Τσουνάμι αποκαλύψεων προαναγγέλλει η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα Predator Files σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, την Intellexa και τον ρόλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και βασίζεται σε διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων προς το γαλλικό Mediapart και το γερμανικό Spiegel, υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC (European Investigative Collaborations) και με την τεχνική υποστήριξη του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην έρευνα συμμετέχουν 15 ΜΜΕ απ’ όλον τον κόσμο, από το Mediapart και το Spiegel ως τη Washington Post στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Reporters United που συμμετείχαν στη μεγάλη έρευνα, «στον γαλαξία Intellexa, η Ελλάδα δεν είναι ένα μακρινό άστρο αλλά βρίσκεται στο κέντρο του, τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακό, πολιτικό (μέσω των διευκολύνσεων εξαγωγών της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτήν) και εταιρικό (με τη συμμετοχή Ελλήνων στα πολυδαίδαλα εταιρικά σχήματα) όσο και επικοινωνιακό (με τον συντονισμό από ελληνικό έδαφος των προσπαθειών της εταιρείας για διαχείριση της κρίσης)».
Οι Reporters United προσθέτουν ότι αύριο θα δημοσιεύσουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την κομβική θέση της Ελλάδας και τον ρόλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ευρύτερο σύμπαν της Intellexa.
Μάλιστα υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά που καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί χρήσης του Predator στην Ελλάδα από ιδιώτη: Η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα ως τώρα δεν εντόπισε ούτε μία χώρα, εντός και εκτός Ευρώπης, στην οποία το Predator να μην πουλήθηκε (απευθείας ή μέσω μεσάζοντα) σε κρατικές αρχές ή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους Reporters United, η Ελλάδα δεν είναι φυσικά η μόνη δυτική χώρα που συνδέεται με το Predator, είτε ως εισαγωγέας είτε ως εξαγωγέας. Αποτελεί όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή, τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία το παράνομο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για μαζική παρακολούθηση υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κυβέρνηση Μητσοτάκη έπαιξε κρίσιμο ρόλο ώστε το παράνομο λογισμικό να εξαχθεί σε αυταρχικά καθεστώτα, συντελώντας εμμέσως στη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη Γαλλία παρακολουθούν τους αυτουργούς των υποκλοπών
«Έχουμε ένα αίτημα από μια σουπερ-κακή χώρα και ήθελα να ξέρω τι επιλογές έχουμε… Το αίτημα έρχεται από τη Λιβύη, από τη μεριά του Χαφτάρ. Και πραγματικά δεν ξέρω αν απαγορεύεται ή όχι… Αν το μάθει ο Τύπος, είμαστε νεκροί!».
Το τηλεφώνημα όπως περιγράφουν οι Reporters United λαμβάνει χώρα τον Μάιο του 2021. Στη μια άκρη, ο Στεφάν Σαλιές, επικεφαλής της γαλλικής Nexa, εταιρείας που από το 2019 συνεργάζεται στενά με την Intellexa, η οποία εμπορεύεται το Predator. Στην άλλη μεριά της γραμμής, ο νομικός σύμβουλος της Nexa Κάι Χεφτ. Οι δυο τους συζητούν σχετικά με το ενδεχόμενο η Nexa να πουλήσει λογισμικό υποκλοπών (spyware) στον Στρατάρχη Χαφτάρ (ο οποίος ελέγχει σημαντικό μέρος της Ανατολικής Λιβύης), παρότι αυτό απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πρόκειται μόνο για μία απ’ τις πολλές πωλήσεις εξοπλισμού υποκλοπών που έκαναν τα τελευταία χρόνια εταιρείες και πρόσωπα του γαλαξία Intellexa προς αυταρχικά καθεστώτα.
Αυτό που δεν γνωρίζει εκείνη τη στιγμή ούτε ο Σαλιές ούτε ο Χεφτ ούτε κι ο Ταλ Ντίλιαν, ιθύνων νους πίσω από την Intellexa και στενός συνεργάτης του Σαλιές, είναι ότι οι συνομιλίες τους παρακολουθούνται με τη διαδικασία της νόμιμης επισύνδεσης από τη γαλλική αστυνομία. Κι αυτό γιατί τα στελέχη της Nexa θεωρούνται ύποπτα για σοβαρά εγκλήματα λόγω πώλησης κατασκοπευτικών λογισμικών στο καθεστώς της Αιγύπτου.
Είναι η πρώτη κραυγαλέα αντίθεση με το ελληνικό Predator Gate: Στη Γαλλία, η αστυνομία παρακολουθεί τους αυτουργούς των παράνομων υποκλοπών. Στην Ελλάδα αστυνομικοί παρακολουθούν με φυσική παρακολούθηση στο κέντρο της Αθήνας, και με ψηφιακή τους δημοσιογράφους που ερευνούν τις υποκλοπές.
Σύντομα, στα μέσα Ιουνίου του 2021 -κι ενώ στην Ελλάδα το Predator βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη παγιδεύοντας ευαίσθητους στόχους- ο Σαλιές και άλλα στελέχη της Nexa θα συλληφθούν από τις γαλλικές αρχές. Την έρευνα σε βάρος τους αναλαμβάνει η Ειδική Υπηρεσία για Εγκλήματα Πολέμου και Εναντίον της Ανθρωπότητας, καθώς ο Σαλιές και οι συνεργοί του, υψηλόβαθμα στελέχη της Nexa, κατηγορούνται για «συνέργεια σε βασανιστήρια» λόγω της πώλησης εξοπλισμού παρακολουθήσεων σε αυταρχικά καθεστώτα.
Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έφοδο στα σπίτια και τα γραφεία των διοικούντων της Nexa. Η έρευνα θα κρατήσει δύο ολόκληρες μέρες «εξαιτίας του όγκου των στοιχείων, σε φυσική και ψηφιακή μορφή», όπως σημειώνεται αργότερα σε αναφορά της γαλλικής αστυνομίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη κραυγαλέα αντίθεση με το ελληνικό Predator Gate, στο πλαίσιο του οποίου δεν έχει γίνει καμία σύλληψη ή προσαγωγή προσώπου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Διαπλοκή με Μακρόν
Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η αποκάλυψη της διαπλοκής της Nexa με τον πρόεδρο Μακρόν.
Η εταιρεία που εμπορεύεται λογισμικά υποκλοπών θα εκμεταλλευτεί την προνομιακή πρόσβαση που έχει στον Γάλλο πρόεδρο. Το νούμερο 3 του ομίλου, ο Ρενό Ροκ, συμμετείχε στην προεκλογική καμπάνια του Μακρόν το 2017. Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN) έδωσε άδεια στη Nexa να «συνάψει συμβάσεις […] σε εμπιστευτικό επίπεδο άμυνας» με την GIC, την υπηρεσία του πρωθυπουργικού γραφείου που εποπτεύει τις επισυνδέσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Ένα χρόνο αργότερα, η Nexa πέτυχε απευθείας συνάντηση με τον Μακρόν και τον (τότε) προεδρικό σύμβουλο Αλεξάντρ Μπεναλά (πρόσωπο στο επίκεντρο του μεταγενέστερου ομώνυμου σκανδάλου της προεδρίας Μακρόν). Από τον Μπεναλά η Nexa ζήτησε συνδρομή για την προώθηση των πωλήσεών της προς τη Σαουδική Αραβία.
Από τον συνταγματάρχη Καντάφι στον Στρατάρχη Χαφτάρ
Η Nexa πούλησε εξοπλισμό υποκλοπών στον Στρατάρχη Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν την ανατολική Λιβύη στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου με την επίσημη κυβέρνηση της Τρίπολης. Το συμβόλαιο υπογράφτηκε το 2020. Ο Χαφτάρ ήδη από εκείνη την εποχή υπήρξε στενός σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης στην διαμάχη της τελευταίας με την (φιλοτουρκική) κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ήδη από το 2007, η εταιρεία Amesys, πρόγονος της Nexa, είχε αναπτύξει το λογισμικό υποκλοπών Eagle (Αετός) με παραλήπτη τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Στο σχετικό εγχειρίδιο το Eagle διαφημίζεται ως το πρώτο στον κόσμο λογισμικό που μπορεί να παρακολουθήσει «μαζικά» το Ίντερνετ «μιας ολόκληρης χώρας».
- Άγκυρα: Δεν συμφωνήσαμε κατάπαυση του πυρός στη Συρία – Κούρδοι: Θα πολεμήσουμε την Τουρκία στο Κομπάνι
- Η Skroutz κήρυξε “πόλεμο” σε Facebook και Instagram
- ΔΕΗ: Στήριξη και οικονομική ενίσχυση 16 οργανώσεων και σωματείων για παιδιά
- Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. στο ΤΑΙΠΕΔ
- Politico: Πλησιάζει η στιγμή της «Αποκάλυψης» για την Ευρωπαϊκή Ένωση