Σε ισχύ τέθηκε πρόσφατα η νέα ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κανόνες λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο και γενικότερα για την λειτουργία του κυβερνοχώρου.
Ένας από τους κρίσιμους τομείς αφορά το περιεχόμενο που αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου και εκεί υπάρχει πλέον αυστηρό πλαίσιο. Όλες οι μεγάλες εταιρείες αλλά και πλατφόρμες είχαν υπογράψει μια συμφωνία (κώδικας πρακτικής) με την ΕΕ στην οποία υπόσχονταν ότι θα προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα συμμόρφωσης με την νέα νομοθεσία. Η X (πρώην Twitter) δεν είχε υπογράψει αυτή την συμφωνία.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΕ για την παραπληροφόρηση στα social media διαπιστώθηκε ότι οι πλατφόρμες δεν έχουν κάνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την X να κατακτά την πρώτη θέση στη διασπορά ψευδών ειδήσεων γενικά αλλά και προβολή ρωσικής προπαγάνδας γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΕ.
«Ο Έλον Μασκ ξέρει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την ευθύνη με το να αποχωρήσει από τον κώδικα πρακτικής», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Βέρα Τζουρόβα που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νέου κώδικα κατά της παραπληροφόρησης η οποία προειδοποίησε τον Αμερικανό μεγιστάνα ότι η πλατφόρμα του παρακολουθείται στενά και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ακολουθήσουν κυρώσεις. Οι υπόλοιπες πλατφόρμες ανακοίνωσαν ότι έχουν προχωρήσει στην αφαίρεση εκατομμυρίων λογαριασμών, διαφημίσεων και άλλου περιεχομένου που προσκρούει στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της X και του Μασκ προσωπικά σε όσα τους καταλογίζονται από την ΕΕ.
info
Το X, παλαιότερα γνωστό και ως Twitter, είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα, τα οποία ονομάζονται τουίτς. Κάθε τουίτ μπορεί να έχει έως και 280 χαρακτήρες.
Ιστορία
Το Twitter ιδρύθηκε το 2006 από τους Τζακ Ντόρσεϊ, Έβαν Ουίλιαμς, Νόα Γκλας και Μπιζ Στόουν. Η υπηρεσία έγινε γρήγορα δημοφιλής και σήμερα έχει 271 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαία χρήστες.
Το Twitter εξαγοράστηκε από την Elon Musk, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, στις 26 Οκτωβρίου 2022. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2022, με την τιμή εξαγοράς να ανέρχεται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εξαγορά του Twitter από τον Musk προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους χρήστες και ειδικούς, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της εξαγοράς στην ελευθερία του λόγου και την ασφάλεια των χρηστών. Ο Musk έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει το Twitter μια πιο δημοκρατική πλατφόρμα, αλλά έχει επίσης επικριθεί για τις απόψεις του σχετικά με την ελευθερία του λόγου, οι οποίες ορισμένοι θεωρούν ότι είναι επικίνδυνες.
Ακολουθεί μια χρονογραμμή των γεγονότων που οδήγησαν στην εξαγορά του Twitter από τον Musk:
- 21 Απριλίου 2022: Ο Musk αγοράζει το 9,1% των μετοχών του Twitter, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας.
- 4 Απριλίου 2022: Ο Musk προσλαμβάνει δικηγόρους για να εξετάσουν την πιθανότητα εξαγοράς του Twitter.
- 14 Απριλίου 2022: Ο Musk κάνει δημόσια προσφορά για να αγοράσει το Twitter για 54,20 δολάρια ανά μετοχή.
- 15 Απριλίου 2022: Η Διοίκηση του Twitter απορρίπτει την προσφορά του Musk.
- 25 Απριλίου 2022: Ο Musk απειλεί να αποχωρήσει από το Twitter εάν η εταιρεία δεν δεχτεί την προσφορά του.
- 26 Απριλίου 2022: Η Διοίκηση του Twitter συμφωνεί να δεχτεί την προσφορά του Musk.
- 27 Οκτωβρίου 2022: Η εξαγορά του Twitter από τον Musk ολοκληρώνεται.
- Μάρκο Ρούμπιο: Και επίσημα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ – Ο Ματ Γκετς υπουργός Δικαιοσύνης
- Τα πήρε όλα κι… έρχεται ο Τραμπ – Ελέγχει και τη Βουλή των Αντιπροσώπων
- Έρχονται έντονα φαινόμενα στην Αττική
- Λεπέν: Η Εισαγγελία του Δικαστηρίου του Παρισιού ζήτησε τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια
- Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Στο 6,6% ο ΣΥΡΙΖΑ