζωή του και στη συνέχεια όλα τα άλλα» εξηγεί ο κ. Γκιβίσης.
Η αυριανή ημερίδα, όπως επισημαίνει ο κ. Γκιβίσης, γίνεται αφενός για να προβληθεί το σημαντικό έργο ολιστικής αντιμετώπισης πολυτραυματιών που γίνεται στο Παπανικολάου και αφετέρου για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό στο θέμα της αποφυγής των τροχαίων. Ομιλητές θα είναι εμπλεκόμενοι σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισης του πολυτραυματία, από τον απεγκλωβισμό του πολυτραυματία και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο μέχρι την αντιμετώπισή του από διάφορες ειδικότητες, τη θεραπεία και την αποκατάστασή του, δηλαδή εκπρόσωποι της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για την αντιμερώπιση του πολυτραυματία, την παρακολούθηση και την διαδικασία αποκατάστασης. Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί υπό τον συντονισμό του κ. Γκιβίση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της 3ης ΥΠΕ, του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β.Ελλάδας καθώς επίσης της διοίκησης του Παπανικολάου και διευθυντών τομέων και υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Η χρονιά μέσα από το φακό του Associated Press
- “Πόλωση”: Η Λέξη της Χρονιάς 2024 για το Merriam-Webster
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Πάνω από 110 μεγάλες εστίες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων σύμφωνα με το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict)
- Σέλφι στο… σαλόνι του Αϊ-Βασίλη
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)