Καθώς η Κεντρική Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από τις φονικές πλημμύρες της καταιγίδας Daniel, οι αρχές ελέγχονται για την έλλειψη προετοιμασίας και την αποτυχία τους να εφαρμόσουν τις οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση των πλημμυρών.
Η καταιγίδα Daniel ήταν η φονικότερη τροπικού τύπου καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα και άλλες περιοχές της Μεσογείου το Σεπτέμβριο, αφήνοντας πίσω της 17 νεκρούς και τεράστιες ζημιές στις υποδομές και τη γεωργική παραγωγή.
Λόγω του μεγέθους της καταστροφής, έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί η επάρκεια των μέτρων πρόληψης που έλαβαν οι τοπικές αρχές.
Η έρευνα αυτή έρχεται ύστερα από κατηγορίες για παρέμβαση σε κοντινό φράγμα ποταμού, εγείροντας υποψίες και συζητήσεις για εσκεμμένη ενέργεια.
Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές φέρονται να είχαν ζητήσει να σπάσει ένα ανάχωμα του ποταμού Καλέντζι για να εκτρέψουν τα νερά του και να ελαχιστοποιήσουν τις πλημμύρες σε μεγαλύτερες πόλεις.
Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, η κίνηση αυτή είχε υψηλό κόστος για τα κοντινά χωριά, τα οποία παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες.
Οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς ρίχνουν το μπαλάκι ευθυνών ο ένας στον άλλων χωρίς κανένας να επωμίζεται το κόστος της λήψης αυτής της απόφασης.
Η έρευνα θα καθορίσει ποιος φταίει, αλλά η κατάσταση αναδεικνύει και πάλι την έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας.
Απαξίωση των ευρωπαϊκών οδηγιών
Καθώς τα νερά αποτραβιούνται και η έκταση των ζημιών γίνεται ορατή, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές καλούνται να βελτιώσουν την άμυνά τους έναντι μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση και την αποκατάσταση της περιοχής της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες.
Μεταξύ των μέτρων, που αφορούν κυρίως την αποζημίωση του πληγέντος πληθυσμού, είναι και η δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή μελετών και την ολοκλήρωση έργων στην περιοχή, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαχείριση των ποταμών της και την προστασία των καλλιεργειών της.
Η Ελλάδα υστερεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την αποτελεσματική διαχείριση των ποταμών και την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας.
Σύμφωνα με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα της ΕΕ, που εγκρίθηκε το 2000, κάθε χώρα της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει ένα σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και να υποβάλλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έξι χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την οδηγία για τις πλημμύρες, που εκδόθηκε το 2007, σκοπός της οποίας είναι να συμβάλει στη μείωση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της οδηγίας για τις πλημμύρες, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη Euractiv.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να αναθεωρήσει εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει τον Φεβρουάριο.
Η αξία της διαχείρισης των υδάτων
Η έλλειψη ανθεκτικότητας στις πλημμύρες είναι θέμα διαχείρισης των υδάτων, λέει η Claire Baffert, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής για τα ύδατα στο WWF.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι παρεμβάσεις στα ποτάμια έχουν επηρεάσει και υποβαθμίσει τα οικοσυστήματα γλυκού νερού, γεγονός που εγείρει την ανάγκη για περισσότερη δράση της ΕΕ για την αποκατάστασή τους, δήλωσε η ίδια στη Euractiv.
Η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα έχει αποτρέψει αποτελεσματικά την υποβάθμιση, αλλά εφαρμόζεται ανεπαρκώς.
«Υπάρχει έλλειψη εφαρμογής εκ μέρους των κρατών μελών και επιβολή εκ μέρους της Επιτροπής», δήλωσε η Baffert.
«Η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί καλύτερα και πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα που δίνουν προτεραιότητα στη συγκράτηση του νερού στο τοπίο, όπως η αποκατάσταση των πλημμυρικών πεδίων», πρόσθεσε.
Πηγή: Euractiv
- Υποχώρηση του ουκρανικού στρατού από περιοχές στα ανατολικά για να μην περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που επελαύνουν
- Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2024: «Η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό»
- Στους 156 οι βουλευτές της ΝΔ μετά την επανένταξη Αυγενάκη
- Επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο Αθηναίων λόγω εορτών
- Η κυβέρνηση της Βραζιλίας απαγόρευσε τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία