Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ενάντια σε μια βιαστική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος σε αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά δεν λένε δημόσια, στη διάχυτη διαφθορά που κατά τον ίδιο επικρατεί στην εμπόλεμη χώρα.
«Όποιος είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.
«Παρά τις προσπάθειες, η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένταξη (σ.σ. στην ΕΕ), χρειάζεται μαζικές διαδικασίες μεταρρύθμισης στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είχε κακές εμπειρίες με ορισμένα από «τα αποκαλούμενα νέα μέλη» όσον αφορά ζητήματα κράτους δικαίου. Αυτό, κατά τον Γιούνκερ, δεν πρέπει να επαναληφθεί.
«Δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό, ο οποίος υποφέρει μέχρι τον λαιμό», υποστήριξε.
Ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί μια «ευρωπαϊκή προοπτική» για τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Πρέπει να είναι εφικτό για αυτές τις χώρες «να συμμετέχουν σε τμήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκρινε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030. «Η Ουκρανία μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ το 2030, εάν οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι τους αναλογεί», δήλωσε ο Μισέλ
Ζελένσκι: Μυστική έκθεση αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ δεν τον εμπιστεύονται πλέον
Δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν τον εμπιστεύονται πλέον σύμφωνα με μυστική έκθεση που βρίσκεται στην κατοχή του Politico.
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διαφθορά στην Ουκρανία απ’ ό,τι παραδέχονται δημοσίως, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο στρατηγικής των Αμερικανών.
«Οι αντιλήψεις για διαφθορά υψηλού επιπέδου», προειδοποιεί η εμπιστευτική έκδοση του εγγράφου που έχει περιέλθει στην κατοχή του Politico, θα μπορούσαν «να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του ουκρανικού λαού και των ξένων ηγετών στην κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου».
Αυτό είναι πιο αυστηρό μήνυμα από την ανάλυση 22 σελίδων, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του χωρίς τυμπανοκρουσίες πριν από περίπου έναν μήνα.
Η εμπιστευτική έκδοση της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τη Χώρα» είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη και περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους των ΗΠΑ στην Ουκρανία, από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της μέχρι τη βοήθεια σε περισσότερα σχολεία να διδάσκουν Αγγλικά και την ενθάρρυνση του στρατού της να υιοθετήσει τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ. Πολλοί στόχοι αποσκοπούν στη μείωση της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα.
Η αθόρυβη δημοσιοποίηση της στρατηγικής αυτής και το γεγονός ότι η πιο σκληρή γλώσσα έμεινε στην εμπιστευτική έκδοση, υπογραμμίζει την πρόκληση της επικοινωνίας που αντιμετωπίζει η ομάδα του Τζο Μπάιντεν.
Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να πιέσει την Ουκρανία να μειώσει τη δωροδοκία, όχι μόνο επειδή διακυβεύονται αμερικανικά δολάρια, αλλά γιατί θα μπορούσε να ενθαρρυνθούν οι αντίπαλοι της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, πολλοί από τους οποίους είναι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που προσπαθούν να εμποδίσουν την εν λόγω βοήθεια. Οποιαδήποτε αντίληψη αποδυναμωμένης αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο θα μπορούσε, επίσης, να κάνει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να σκεφτούν δύο φορές τον ρόλο τους.
Όσον αφορά στους Ουκρανούς, γίνονται «κάποιες ειλικρινείς συζητήσεις στο παρασκήνιο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την πολιτική για την Ουκρανία. Όπως και άλλοι, το πρόσωπο αυτό ζήτησε πλήρη ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα.
Η ουκρανική δωροδοκία απασχολεί εδώ και καιρό τους Αμερικανούς αξιωματούχους μέχρι και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα υποβαθμίστηκε στον απόηχο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε πραγματική μάχη της δημοκρατίας εναντίον της απολυταρχίας.
Για μήνες, οι βοηθοί του Τζο Μπάιντεν αρκέστηκαν σε σύντομες αναφορές στη διαφθορά. Ήθελαν να δείξουν αλληλεγγύη στο Κίεβο και να αποφύγουν να δώσουν τροφή σε έναν μικρό αριθμό Ρεπουμπλικανών βουλευτών που επικρίνουν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Η χρονιά μέσα από το φακό του Associated Press
- “Πόλωση”: Η Λέξη της Χρονιάς 2024 για το Merriam-Webster
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Πάνω από 110 μεγάλες εστίες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων σύμφωνα με το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict)
- Σέλφι στο… σαλόνι του Αϊ-Βασίλη
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)