Η απεργία στις ΗΠΑ εισήλθε την Παρασκευή στη δεύτερη εβδομάδα της και επεκτάθηκε στη Stellantis και τη General Motors καθώς πλέον αφορά και 38 κέντρα διανομής ανταλλακτικών των δύο εταιρειών.
Το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) έκανε λόγο για απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ αντιθέτως κάποιες πρόοδοι σημειώθηκαν στις συζητήσεις με τη Ford.
Το UAW ζητεί κυρίως αύξηση μισθών κατά 40% σε διάστημα τεσσάρων ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί στην αύξηση που έλαβαν τα στελέχη των εταιρειών τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε πικετοφορία, ενώ έχει δηλώσει υποστηρικτής των αμερικανικών συνδικάτων. Αναμένεται να μεταβεί αύριο, Τρίτη, στο Μίσιγκαν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» με τους απεργούς.
Ο 80χρονος Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα δημοσίως ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς μετά «τα έσοδα ρεκόρ» που κατέγραψαν.
Για τη Δημοκρατική βουλεύτρια Αλεξάντρα Οκάζιο- Κορτές η επίσκεψη Μπάιντεν στους απεργούς είναι «ένα ιστορικό γεγονός».
«Η οικονομία μας διέρχεται μια τέτοια κρίση ανισοτήτων που θα χρειαστούμε πολιτική και λαϊκή στήριξη πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία για να πετύχουμε κέρδη», εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Από την πλευρά του ο Τιμ Σκοτ, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, κατηγόρησε χθες, Κυριακή, τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «στέκεται στο πλευρό των απεργών την ημέρα και τη νύκτα κάνει συμφωνίες με τους οικολόγους που καταστρέφουν θέσεις εργασίας».
Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές εκτίμησε ότι ο Μπάιντεν «εργάζεται κατά των συμφερόντων των απεργών». «Έχουμε ανάγκη να μας βοηθήσει να κλείσουμε τα νότια σύνορα της χώρας, όχι να κάνει πικεφορία», πρόσθεσε.
Ο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει περιοδεία στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όμως άλλαξε το πρόγραμμά του και θα μεταβεί στο Μίσιγκαν προκειμένου να προλάβει τον πιθανότερο αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, τον Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται ως υπέρμαχος των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα πάει σε πικετοφορία την Τετάρτη, επίσης στο Μίσιγκαν, πολιτεία κλειδί για τις προεδρικές εκλογές.
Η απεργία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες απεφεύχθη χθες, Κυριακή, στον Καναδά, αλλά συνεχίζεται στις ΗΠΑ και λαμβάνει μια ιδιαίτερα έντονη πολιτική διάσταση αυτή την εβδομάδα καθώς πρόκειται να συναντηθούν με τους απεργούς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα ενόψει των εκλογών του 2024.
Μέλη του συνδικάτου Unifor, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Καναδά, κατέληξαν χθες σε συμφωνία με την εταιρεία Ford.
«Συγχαρητήρια. Οι ψήφοι καταμετρήθηκαν και τα μέλη της Unifor της Ford στον Καναδά ενέκριναν τριετή συμφωνία, η οποία θα προσφέρει τεράστια οφέλη στους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες», ανέφερε το συνδικάτο στην πλατφόρμα X.
Βάσει της συμφωνίας οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 15% σε διάστημα τριών ετών, ενώ κατά το πρώτο έτος η αύξηση θα ανέλθει στο 10%. Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει μπόνους, αλλά και προσαρμογή των μισθών στο κόστος ζωής και καλύτερους όρους συνταξιοδότησης. Αφορά περισσότερους από 5.600 εργαζόμενους στη Ford Καναδά και αναμένεται να αποτελέσει βάση για τους εργαζόμενους στις εταιρείες Stellantis και General Motors. Στις τρεις αυτές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται περίπου 18.000 μέλη του Unifor.
- Χρυσά Βατόμουρα 2025: Οι υποψηφιότητες για τις χειρότερες ταινίες της χρονιάς
- Economist: Οι δασμοί θα κάνουν φτωχότερες τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο
- Ο Γκουτέρες χαιρετίζει τη “μεγάλη συνεισφορά” του Τραμπ στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
- Μακρόν-Σολτς: Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη ισχυρή και κυρίαρχη απέναντι στην Αμερική του Τραμπ
- Φρανουάζ Φρεσόζ / Η Αριστερά και η διεκδίκηση του Κέντρου