Ο Κηφισός ως γνωστόν ξεκινάει από την Πάρνηθα και ο κεντρικός του κλάδος υπογειοποιείται κάτω από την Εθνική Οδό στα σύνορα του Δήμου Ν.Χ-Ν.Φ. με τον Δήμο Αθηναίων 600 μέτρα πριν την Λιοσίων. Έπειτα και για 7 χιλιόμετρα το ποτάμι κυλάει υπογείως και ξαναβγαίνει στο φως στο ύψος του κόμβου για Νίκαια και Άγιο Ιωάννη Ρέντη.
Από αυτό το σημείο μπήκε η ομάδα εξερεύνησης μας και ξεκίνησε την υπόγεια εξερεύνηση της μέσα στο υπόγειο περπατώντας προς Νέα Χαλκηδόνα. Συνολικά περπατήσαμε τα 3.5 από τα 7 συνολικά χιλιόμετρα φτάνοντας μέχρι το ύψος των ΚΤΕΛ περίπου όπου πέσαμε πάνω σε ανυπέρβλητα εμπόδια (βαθιές λίμνες, αναβαθμοί, σπασμένα μπετά) και έτσι αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε πάλι πίσω στο σημείο εισόδου μας. Υπόψιν ήταν η δεύτερη προσπάθεια διάσχισης, καθότι στην πρώτη είχαμε ξεκινήσει από το σημείο εισόδου στην Νέα Χαλκηδόνα αλλά και εκεί μόλις λίγα μέτρα μετά την είσοδο υπήρχε πάλι αδιαπέραστη λίμνη.
Συνολικά λοιπόν περπατήσαμε 7 χιλιόμετρα μέσα σε 5 ώρες περίπου υπόγειας διαδρομής.
Αισθανθήκαμε δέος για το μέγεθος του έργου, τις διαστάσεις του υπόγειου αγωγού αλλά και πίκρα για την πλήρη υποβάθμιση των ομβρίων υδάτων και την γενική παραμέληση του έργου από την κατασκευή του (καμία συντήρηση, καμία πρόβλεψη για φρεάτια επίσκεψης ή ράμπες πρόσβασης στο υπό εξερεύνηση τμήμα).
Η πλέον εντυπωσιακή ανακάλυψη όσον αφορά την βιοποικιλότητα του υπογείου ήταν ένας σαπίτης (φίδι) (αναγνώριση από Ηλία Στραχίνη), ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα έφτασε εκεί από παράσυρση. Εντοπίσαμε έναν αρουραίο ακόμα, πολλές κατσαρίδες φυσικά και πολλά ψάρια μικρού μεγέθους (γόνος) αλλά και μεγαλύτερα τα οποία ταξίδευαν κόντρα στο ρεύμα του νερού και προς το βουνό. Μια εντυπωσιακή σκέψη που κάναμε είναι ότι ό,τι περπατήσαμε και άλλο τόσο περάσανε τα ψάρια και τα χέλια που έχουμε εντοπίσει στα ανάντι τμήματα τόσο του Κηφισού όσο και του Ποδονίφτη. Οι μπριάνες, οι ποταμοκέφαλοι, τα αττικόψαρα και κυρίως τα χέλια που έρχονται από την άλλη πλευρά του πλανήτη για να μπουν στον Κηφισό μας. Το νερό ήταν κυρίως καθαρό, δροσερό και αρκετό.
Στα αρνητικά τώρα είναι οι εξής διαπιστώσεις οι οποίες ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:
1. Στατικά προβλήματα
2. Υγειονομικά θέματα
3. Πλημμυρικός Κίνδυνος
Αναλυτικά:
1. Τα στατικά προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην κοίτη του υπόγειου Κηφισού καθώς μεγάλα τμήματα αυτής έχουν σπάσει, έχουν αποκολληθεί και έχουν κυλήσει προς τα κατάντη λειτουργώντας ως εμπόδιο στα φερτά υλικά που έρχονται κατά καιρούς (χώματα, κλαδιά, δέντρα ολόκληρα, μπάζα, σκουπίδια). Ως αποτέλεσμα κατά μήκος του συνόλου της υπόγειας κοίτης έχουν δημιουργηθεί λόφοι από αυτά τα υλικά.
2. Εντοπίστηκαν τουλάχιστον δύο περιοχές μεγάλης εισροής ακαθάρτων λυμάτων. Το ένα είναι στην συμβολή με το ρέμα Νίκαιας (περιοχή Ρέντη) και το δεύτερο στην συμβολή με τα ρέματα του Περιστερίου (κόμβος Εθνικής Λαμίας με Καβάλας).
