Το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετέχουν στον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού παρουσιάζοντας τον οδηγό Michelin για την Αθήνα σε μια μοναδική γαστρονομική εκδήλωση, που φιλοξένησε το πρωτοποριακό εστιατόριο DELTA στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών Πρέσβεις ξένων χωρών, θεσμικοί φορείς, Έλληνες δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ξένων μέσων στην χώρα μας.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε : «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού υπογραμμίζει την ανάγκη για προώθηση πολιτικών και επενδύσεων που προάγουν την βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μία δίκαιη και συμπεριληπτική τουριστική ανάπτυξη.
Στο Υπουργείο Τουρισμού, ο σχεδιασμός μας προωθεί πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό, με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διαφύλαξη της ταυτότητας των προορισμών και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας συγκαταλέγεται η προώθηση μορφών τουρισμού που εισφέρουν στην αειφορία, στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής μας προσφοράς. Η ανάδειξη πόρων όπως η ελληνική γαστρονομία και η σύγχρονη γαστρονομική προσφορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας, καθώς δημιουργεί ευκαιρίες ενίσχυσης τόσο της ταξιδιωτικής εμπειρίας όσο και της ιδιαίτερης ταυτότητας των προορισμών μας ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».
Aπό την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος συντόνισε την πρωτοβουλία τα δυο τελευταία χρόνια, δήλωσε :
«Χαίρομαι που η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει φέτος με την επίσημη παρουσίαση του Οδηγού Michelin για την Αθήνα. Πρόκειται για μία εμβληματική συνεργασία του ΕΟΤ με τον πλέον αναγνωρίσιμο διεθνή Οδηγό γαστρονομίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό! Με αυτή την συνεργασία ισχυροποιείται η Ελλάδα καθώς η χώρα μας διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο οδηγός Michelin
Η συνεργασία με τον διεθνούς κύρους Οδηγό Michelin ήταν μια πρωτοβουλία του ΕΟΤ. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλάνο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς μέσω της Michelin και υπεγράφη πριν ένα χρόνο (22/09/22) στο Παρίσι από τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και τον Διευθυντή Ευρώπης του τμήματος Michelin Experiences Tommy Maussin. Οι Οδηγοί Michelin θεωρούνται ένα διεθνές σημείο αναφοράς για όλο και περισσότερους ενημερωμένους τουρίστες και η επίδρασή τους οδηγεί σε ποσοτική και ποιοτική αύξηση στη ζήτηση.
Το νέο εμβληματικό απόκτημα της χώρας αναδεικνύει τις αυθεντικές γεύσεις της Ελλάδας και το πλούσιο γαστρονομικό προφίλ της Αθήνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την θέση της χώρας μας στους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού. Η επιλογή της Αθήνας έγινε λόγω του εύρους, της πρωτοτυπίας, της ποικιλομορφίας, της βιωσιμότητας και της δημιουργικότητας της νέας γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας, η οποία μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής και όχημα ενίσχυσης των city breaks και long weekends στην Αθήνα από υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ταξιδιώτες.
Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα περιλαμβάνει 9 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και προτείνει 18 επιπλέον εστιατόρια, για την ποιότητα των υλικών και την απλή αλλά ξεχωριστή γαστρονομική τους ταυτότητα. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται με θέμα τις πράσινες επενδύσεις στον τουρισμό «Tourism and Green Investment».Οι Michelin Guide έχουν καθιερώσει ένα νέο “ πράσινο αστέρι” (Gastronomy & Sustainability). Το πράσινο αστέρι της Michelin είναι ένα βραβείο το οποίο αναδεικνύει εστιατόρια που χρησιμοποιούν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Στη χώρα μας το κατέχουν τα εστιατόρια DELTA και SOIL.
Μπουγάτσα- κουλούρι για τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Μακεδονία
Ελληνικός καφές στη χόβολη, τραχανάς, στραπατσάδα, γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι, κουλούρι Θεσσαλονίκης, οσπριάδα, αυγόφετες και η «βασίλισσα» όλων, η μπουγάτσα, πρωταγωνίστησαν στην εκδήλωση προώθησης του ελληνικού πρωινού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού από τη Fraport Greece, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και κατάφερε με τις παραδοσιακές τοπικές γεύσεις να εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο πολλών ξένων τουριστών που ταξίδευαν σήμερα και τις δοκίμασαν.
«Είναι μία γιορτή σήμερα με ελληνικές γεύσεις και εξειδικευμένους στο ελληνικό πρωινό. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, είναι η μέρα του παγκόσμιου τουρισμού που η εταιρεία μας, η Fraport Greece αποφάσισε να γιορτάσει εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιό μας», επισήμανε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Fraport Greece Γιώργος Βήλος και υπογράμμισε: «η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν είναι τυχαία, γιατί όπως γνωρίζουμε, έχει ενταχθεί στο δίκτυο πόλεων της UNESCΟ, ως δημιουργικός γαστρονομικός προορισμός και σήμερα με αυτή τη γιορτή που γιορτάζουμε εδώ και με τους επιβάτες και με τους συνεργάτες προωθούμε ένα μέρος αυτής της γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρει η Θεσσαλονίκη μέσω του ελληνικού πρωινού. Οφείλω και θέλω να ευχαριστήσω και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για την επιτυχημένη διοργάνωση που θέλουμε να επαναλάβουμε και βέβαια και τα επόμενα χρόνια».
