Η κυβέρνηση του Καναδά εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει έναν κατάλογο με τα ονόματα φερόμενων ως συνεργατών των ναζί που μετανάστευσαν στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
Η σκέψη αυτή γίνεται μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα όταν το κοινοβούλιο του Καναδά τίμησε πρώην στρατιώτη ναζί παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θα φροντίσουμε ώστε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να εξετάσουν το ζήτημα πολύ ενεργά, κυρίως κάνοντας αναζήτηση στα αρχεία» και προχωρώντας «σε συστάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία», σημείωσε ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Το 1986 η επιτροπή Ντεσέν είχε καταρτίσει ανεξάρτητη έκθεση στην οποία αναφερόταν ότι στον Καναδά ζουν περισσότεροι από 800 ναζί εγκληματίες πολέμου, ωστόσο δεν είχε αποκαλύψει τα ονόματά τους.
Εβραϊκές οργανώσεις όπως η Μπνάι Μπριθ και οι Φίλοι του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ (FSWC) ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για να δημοσιεύσει τα απόρρητα κομμάτια της έκθεσης.
Ο Τζαγκμίτ Σινγκ, επικεφαλής του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), με το οποίο οι φιλελεύθεροι του Τριντό έχουν συνάψει συμφωνία για να κυβερνούν ως το 2025, έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του αποχαρακτηρισμού.
Όμως άλλοι αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω της νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Η ιδέα να αποκαλυφθούν τα ονόματα πρώην ναζί στρατιωτών προέκυψε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τότε, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του Ζελένσκι στην Οτάβα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Τον παρουσίασε ως έναν «Ουκρανό ήρωα», ωστόσο ο Χούνκα είχε υπηρετήσει στα Βάφεν-SS στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η εμπλοκή στο παρελθόν του Χούνκα στα Βάφεν- SS και οι τιμές που του αποδόθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων αποτέλεσαν πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη γενική κυβερνήτρια» Μέρι Σάιμον, ανακοίνωσε το γραφείο της.
Εξάλλου η εκπρόσωπος του βασιλιά Καρόλου Γ’ στον Καναδά εξέφρασε «τη βαθιά της θλίψη» και «την ειλικρινή της συγνώμη» για το γεγονός ότι το 1987 ο Πίτερ Σάβαριν βραβεύθηκε με το «Τάγμα του Καναδά», τον υψηλότερο τίτλο που μπορεί να λάβει πολίτης στον Καναδά, τον οποίο όμως απώλεσε με τον θάνατό του το 2017.
Ο πρώην στρατιώτης των SS Γιάροσλαβ Χούνκα είχε βρει καταφύγιο στην Βρετανία
Σύμφωνα με το αμερικανικό εβραϊκό μέσο ενημέρωσης Forward, το οποίο έχει αποκαλύψει και το παρελθόν του Χούνκα, ο Σάβαριν, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ήταν επίσης μέλος των Βάφεν -SS.
Καταφύγιο στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε βρει ο πρώην στρατιώτης των SS Γιάροσλαβ Χούνκα, του οποίου το χειροκρότημα στο καναδικό κοινοβούλιο αυτή τη βδομάδα σκανδάλισε τον κόσμο, αποκαλύπτει η εφημερίδα Morning Star.
Παρά το γεγονός ότι υπηρέτησε στη μεραρχία Waffen-SS της Γαλικίας, μια μονάδα που συνδέεται με σφαγές Εβραίων, Πολωνών και άλλων αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου, επετράπη στον Χούνκα να εγκατασταθεί στη Βρετανία.
Μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 και παρουσιάστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων της χώρας ως ήρωας αυτή την εβδομάδα, λαμβάνοντας ενθουσιώδη υποδοχή, μεταξύ άλλων, από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα αυτή, ο Χούνκα εργάστηκε ως τεχνίτης αεροσκαφών, έζησε στο Northamptonshire και ήταν ενεργό μέλος της Ένωσης Ουκρανών στη Μεγάλη Βρετανία (AUGB).
Ήταν ένας από τους πολλούς Ουκρανούς βετεράνους των Waffen-SS στους οποίους επετράπη να ζήσουν στη Βρετανία μετά τον πόλεμο. Το Whitehall αποφάσισε να τους θεωρήσει «απάτριδες», πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στις χώρες στις οποίες είχαν διαπραχθεί οι θηριωδίες τους.
Υπήρχαν τόσοι πολλοί αντισοβιετικοί Ουκρανοί πρώην στρατιώτες που ζούσαν στη Βρετανία που μια ξεχωριστή οργάνωση, η Ένωση Ουκρανών Πρώην Μαχητών στη Μεγάλη Βρετανία (AUFC), ιδρύθηκε στο Λονδίνο στις 30 Ιουλίου 1949.
Στο αποκορύφωμά της, η AUFC είχε 5.800 μέλη, εκ των οποίων περίπου το 84% είχε υπηρετήσει στη μεραρχία Waffen-SS Γαλικίας. Η AUFC δεν φαίνεται πλέον να λειτουργεί.
Απαντώντας στην έρευνα του Morning Star, εκπρόσωπος της AUGB τόνισε ότι ο Χούνκα και οι όμοιοί του «είχαν τη δυνατότητα από τη βρετανική κυβέρνηση να έρθουν στη Βρετανία. Του επετράπη η είσοδος νόμιμα.
Η εφημερίδα διέγραψε το άρθρο στο διαδίκτυο αφού εξοργισμένοι αναγνώστες επεσήμαναν ότι ο Κλούκα είχε σαφώς πολεμήσει στο πλευρό των Ναζί εισβολέων από τη Γερμανία.
- Ιερός ναός του Αγ. Δημητρίου στο Ψήλωμα του δήμου Μετεώρων – Μοναδική αρχιτεκτονική και σπάνιες τοιχογραφίες
- Π. Μαρινάκης: Θα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις σήμερα για τις τράπεζες
- Νίκος Παππάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία μετώπου για την πολιτική αλλαγή»
- Γερουλάνος: Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος
- Η Κέιτ Μπους συμμετέχει στην εκστρατεία κατά της χρήσης από την Τεχνητή Νοημοσύνη έργων καλλιτεχνών