3. Με βάση το πρόβλημα 1 δημιουργείται αυτομάτως θέμα πλημμυρικού κινδύνου καθώς όλα αυτά τα εμπόδια και οι λόφοι με μάζα και σκουπίδια που βρίσκονται μέσα στην κοίτη μειώνουν τον ωφέλιμο χώρο κίνησης του νερού στο υπόγειο, γεγονός που με την σειρά αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο στις ανάντη περιοχές του υπογείου. (Αγ. Ανάργυροι, Ν.Χ.-Ν.Φ., Αθήνα και πέριξ)
Το γενικό συμπέρασμα μας είναι ότι ποτέ δεν έχει γίνει καμία αυτοψία ή έστω έργο συντήρησης στην υπόγεια κοίτη και για αυτό υπάρχουν όλα αυτά τα θέματα μαζεμένα σήμερα εκεί κάτω. Κρίνεται απαραίτητο να δρομολογηθούν άμεσα αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.
Ομάδα εξερεύνησης:
Γιώργος Καφαντάρης
Σταύρος Μαρούλης
Θεοδώρα Αλικάκου
Kerry Currie
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος
Λίγα λόγια για την ομάδα
Όπως αναφέρει στην επίσημη σελίδα της “Γεωμυθικής”, στο Facebook ” η ιδέα της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης ομάδας που θα ασχολείται με τις λεγόμενες Γεωεπιστήμες έρχεται σαν συνέπεια της έλλειψης μελετών, υπηρεσιών, βιβλιοθήκης, εργαλείων και κυρίως εργασίας πεδίου σε επίπεδο επιστημονικό/ερευνητικό σε πρωτότυπες θεωρίες ή υλοποιήσεις μεθόδων και οργάνων στον τομέα των επιστημών της Γαίας’.
Λέγοντας Γεωεπιστήμες αναφερόμαστε σε όλες τις επιστήμες που έχουν ως άμεση η έμμεση ενασχόληση με την Γαία (Γεωγραφία, Γεωμετρία, Γεωδαισία (Ανώτερη, Θαλάσσια, Υπόγεια, Δορυφορική, Αστέρων), Γεωλογία, Γεωφυσική, Γεωχημεία, Γεωυδραυλική, Γεωθερμία, Γεωχρονολόγηση, Γεωτεχνολογίες, Γεωπληροφορική, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Γεωστατιστική, Τηλεπισκόπηση, Φωτογραμμετρία, Ωκεανογραφία, Σεισμολογία, Σπηλαιολογία, Περιβαλλοντικές επιστήμες).
Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων χρησιμοποιούνται τεχνολογίες πληροφορικής, πρωτοπόρες μαθηματικές εφαρμογές, σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και φυσικά εργασίες πεδίου.
Η ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ δεν σκοπεύει να μείνει στο αυστηρά (δογματικό) επιστημονικό αντικείμενο, αλλά θα προχωρήσει και σε θέματα που δεν ακουμπάει η σύγχρονη καθεστηκυία τάξη των επιστημών της Γαίας. Ένα τέτοιο πεδίο ενασχόλησης είναι οι Μύθοι, οι Λόγοι και οι Παραδόσεις των ανθρώπων και των λαών που αφορούν την Γαία, καθώς και ο αποσυμβολισμός τους στα πλαίσια των γεωεπιστημών.
H ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ όπως είναι πλέον το όνομα της ομάδας συνάδει με τις αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Αρμονίας. Πεποίθηση μας είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος αν το κίνητρο δεν είναι ο Έρωτας προς το αντικείμενο ενασχόλησης. Κάθε ένας που δηλώνει ερωτευμένος με κάτι προσπαθώντας να το κατανοήσει και να προσεγγίσει την αλήθεια του είναι εν δυνάμει μέλος της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗΣ.
Η ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ στεγάζει ανθρώπους με τα ίδια κίνητρα και όχι κατ ανάγκη με τα ίδια εργαλεία.
Η ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ είναι ένα καράβι, με πλήρωμα ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους με πλοηγούς τον Νού και την Ψυχή και αρμενίζει σε αυτή τη γωνιά του κόσμου προσπαθώντας να ανακαλύψει κομμάτια αλήθειας. Η Ιθάκη μας είναι η Ηδονή της Εξερεύνησης και της Ανακάλυψης.
Καλό μας ταξίδι!“.
- GREEN FUTURE: ΔΕΗ και WE4ALL επενδύουν σε ένα μέλλον πιο “πράσινο”
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς θα επηρεάσουν τα χρηματιστήρια;
- Εκλογές στις ΗΠΑ / Ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
- Ο Μικ Τζάγκερ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Η αντίστροφη μέτρηση – Όλες οι εξελίξεις