Αναφερόμενος ο ίδιος στην φετινή περίοδο είπε: «Η χρονιά φέτος για το αεροδρόμιο Μακεδονία είναι μια καλή χρονιά. Ανέκαμψε πλήρως σε σχέση με το 2019 και πλέον μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να έχουμε και μια αύξηση της τάξης του 1% στο τέλος της χρονιάς σε σχέση με το 2019 ή αλλιώς πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι. Είναι σημαντικό αυτό με την έννοια ότι έχουμε πλήρη ανάκαμψη, ενώ απουσιάζουν σημαντικές αγορές όπως είναι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Είδαμε ανάπτυξη από άλλες αγορές, όπως της Ιταλίας, αγορές από την Ελβετία, από τη Ρουμανία, την Πολωνία. Είδαμε κάποιες άλλες αγορές να ενισχύονται φέτος και αυτές κάλυψαν το κενό που δημιουργήθηκε από την απουσία των Ρωσόφωνων αγορών».
Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Fraport Greece έκανε γνωστό πως τρεις πτήσεις που πραγματοποιούνταν το καλοκαίρι θα συνεχιστούν φέτος το χειμώνα και είναι οι πτήσεις από Θεσσαλονίκη για την Τιφλίδα, τη Βαρκελώνη και το Κάιρο. Σημείωσε επίσης ότι μπορεί να προκύψουν και κάποιες άλλες πτήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.
Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ‘Αρης Σουλούνιας, σημείωσε: «είναι μεγάλη χαρά που είμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπώντας ένα πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται εδώ και 13 χρόνια με σκοπό να φέρει κοντά τον Έλληνα παραγωγό με τον τελικό καταναλωτή. Η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή τομέα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και αυτή τη στιγμή γίνεται μια αναδιάρθρωση πηγαίνοντας στην επόμενη δεκαετία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Fraport και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που είχαμε αυτή την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα μέρος των γεύσεών μας στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό του αεροδρομίου και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε πάλι στη Θεσσαλονίκη την επόμενη χρονιά ή τη μεθεπόμενή της, ώστε να ξανακάνουμε αυτή την εκδήλωση».
Ο ίδιος αναφερόμενος στα αποτελέσματα του προγράμματος «Ελληνικό Πρωϊνό» είπε: «Αυτή τη στιγμή είναι στο πρόγραμμα ενταγμένα 1300 περίπου ξενοδοχεία. Έχουμε τοπικά σύμφωνα με 53 περιοχές και κάθε περιοχή έχει πιστοποιημένους παραγωγούς όπου μέσω μιας διασύνδεσης που γίνεται με τους τοπικούς παραγωγούς μέσω της πλατφόρμας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος μπορεί ο Έλληνας ξενοδόχος και σύντομα και ο καταναλωτής να δει ποιο προϊόν μπορεί να αγοράσει από ποιόν παραγωγό και από ποια περιοχή».
«Η πρόταση ήρθε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προς την Ένωση και εμείς την αγκαλιάσαμε, δεδομένου ότι γιορτάζουμε έτσι την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και 50 περίπου μέλη μας από τα 80 είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωϊνό». Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αναδεικνύει τα ελληνικά προϊόντα του τόπου μας. Είναι κάτι το οποίο το απολαμβάνουν οι επισκέπτες μας. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο ελπίζουμε ότι θα συμμετέχουν όλο και περισσότερα ξενοδοχεία. Είναι βοήθεια για τα ξενοδοχεία και για τους παραγωγούς», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ελένη Παπία.
Η ίδια, σχολιάζοντας την ανάκαμψη του αεροδρομίου διευκρίνισε ότι αυτή σχετίζεται με πτήσεις που έχουν προορισμό την Πιερία και τη Χαλκιδική και δεν αποτυπώνεται σε διανυκτερεύσεις της Θεσσαλονίκης. Τόνισε δε πως η πόλη χρειάζεται ένα γενικό στρατηγικό πλάνο προώθησης της Θεσσαλονίκης στο οποίο θα εμπλακούν επαγγελματίες και όχι πολιτικά πρόσωπα. «Έχουμε 70% με 75% πληρότητα στις διανυκτερεύσεις τους οχτώ μήνες του 2023 και βασιζόμαστε κυρίως στον οδικό τουρισμό με τους επισκέπτες να είναι σε ποσοστό 80% βαλκάνιοι» πρόσθεσε.
Ο Απόστολος Αλτάνης, executive chef στο Regency casino της Θεσσαλονίκης που επιμελήθηκε το «Ελληνικό Πρωϊνό», επισήμανε πως έχει κερδίσει ήδη τις καρδιές των τουριστών καθώς είναι το καλύτερο πρωινό. «Έχουμε βγάλει μια πολύ μεγάλη ποικιλία, χαρακτηριστική εννοείται του ελληνικού πρωινού. Ξεκινήσαμε με ελληνικό γιαούρτι και διάφορους συνδυασμούς. Όπως είναι μέλι με καρύδια, κλασικό, ποικιλία από γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, θυμαρίσιο μέλι. Έχουμε σαλάτες, χωριάτικη, αγιορείτικη μελιτζανοσαλατα, οσπριάδα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελίτσες και Χαλκιδικής και Θάσου. Έχουμε και την Βασίλισσα της Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα με γάλα κακάο το κλασικό πρωινό της Θεσσαλονίκης, πίτες, κουλούρια, τσουρέκια και πολλά ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- 4,7 Ρίχτερ κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
- O ελληνικός κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής
- Μαγδεμβούργο: O πειρασμός των απλοϊκών «εξηγήσεων»
- Δ. Κουτσούμπας: Θα έρθει η εποχή που οι ποιητές και οι λογοτέχνες θα εμπνέονται από τη νέα κοινωνία